19 aprilie 2024
ActualitateCarne expirată și vin cu probleme, în prăvăliile comercianților

Carne expirată și vin cu probleme, în prăvăliile comercianților

Perioada sărbătorilor pascale a fost mană cerească pentru comercianții care, pe lângă scumpirea produselor specifice, au procedat și la diverse „artificii” care să le crească substanțial veniturile.

Planurile le-au fost date peste cap de autoritățile județene de control. Astfel, Protecția Consumatorilor Bacău este instituția care a derulat o tematică de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată și produse din cacao), vin etc. Au fost verificați nu mai puțin de 41 operatori economici, aproape toți fiind găsiți în neregulă.

Marfă periculoasă în carmangerii și măcelării



„De exemplu, la comercianții de carne, am descoperit o mulțime de nereguli. Astfel, pe lângă produse din carne expirate, am mai depistat mărfuri din această categorie care prezentau semne certe de modificare organoleptică, dar carne și produse din carne comercializate în ambalaje rupte sau cu ambalaje de pe care lipseau elementele de identificare. În plus, au fost și situații în care starea termică a acestor mărfuri era necorespunzătoare, la fel și condițiile de depozitare a unor astfel de produse etc”, a declarat Alin Năstasă, șeful Protecției Consumatorilor Bacău.

Probleme majore au fost identificate și la ouăle comercializate în perioada de dinaintea Paștelui. Mai exact, comercianții vindeau aceste produse fără a-i informa pe clienți în privința categoriei de greutate a ouălor sau, pur și simplu, nu aveau afișate prețurile de vânzare. Și ca totul să fie complet, unii comercianți care valorificau pește sau preparate din pește pe lângă faptul că nu afișau prețurile, etichetele de pe un anumit produs congelat nu aveau traducerea în limba română a informațiilor, astfel încât consumatorul să afle proveniența și alte detalii importante. În plus, vânzătorii de pește aveau și autorizații emise de primării, expirate. În aceste cazuri, operatorii economici s-au ales cu amenzi totalizând 4.000 lei și avertismente.

Vin vrac cu mari semne de întrebare

Probleme au fost găsite și la produse de patiserie ori la ciocolată, multe dintre acestea fiind expirate, iar în plus nu erau menționate detalii privind sortimentul, gramajul sau, mai grav, avertismente necesare consumatorilor care se știu alergici la unele ingrediente de tip soia, lapte, alune etc.

În fine, la categoria vinuri, comisarii băcăuani au constatat că de pe etichetele produselor vândute vrac lipseau informații privind concentrația alcoolică, anul de fabricație, tipul de vin în funcție de conținutul de zaharuri. Pentru toate deficiențele depistate luna trecută, comisarii băcăuani au fost nevoiți să întocmească 35 procese verbale de constatare a contravenţiei, prin care s-au aplicat 25 avertismente și 14 amenzi în valoare 39.000 lei.

Și inspectorii sanitari veterinari au fost în alertă

Potrivit Direcției Sanitare Veterinare Bacău, într-o singură lună, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 31.040 lei și un număr de 31 avertismente scrise. Astfel, în cazul unor magazine alimentare, unități de tip bar, rulotă fast food și snack-bar, s-au impus sancțiuni cu amenda în valoare totală de 3.000 lei, pentru comercializarea produselor alimentare în condiții neigienice. „Complementar, s-a dispus interzicerea activității obiectivului – rulotă comercializare băuturi – identificat într-un târg săptămânal, pe motiv că nu deținea un document de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor”, a precizat dr. Florin Baltă, purtătorul de cuvânt al DSV Bacău.

Cu amenzi totale de 7.600 lei au fost sancționate 3 laboratoare de patiserie, 3 supermarket-uri și 2 magazine alimentare pentru neîntreținerea spațiilor de lucru, a utilajelor și ustensilelor. Mai mult, o carmangerie a primit o amendă de 8.000 de lei pentru ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, dar și pentru neconcordanțe în documentele mărfurilor comercializate. S

ancțiuni cu duiumul au fost date, însă, și comercianților prinși că etichetau necorespunzător produsele alimentare sau le depozitau în condiții total neigienice. Nu au scăpat nici comercianții de animale vii, aceștia fiind sancționați cu amenzi totale de 3.600 lei. „În această perioadă, au fost confiscate 12.309 kg produse de origine animală (12.240 kg carne proaspătă și 69 kg pește) în valoare totală de 122.400 lei. Produsele confiscate au fost dirijate către firma specializată în vederea neutralizării”, au precizat veterinarii băcăuani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri