Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor și a taxelor locale pentru anul 2019 a fost cel care a acaparat toate discuțiile și dezbaterile din cadrul ședinței Consiliului Local Onești, ce a avut loc zilele trecute. Este de subliniat faptul că proiectul inițiat de către Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești prevede că ”toate taxele și impozitele locale pentru anul 2019 se indexează cu rata inflației”, aceasta va fi stabilită de către Banca Națională a României.

Un lucru îmbucurător pentru eșicherul politic oneștean este că la această ședință atât consilierii locali ce reprezintă Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Social Românesc (PSRO), Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) cât și consilierul independent Gelu Panfil, prin amendamentele pe care le-au propus au urmărit, în linii mari, aceleași obiective.

Amendamentele au vizat aprobarea unei bonificații de 10 la sută –față de 7 la sută cât a fost în acest an- la plata cu anticipație a impozitelor și taxelor locale (până la 31 martie 2019) și micșorarea ”taxei de habitat” (noua denumire a taxei de salubritate plătită de angajații societăților comerciale oneștene), de la 10 lei la 8 lei lunar. Referitor la această taxă consilierii locali ai PSRO, prin Alexandru Cristea, au solicitat ca ”ea să fie de 6 lei lunar pentru fiecare salariat, la fel ca în anul 2016, acest lucru venind în sprijinul locuitorilor municipiului Onești, ce trece printr-o perioadă mai dificilă”.

Asupra acestui fapt primarul Oneștiului Nicolae Gnatiuc a răspuns că ”o reducere de la 10 lei / lună la 6 lei / lună a taxei ar genera o pierdere de 200 000 – 300 000 lei la bugetul local, care ne-ar afecta deoarece anul viitor este unul ce va implica cheltuieli suplimentare legate de cofinanțarea mai multor proiecte”. Consilierii locali ai Partidului Național Liberal au propus scăderea taxelor pentru desfășurarea focurilor de artificii (de la 200 la 150 lei), reducerea de la 600 lei lunar la 550 lei lunar a taxei de închiriere a vitrinelor frigorifice de la Piața Agroalimentară, a abonamentelor anuale de parcare a autoturismelor (care va fi în anul viitor de 90 lei). Ei au propus și reducerea taxelor de închiriere pentru organizarea diferitelor evenimente la Cinematograful ”Capitol” și la Ludoteca Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” – toate propunerile consilierilor locali liberali fiind însușite de către primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc.

”Este pentru prima dată când partenerrii politici vin cu amendamente ce se înscriu liniei economice a Primăriei Onești”, a declarat edilul – șef al municipiului, Nicolae Gnatiuc. El a anunțat că”amână pentru o viitoare ședință extraordinară stabilirea taxei speciale de salubrizare, ce este aplicabilă în 2019 atât pentru populație cât și pentru agenții economici”.

Alte articole