La Serviciul Comisariatul Județean Bacău al Gărzii Naționale de Mediu, în data de 01.07.2021 a fost înregistrată o petiție prin care se sesizează faptul că, pe raza localității Filipești comuna Bogdănești județul Bacău, de pe platforma unui agent economic se deversează ape uzate în albia râului Oituz. De asemenea, se semnalează existența unor depozitări de deșeuri menajere pe malul și în albia râului Oituz.

În urma unor verificări preliminare, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au stabilit că posibila evacuare în albia minoră a pârâului Oituz se poate afla disimulată sub plăcile de beton identificate la fața locului. Pentru a identifica existența/ inexistența acesteia, s-a solicitat sprijin interinstituțional Serviciului de Gospodărire a Apelor BACAU respectiv ABA Siret Bacău.

În data de 07.07.2021 această instituție a intervenit prin asigurarea utilajului necesar la descoperirea aceastei evacuari (îndepărtarea plăcilor de beton) și prelevarea de probe de apă, asumându-și responsabilitatea identificăriii eventualei surse de poluare, conform obligațiilor și competențelor legale. Pentru desființarea depozitărilor de deșeuri menajere de pe malul și în albia râului Oituz, GNM CJ Bacău a dispus măsuri UAT Bogdănești cu temene stricte de ecologizare a zonei respective.

În urma verificărilor în amplasamentul operatorului economic potențial poluator, Serviciul Comisariatul Județean Bacău al Gărzii Naționale de Mediu a aplicat sancțiune contravențională în valoare de 100.000 RON pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu emisă pentru desfășurarea activității.
Din punct de vedere al gospodăririi apelor, reprezentanții Serviciului de Gospodărire a Apelor BACAU respectiv ABA Siret Bacău au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 45.000 RON.

Atenționăm agenții economici care dețin acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului ( autorizație de mediu, acord de mediu) că nerespectarea acestora se constituie contravenție în conformitate cu Ordonanța de Urgență 195 / 2005 cu modificări și se sancționează cu amendă contravențională în valoare de maxim 100.000 RON.
Comunicat Garda de Mediu BacăuPUBLICITATE