Multa vreme, as fi facut orice ca sa sustin Bacaul, locul unde m-am asezat, unde am incercat sa ma dezvolt, sa profesez, si, poate, unde am sa ma desavârsesc in toate, daca vremurile ma vor lasa. Si oamenii.

Am tinut la orasul meu pentru ca intelesesem sa sustin caminul familiei mele, presupunând ca destinul mi-a rezervat a la long sederea mea aici. Mai ales ca, dupa ’89, chiar am sperat ca lucrurile sa urmeze un curs normal, ascendent, cu mult bine, pentru toata lumea. In naivitatea mea, credeam pâna la os ca locul Bacaului este mult inaintea Iasiului, orasul cu care, multi ani, ne-am aflat intr-o competitie pe care, acum, o vad absolut nejustificata, ireala.

Si asta pentru simplul motiv ca fosta capitala a Moldovei are multe in fata noastra. Cred ca dintotdeauna a fost asa. Noi, nici in statistici nu stam bine (cu toate ca aceste date sunt irelevante, din punctul meu de vedere, intrucât niciodata nu au zugravit situatia reala din teritoriu). Dar, chiar si asa, se vede si cu ochiul liber ca lucrurile nu sunt deloc roz pe la noi. Dimpotriva, e totul gri, aproape intunecat.

PUBLICITATE

E de-ajuns doar sa priviti, cu decenta, la ce a mai ramas din frumoasa industrie a judetului. Ridicati macar o geana si o sa observati, cu putin noroc, vestigiile platformei petrochimice de la Borzesti (multa vreme, un urias contribuabil la bugetul statului, dar care a devenit, din pacate, o adevarata gaura neagra prin care s-au scurs sute de milioane de euro, fara ca cineva sa deschida pliscul).

Rasfoiti arhiva ziarului Desteptarea, daca aveti ragaz, si o sa vedeti ca aproape toate au ramas o simpla amintire. Zeci de mii de oameni au fost nevoiti sa-si caute un rost pe unde i-au calauzit Dumnezeu, cei mai multi printre straini, prestând munci pe care occidentalul a uitat sau nu si le mai dorea sa le faca in mileniul III.

Cum as putea sa ma compar cu Iasiul, când Bucurestiul a taiat si ultima vaca de muls a judetului, in vreme ce, mai spre nord, americanii de la Delphi (ca sa dau doar un singur exemplu) au ridicat o bijuterie de uzina care produce piese pentru masinile de lux ale germanilor.

Când aeroportul nostru (un detaliu pe care si-au construit, ani la rând, imaginea toti politicienii care si-au dorit scaune la primarie, la Consiliul Judetean sau prin Parlamentul tarii) arata si acum ca un birt de tara.

As vrea sa cred in viitorul frumos al Bacaului, al României, in general, dar ratiunea nu ma mai lasa.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. Aveti perfecta dreptate;>>>dar.locuitorii acestui municipiu si judet au VOTAT ,tot timpul
  niste Nulitati;ca sa nu le spun altfel{Corupti>>>=vezi:V.Hrebe;;Cornel Iacubov;;D-tru Sechelariu,etc;etc;,de la PSD,dar si de la PNL,toti au furat si au FALIMENTAT toata INDUSTRIA Jud.Bacau>>:Unde este fabrica LETEA???.IMUCONFECTIA;;PARTIZANUL;;>PROLETARUL;fabrica de BERE Margineni;>>;CPL;>>Toate s-au dus la Fier Vechi;DAR BANII au intrat in buzunarele celor
  care ne-au condus;;;
  Tinerii nostri,sau chiar Specialisti{medici;informaticieni;profesori;etc} au plecat pe alte meleaguri
  pentru o bucata de PAINE;;,,,Unde sa Munceasca,daca nu se creeaza locuri de Munca???

 2. ” Si asta pentru simplul motiv ca fosta capitala a Moldovei are multe in fata noastra” . Da, are un alt nivel cultural si, pe cale de consecinta, educational. Nu degeaba se spune ca “omul sfinteste locul”

 3. Subscriu la expunerea d-voastra. Problema de baza ramane sa ne amintim cine era portavocea repozitionarii Bacaului. Creierul demersului a fost Viorel Hrebenciuc. El a realizat schema “afaceristilor” din Bacau. Unde este Hrebenciuc? Unde sunt afaceristii lui? Acolo este si Bacaul. Eu am realizat dezastrul inca din anul 2003 si m-am mutat in muntii Neamtului, la Petru Voda.

LĂSAȚI UN MESAJ