miercuri, 24 decembrie 2025

Mielul trebuie cumparat din spatii autorizate

Inspectorii de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau atrag atentia cumparatorilor sa cumpere carne de miel si organe pentru drog sau alte specialitati numai din locuri autorizate, in caz contrar riscând sa achizitioneze altfel de carne. Aceasta trebuie sa fie insotita de un certificat de sanatate veterinara si sa poarte marca de sanatate care sa ateste ca animalele au fost examinate inainte de sacrificare si nu au fost identificate boli care pot pune in periocol sanatatea consumatorilor. Specialistii spun ca acest tip de carne poate fi confundata cu cea de câine, motiv pentru care este ideal sa cumpere din galantare un miel sau un ied care sa aiba si capul atasat, dar si portiunea terminala a unui membru. „Carnea care provine din surse autorizate, respectiv din cele doua abatoare din judetul Bacau – Nicolae Balcescu si Manastirea Casin este buna de consum, fiind verificata. Cei care cumpara din locuri neautorizate, fac acest lucru pe propria raspundere”, precizeaza directorul DSVSA Bacau, dr. Gheorghita Vlad. Sacrificarea mieilor se poate face si la cerere, de catre primaria din localitate sau agentii economici, inspectorii urmând sa se deplaseze la fata locului pentru a verifica daca unitatile se preteaza pentru aceasta activitate. Deocamdata, nu s-au inregistrat solicitari in acest sens, dar carnea de miel va fi expusa la vânzare in piete abia dupa Florii. Oricum, de la un an la altul, sacrificarile sunt tot mai putine. „Pe de o parte este vorba de pretul de vânzare care nu mai poate fi suportat de populatie, pe de alta parte, de faptul ca este mai rentabil pentru crescatori sa vânda la export, in viu. Fata de anii precedenti, sacrificarile sunt cu 30 la suta mai putine”, a mai spus dr. Vlad.



spot_img