Nu mai putin de 50 de actuali ori fosti salariati si-au reclamat luna trecuta angajatorul, incriminându-l ca le-a incalcat drepturile salariale prevazute in contractul individual de munca (CIM). Aproape 40 dintre ei i s-au plâns Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau ca angajatorii lor nu le-au achitat salariul, banii cuveniti pentru concediul de odihna sau cel medical ori diverse sporuri cu caracter permanent. Alti zece semnatari ai sesizarilor au reclamat ca li s-a desfacut abuziv CIM-ul ori ca acesta nu le-a fost incheiat in forma scrisa sau ca li s-a refuzat eliberarea unei adeverinte privind derularea raporturilor de munca intre ei si societatea comerciala la care au fost angajati. Evident, toate cele 50 de sesizari au constituit obiectul controalelor intreprinse de catre inspectorii ITM pe parcursul lunii iunie. Dar, pe lânga cei 50 de agenti economici luati in vizor, inspectorii de munca au facut verificari luna trecuta si la alti 350 de angajatori, pentru a vedea si la ei daca se respecta legislatia muncii. Si bilantul controalelor efectuate arata ca, in continuare, un numar destul de mare de agenti economici nu se conformeaza intrutotul legislatiei amintite. O dovedeste faptul ca peste 10 la suta din agentii economici verificati au fost surprinsi ca incalca reglementarile privind relatiile de munca ori normele de sanatate si securitate in timpul lucrului. Mai exact, 45 de angajatori din cei 401 verificati luna trecuta de ITM Bacau au fost prinsi pe picior gresit si sanctionati contraventional, valoarea totala a amenzilor suportate de ei ridicându-se la 408.000 lei. Cu aceasta ocazie, inspectorii ITM au constatat si ca alti 16 agenti economici au omis sa le incheie contract unora dintre lucratorii pe care ii foloseau la munca. La cei 16 angajatori au fost gasite lucrând fara contract de munca 22 persoane.

“Arsi” de la mic la mare

Potrivit informatiilor puse la dispozitia noastra de catre Dan Buftea, purtatorul de cuvânt al ITM Bacau, luna trecuta inspectorii acestei institutii au depistat câte 2 cazuri de munca la “negru” la firmele Carmel Com, Dani Drive, Clauseb si Gold Colect, la Intreprinderea Individuala Belchim Mariana, precum si la Asociatia de proprietari nr.6 “Pajura”. Pentru fiecare caz in parte, legea prevede amenda intre 10.000 si 20.000 lei, astfel ca, in total, valoarea sanctiunilor contraventionale aplicate pentru aceasta abatere este de 220.000 lei. Dar, pentru nerespectarea legislatiei privind relatiile de munca, amenzile au totalizat 253.000 lei. Diferenta de 33.000 lei o reprezinta sanctiunile date unui numar de alti 8 angajatori care au incalcat prevederile legale referitoare la munca suplimentara, repausul saptamânal, salariul minim garantat in plata si registrul general de evidenta a salariatilor ori i-au impiedicat pe inspectorii de munca sa efectueze controlul in unitatea lor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ