S-a terminat scoala, a venit vacanta mare, insa elevii care vor sa se distreze si intr-o tabara scolara au putine variante de ales in judetul nostru.

Din cele 6 astfel de locatii care existau in Bacau in anul 2000, acum au mai ramas doar 2 functionale – Valea Budului si Salatruc. Acum, in lipsa lor, parintii se orienteaza spre alte destinatii, mult mai indepartate de casa si, bineinteles, mult mai scumpe. Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Bacau, institutie care gestioneaza taberele scolare, are in oferta sa si taberele din intreaga tara.

Odata la moda, taberele scolare se pierd in negura timpurilor. Acum in perioada vacantei de vara, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret (DJST) Bacau poate prezenta o oferta saraca pentru aceste locatii. Din 6 astfel de tabere câte erau in urma cu 10-12 ani, in judetul nostru acum doar doua mai sunt functionale. Una la Valea Budului si una la Salatruc. Dar si aici sunt insa probleme de infrastructura, iar lipsa banilor isi pune grav amprenta.

Tabara de traditie la Valea Budului

Tabara Valea Budului pare singura supravietuitoare. Pentru cei care vin din alte judete, gara de debarcare este Bacau, iar de aici elevii si profesorii sunt preluati de microbuze sau autobuze cu comanda speciala din partea DJST Bacau, catre firmele prestatoare de servicii de transport pentru ca drumul de acces in inima padurii, acolo unde este amplasata tabara, este stricat.Transportul auto (gara – tabara si retur) este inclus în pretul taberei. Capacitatea de cazare este de 140 de locuri pe serie, acestea fiind sezoniere.

In tabara sunt în 37 de casute de 2 si 4 locuri, fiecare având grup sanitar propriu. Tot aici este si o casa de oaspeti, de 16 locuri. Apa calda este asigurata cu program, de boilere, iar ca dotari suplimentare mai sunt teren de sport, sala de mese, club, discoteca, aparatura TV si video, sala de calculatoare, chiosc alimentar, parc de joaca. La un pret de 560 lei/7 zile, aici se organizeaza si Tabara de studiu al limbii engleze (cu o traditie de peste 22 de ani), organizata de DJST Bacau, singura de acest gen din tara.

“Prima serie a inceput pe 25 iunie. In total avem 7 serii, pâna pe 28 august. Pentru cadrul didactic insotitor se ofera gratuitate la 10 elevi platitori, dar si pentru copilul propriu”, a explicat Theodora Jacota, responsabil tabere scolare la DJST Bacau. Cursurile sunt sustinute de studenti din Marea Britanie, iar elevii participanti (8-18 ani) sunt grupati pe nivele de cunoastere a limbii engleze. Tot aici se mai organizeaza activitati educative, sportive si culturale, excursii si drumetii, concursuri, discoteci.

372 lei pe serie la Salatruc

Centrul de agrement “Salatruc”, amplasat la baza barajului de acumulare Poiana Uzului, la 15 km de orasul Comanesti, are in oferta de vara din acest an tabara de odihna de 6 zile la pretul de 372 lei/elev. Centrul dispune de 100 locuri de cazare pe serie in camere de 3 – 6 locuri, cu grupuri sanitare pe palier. Prima serie a ajuns deja, iar ultima va fi in perioada 28 august – 3 septembrie.

Tot aici se pot organiza trasee turistice spre Tg.Ocna (salina), Slanic Moldova, Comanesti (Palatul “Ghica”) si Moinesti (Monumentul Tristan Tzara). La 10 platitori se acorda o gratuitate cadrului insotitor si copilului cadrului didactic insotitor.

Restul taberelor sunt pe chituci

Celelalte patru tabere din judetul nostru nu mai functioneaza. Tabara scolara – Valea Uzului a fost inchisa in 2004 si nu a mai primit aviz de functionare de la Directia de Sanatate Publica, iar Tabara Darmanesti, organizata intr-un vechi castel ce a apartinut familiei Stirbei, a fost retrocedata mostenitorilor.

Si tabara din Geamana, situata la 75 km de Bacau si la 35 km de Gara Comanesti, a fost si ea inchisa in 2004, iar cea de la Poiana Sarata, situata pe Valea Oituzului, pe soseaua nationala Onesti – Brasov, nici nu mai exista pe harta.

DJST Bacau are in oferta nationala 2013 si alte tabere din tara (câteva exemple):
– Arieseni Alba – 372 lei/ persoana/ sejur de 6 zile
– Baza turistica Oradea – 402 lei /persoana
– Predeal – 384 lei / persoana
– Lacul Sarat Braila – 360 lei / persoana
– Râul Alb Craras Severin – 372 lei / persoana
– Eforie Sud – 450 lei / persoana
– 2 Mai – 420 lei / persoana
– Sacelu Gorj – 390 lei / persoana
– Izvorul Muresului Harghita – 408 lei / persoana
– Amara Ialomita – 336 lei / persoana
– Sovata – 150 – 210 lei / persoana (doar cazare)
– Izvoarele Barcaului Salaj – 375 lei / persoana
– Paltinis – 390 lei / persoana
– Sulina – 432 lei / persoana
– Babadag – 264 lei / persoana (doar cazare)

Oferta Iunona – Costinesti 2013:

Tot DJST Bacau organizeaza tabere si in Costinesti, insa tarifele pe sejur (6 zile) difera in functie de perioada. Daca acum un sejur este 396 lei / persoana, in iulie va fi 474 lei, in august 588 lei. Si aici se acorda o gratuitate la un grup de 10 persoane. Cazarea se face in camere de 3 locuri, dotate cu grup sanitar propriu, tv si internet wireless.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ