19 aprilie 2024
Eveniment122 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale

122 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale

Înființarea unei instituții stabile, autoritare și eficiente pentru asigurarea ordinii și liniștii publice, pentru respectarea legilor în mediul rural, după modul statelor avansate ale timpului, a constituit o preocupare de seamă a conducerii politice și militare a României către sfârșitul secolului al XIX-lea, îndeosebi după Războiul de Independență.

În anul 1893, prin Decretul Regal nr. 2919 este adoptată și promulgată: LEGEA ASUPRA GENDARMERIEI RURALE.

Publicată în Monitorul oficial din 1 septembrie în articolul 1 legea statua: Se instituie pentru toată întinderea Regatului un corp de Gendarmerie Rurală menit a veghea în comunele rurale la siguranța publică, la menținerea ordinii și la executarea legilor. Lua astfel naștere o instituție nouă, capabilă să asigure ordinea de drept și siguranța cetățenilor în mediul rural, acolo unde trăia și muncea aproape 80% din populația României.



Asigurând continuitatea tradițiilor și valorilor istorice ale Armei, conceptul de securitate publică în mediul rural reprezintă pentru Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău o prioritate. În acest sens, o mare parte din activitatea desfășurată este orientată în mediul rural, în scopul furnizării unui serviciu public de securitate similar celui din mediul urban.

Siguranța cetățenilor, a bunurilor aparținând proprietății publice și private (fondul forestier, cinegetic, piscicol, produsele agricole), combaterea fenomenului de violență stradală constituie o prioritate la nivelul unității, materializată prin organizarea unor acțiuni în parteneriat cu structurile teritoriale de poliție.

De asemenea, securitatea publică ce vizează mediul de învățământ preuniversitar din mediul rural s-a aflat permanent în atenția noastră, prin desfășurarea unor activități de prevenire și combatere a faptelor antisociale pentru protecția elevilor și personalului didactic în cadrul programelor derulate: ‘Jandarmii alături de elevi’, ‘Drogurile — drum cu sens unic !’, ‘Luptă împotriva violenței !’.

Faptele săvârșite cu violență se află permanent în atenție, activitatea pe această linie fiind orientată în zona locurilor cu public numeros, în special tineri (baruri, discoteci) care, pe fondul consumului de alcool, recurg la astfel de fapte.

O componentă a activității noastre este determinată de dezvoltarea capacității de reacție a unității pentru a veni în sprijinul cetățenilor în cazul producerii unor situații de tulburare a ordinii și liniștii publice și nu în ultimul rând, în cazul producerii unor situații de urgență civilă. În acest sens efectivele de jandarmi desfășoară o amplă activitate de cunoaștere a teritoriului și populației comunităților rurale în scopul scurtării timpului de răspuns în situații deosebite.

Colaborarea între reprezentanții comunităților și personalul Ministerului Afacerilor Interne cu atribuții în domeniul securității publice (poliție, jandarmerie) contribuie la întărirea sentimentului de siguranță, încrederii membrilor comunității în instituțiile statului.

Deși activitățile desfășurate de jandarmi în rândul membrilor comunităților rurale au avut un rol preponderent preventiv, punctual, aceștia au intervenit în situații incriminate de lege aplicând 60 de sancțiuni contravenționale și constatând 6 fapte cu caracter penal.

Creșterea gradului de siguranță a cetățenilor din comunitățile urbane și rurale constituie pentru personalul Jandarmeriei Române unul din obiectivele prioritare, asigurând beneficiarilor acestuia un climat de liniște, siguranță și încredere.

Compartiment informare și relații publice

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri