marți, 23 decembrie 2025

Aproape tot ce castigam se duce pe alimente

Institutul de Statistica a publicat datele pentru trimestrul III din 2011 cu privire la veniturile si cheltuielile gospodariilor. Potrivit rezultatelor anchetei, veniturile totale medii lunare au fost de 2.402 lei pe gospodarie si 835 de lei pe persoana. Veniturile in bani au fost in medie de 2.012 lei lunar pe gospodarie, ceea ce inseamna 700 de lei pe persoana. La formarea veniturilor totale s-au adaugat pe lânga salarii veniturile din prestatii sociale (acolo unde a fost cazul), veniturile din agricultura, din activitati independente sau din proprietati. O pondere importanta au reprezentat-o veniturile in natura, in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii.
In trimestrul III 2011 s-au pastrat diferentele intre mediul urban si cel rural, astfel incât veniturile in gospodariile din mediul urban au fost cu aproape 25 la suta mai mari decât cele din rural. Aici principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat aproape 40 la suta din total venituri. Pâna la suta la suta, cei din mediul rural au completat cu venituri salariale si bani proveniti din prestatii sociale.

90 la suta s-a dus pe cheltuieli

Din venitul incasat la final de luna, 90,2 la suta a fost alocat pentru cheltuieli pe consumul de alimente si alte bunuri nealimentare, servicii, taxe si impozite platite pe final de an. Doar 1,7 la suta din cheltuieli reprezinta investitii sau bani pentru cumpararea unui teren sau a unor echipamente necesare productiei gospodariei. In trimestrul III din anul 2011, 40 la suta din cheltuieli au fost pe produse alimentare si bauturi nealcoolice, 15 la suta pe cheltuieli cu locuinta si achitarea facturilor la utilitati si 7,8 la suta pe bauturi alcoolice si tutun. Cheltuielile cu mâncarea au fost in scadere fata de primele trimestre ale anului. Dupa aceste cheltuieli, alte sume de bani substantiale au fost cheltuite pe servicii de transport, recreere si cultura, imbracaminte, incaltaminte si servicii de comunicatii si sanatate. Cele mai mici sume de bani au fost alocate pentru educatie si micile placeri, cum sunt petrecerea timpului in restaurante si cafenele.
Andreea Gavrila





spot_img