29 martie 2024
ActualitateDespăgubiri acordate fermierilor păgubiți de sălbăticiuni

Despăgubiri acordate fermierilor păgubiți de sălbăticiuni

Zeci de fermieri, în special din zona de munte a județului, au fost prejudiciați, anul trecut, din cauza animalelor sălbatice. De la începutul anului, alte șase cazuri au fost înregistrate în județ. Din acest an, procedura de obținere a despăgubirilor a fost îmbunătățită, termenele de rezolvare a petițiilor fiind semnificativ reduse.

În ultimul timp, tot mai mulți prorietari de animale sau de culturi agricole au fost păgubiți de sălbăticiunile care au invadat comunitățile. Jivinele atacă mai ales stânele, dar și adăposturile de animale din zonele mai izolate. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Bacău, anul trecut, zeci de proprietari au fost păgubiți în urma pierderilor provocate de animalele sălbatice. _În anul 2002, reprezentanții APM Bacău au participat în 57 de comisii de costatare a pagubelor produse culturilor agricole silvice sau animalelor domestice de către exemplarele de faună de interes cinegetic. În funcție de încadrarea daunelor, despăgubirile au fost suportate din bugetele destinate pentru această situație, după caz, de gestionarul faunei cinegetice în cauză, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului (MMAP) sau de autoritatea publică centrală din silvicultură_, ne-a transmis Petrică Ilieș, directorul APM Bacău. Pe de altă parte, de la începutul anului, specialiștii APM Bacău s-au reunit în cadrul a nu mai puțin de șase comisii pentru evaluarea și constatarea pagubelor produse de animalele sălbatice. Evenimentele din acest an s-au înregistrat la gospodării din Agăș, Ardeoani și Comănești.

Obligațiile proprietarilor



De fiecare dată, păgubiții s-au plâns autorităților, însă, de cele mai multe ori, răspunsul a întârziat să vină sau a ajuns târziu. La fel și banii care li s-ar fi cuvenit pe stricăciunile provocate de animalele sălbatice. De-acum încolo, băcăuanii care au înregistrat pierderi din cauza animalelor sălbatice vor putea fi despăgubiți de stat mult mai repede decât se făcea până acum. Este vorba despre cei cărora le-au fost omorâte animalele din bătătură sau le-au fost distruse culturile agricole de către speciile de animale de interes cinegetic: urși, lupi sau mistreți. Detaliile privind procedura, termenele și plățile sunt cuprinse într-un normativ adoptat luna trecută – Hotărârea de Guvern nr. 3/2023, prin care se stabilește un nou cadru legal de acordare a despăgubirilor. Pentru a fi despăgubiți, va fi nevoie de o solicitare adresată primăriei localității pe raza căreia s-a petrecut incidentul, în cel mult 48 de ore de la eveniment. Cererea, în format tipizat, ar trebui să se regăsească pe site-ul unității administrativ-teritoriale în cauză, ceea ce nu se întâmplă, în marea majoritate a cazurilor. Despăgubirile vor fi plătite prin Agenția de Protecție a Mediului, în funcție și de modul în care păgubiții și-au respectat, la rândul lor, obligațiile legale. Reținem, așadar, că proprietarii culturilor agricole trebuie să își strângă recoltele până la 15 decembrie, după această dată, nemaiputând fi despăgubiți. în plus, proprietarii de animale au obligația legală de a le asigura paza, folosind câini și adăpostind animalele în spații împrejmuite, pe timpul nopții. De cealaltă parte, și administratorii fondurilor cinegetice au obligația de a reduce numărul de animale sălbatice, în sezonul de vânătoare anterior, în limitele cotei de recoltă, precum și aceea de a hrăni complementar jivinele, pentru a preveni deplasarea acestora în afara arealului, invadând zonele locuite.

Cum se stabilesc despăgubirile

Dacă gestionarii faunei cinegetice sau statul nu-și îndeplinesc obligațiile pentru prevenirea pagubelor, normativul prevede o modalitate de plată directă a despăgubirilor în cazul prejudiciilor produse de vânat culturilor agricole, silvice și animalelor domestice. Medicul veterinar este cel care va trebui să constate, la fața locului, cum s-a produs rănirea sau decesul animalelor domestice. Apoi, în 48 de ore, se convoacă de către primarul localității o comisie de constatare formată din câte un membru de la primărie, unul de la Direcția Agricolă și altul de la Agenția Județeană pentru Protecția Mediului. Comisia va constata pagubele, le va evalua și, la final, va stabili răspunderea civilă, inclusiv despăgubirile. Valoarea despăgubirilor se determină în funccie de valoarea de piacă a producciei vegetale a culturilor agricole, din care se scad cheltuielile făcute de la producerea pagubei și până la recoltare. în cazul animalelor domestice și a stupinelor, despăgubirea se stabilește în funccie de valoarea de înlocuire a acestora. Soluția adoptată va fi trimisă la autoritatea de mediu sau la Direcția Silvică, cu obligația de a răspunde în termen de 10 zile. O situație specială este cea în care este afectată integritatea corporală a persoanelor. în cazul rănirii, cuantumul despăgubirilor se stabilește în funcție de venitul net nerealizat de victimă, pe perioada incapacităcii temporare de muncă sau de salariul de bază minim brut pe cară garantat în plată, dacă persoana vătămată nu este salariat. în caz de deces, se iau în calcul cheltuielile de înmormântare, conform cuantumului stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, cheltuielile cu transportul decedatului, inclusiv cele de îmbălsămare, precum și sumele compensatorii pentru familia victimei, reprezentând echivalentul unui salariu de bază minim brut pe cară garantat în plată, până la vârsta pensionării.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri