19 aprilie 2024
ActualitateAsociaţia victimelor abuzurilor a "păcălit" sistemul, sub o altă denumire

Asociaţia victimelor abuzurilor a “păcălit” sistemul, sub o altă denumire

După ani buni de acţiuni în instanţă şi piedici de tot felul, asociaţia care dorea să reprezinte victimele abuzurilor magistraţilor a reuşit să obţină personalitate juridică, dar sub o altă denumire care să nu facă referire directă la magistraţi – “Asociaţia Victimelor Abuzurilor Statului de Drept din România”.

În urmă cu circa trei ani, o mână de băcăuani cu vârste între 60 şi 80 de ani s-au gândit să înfiinţeze o asociaţie a victimelor abuzurilor magistraţilor. Deşi obiectivele şi acţiunile propuse erau paşnice şi de bun simţ, denumirea a produs panică în rândul judecătorilor care trebuiau să acorde personalitate juridică asociaţiei.

Începând de la Ministerul Justiţiei şi până la instanţele din Bacău, toţi cei care au auzit de asociaţie au respins din start toate demersurile, cu argumentări din cele mai hilare.



S-a considerat că fondatorii au în intenţie să “incite la nesupunere faţă de măsurile autorităţii judecătoreşti” şi s-a ajuns la concluzia că “particularii nu au calitatea să constate nedreptatea, neregulile sau ilegalităţile comise de către magistraţi”, ca şi când fondatorii asociaţiei şi-ar fi propus vreodată să dea verdicte în locul judecătorilor. Pe de altă parte, magistraţii din Bacău care s-au pronunţat împotriva înfiinţării asociaţiei s-au simţit intimidaţi de marşurile şi manifestaţiile publice de care se vorbea în statut.

“An de an sunt adresate la CEDO mii de memorii”

Într-o conferinţă de presă organizată vineri, Corneliu Bălan, fost deputat în perioada ’92 – ’96 şi expert parlamentar următorii patru ani, a anunţat că a reuşit până la urmă să înfiinţeze asociaţia, dar sub o altă denumire care să nu-i mai deranjeze pe magistraţi – “Asociaţia Victimelor Abuzurilor Statului de Drept din România”.

“Astfel, cuprindem mai multe instituţii, autorităţi, iar segmentul abuzurilor este mai larg. Aşa am reuşit, de altfel, să obţinem personalitate juridică, dar tot greu, de-abia la Tribunal. Ne vom axa pe Justiţie pentru că este printre cele mai abuzive instituţii”, consideră Corneliu Bălan, preşedintele asociaţiei.

Ideea înfiinţării unei astfel de asociaţii a pornit de la miile de memorii primite de Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, la care se adaugă sute de condamnări la CEDO împotriva statului român. Cel mai grav, arată Bălan, este lipsa unei legi clare prin care să se atragă răspunderea magistraţilor vinovaţi de erorile judiciare.

“După părerea noastră, în România nu se respectă Constituţia şi legile ţării şi magistraţii în cele mai multe situaţii «fac legea» sau o interpretează discreţionar. Aşa se face că an de an sunt adresate la CEDO mii de memorii de către victime ale abuzurilor. În cele mai multe cazuri primesc hotărâri favorabile, statul român fiind obligat să plătească drept despăgubiri zeci de milioane de euro. Nu există în România nicio prevedere legală prin care cei vinovaţi din justiţie să plătească daunele provocate prin sentinţele abuzive şi ilegale”, spune Bălan.

Prin urmare, printre cele mai importante obiective ale asociaţiei se regăseşte adoptarea de urgenţă a legii răspunderii magistraţilor. În acelaşi timp, asociaţia promite să acorde asistenţă şi sprijin tuturor celor care prezintă documente care atestă că sunt victime ale unor abuzuri. Membrii asociaţiei îşi propun să facă şi vizite în penitenciare şi la aresturile Poliţiei pentru a se asigura că sunt respectate drepturile omului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri