24 aprilie 2024
Actualitate„Biserica neamului meu”. Expoziție inedită la Școala Gimnazială „Spiru Haret”

„Biserica neamului meu”. Expoziție inedită la Școala Gimnazială „Spiru Haret”

La Şcoala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău a avut loc, ieri, vernisajul expoziţiei lucrărilor elevilor înscrişi la Concursul judeţean „Biserica neamului meu”. Ajuns la a treia ediţie, acest concurs, organizat de Asociaţia Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău şi şcoala gazdă, are ca temă „Biserica şi Marea Unire” şi s-a dorit a fi o modalitate prin care elevii şi profesorii celebrează, împreună, cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Invitat la vernisaj, prof. Iulian Bucur, de la Complexul Muzeal „I. Antonescu” Bacău, a prezentat importanța reprezentării artistice a Centenarului la elevi, dar a apreciat și inițiativa acestui concurs. „Apreciez ideea profesorilor care îi îndeamnă pe elevi să gândească și să realizeze vizual idei abstracte. Copiii au arătat, prin lucrările lor, imaginație, dezinvoltură, spontaneitate, au reușit să transmită idei în fața cărora, noi, oamenii maturi, avem, poate, prejudecăți. Dar ei au arătat că nu au aceste probleme, s-au exprimat liber și frumos, fără frică, în a pune în scenă această idee a României Mari”, a declarat pentru Deșteptarea, Iulian Bucur.

Concursul a fost structurat pe trei secţiuni: creaţie plastică, creaţie literară şi power point. Au fost evaluate peste 150 de lucrări de la cele trei secţiuni de către echipe de profesori din mai multe arii curriculare pentru că tema concursului presupune şi modalităţile de abordare interdisciplinare. „Eu am simbolizat unirea și biserica. Am lucrat mult, dar am lucrat cu sufletul și cu gândul la țara mea”, ne-a spus micuța Casiana Cojocaru, de la clasa a IV-a. „Lucrarea mea a fost tot despre unire, mi s-a explicat ce trebuie să fac, iar când m-am apucat să desenez m-am simțit foarte mândră de tot ce înseamnă România”, a fost și părerea colegei de clasă, Ilinca Breahnă.

La secţiunea pictură s-a detaşat net elevul Eduard Călcăială, de la Şcoala Gimnazială Zemeş (primar), împreună cu Ioana Violeta Crăciun Popa, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan Luchian” Moineşti (gimnaziu) şi Larisa Elena Nica, de la Colegiul Tehnic de Comunicaţii „N. V, Karpen” Bacău (liceu). Secţiunea creaţie literară a fost câştigată de elevele Denisia Elena Timariu, de la Liceul Tehnologic Dărmăneşti (poezie), şi Victoria Gabriela Călinescu, de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Bacău (proză), iar prezentările power point cele mai bune au fost realizate de Cristian Pavel, de la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” Bacău (liceu) şi Larisa Munteanu, de la Liceul Tehnologic Dărmăneşti (gimnaziu).



„Concursul a fost pregătit încă din toamnă, ca o activitate omagială pentru tot ce înseamnă Centenarul Unirii. De aceea și tema a fost în directă legătură, iar copiii s-au documentat în același timp despre unire, despre conștiința națională, despre implicarea românilor ca membri ai bisericii în realizarea Unirii, iar din informațiile obținute au realizat aceste frumoase lucrări, specifice vârstei și abilităților pe care le au.”
prof. Teodora Plăeșu, președintele Asociației Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva”, organizator, și cadru didactic la Școala „Spiru Haret”

Au susținut această activitate, concursul și vernisajul expoziției, directorii Şcolii Gimnaziale „Spiru Haret” Bacău, prof. Constantin Codrin Ciuchi şi Gabriela Veliche, dar şi colegii evaluatori Clemansa Măucă (învăţământ primar), Ana Maria Bersan (educaţie plastică), Simona Sachelaru (limba şi literatura română), Gianina Eustina Damaschin (TIC), Alexandru Lupu (istorie) şi Ramona Cioarec (educaţie socială), de la școala gazdă, alături de prof. de religie Elena Abageru, de la Şcoala Gimnazială „Dr. Alexandru Şafran” Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri