29 martie 2024
EvenimentZiua Imnului National a fost sarbatorita in Piata Tricolorului

Ziua Imnului National a fost sarbatorita in Piata Tricolorului

Luni, 29 iulie, in Piata Tricolorului din Bacau, in preznta oficialitatilor locale, s-au desfasurat ceremoniile oficiale pentru sarbatorirea Zilei Imnului National al României. Garda de Onoare a fost formata din militari ai unitatii de Aviatie, trupe ale Jandarmeriei si de pompieri. Slujba religioasa, Ruga si inchinaciune pentru poporul român, a fost oficiata de preoti din Garnizoana Bacau.

Au vorbit despre istoria, semnificatia si importanta Imnului National prefectul judetului Claudiu Serban, Ionel Floroiu, vicepresedinte al Consiliului Judetean, Vasile Tescaru, viceprimar al municipiului Bacau si comandor Valerica Vrajescu, comandantul Garnizoanei Bacau. “Desteapta-te, române!” este, din 1990, Imnul national al României.

Muzica are autor necunoscut, versurile si aranjamentul apartin lui Andrei Muresanu (1816 – 1863), poet de factura romantica, ziarist, traducator, un adevarat tribun al epocii marcate de Revolutia de la 1848. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Muresanu a pus versurile sale avea o larga circulatie în epoca si nu i se cunoaste cu certitudine autorul.



Începând din 1848, “Desteapta-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei, cum ar fi Razboiul de Independenta (1877 – 1878), primul si al doilea razboi mondial. Imediat dupa instaurarea dictaturii comuniste, la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost fortat sa abdice, “Desteapta-te, române!”, ca si alte marsuri si cântece patriotice, a fost interzis, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite prin lege.

Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cântata dar fara versurile originale. Pe 22 decembrie 1989, în timpul Revolutiei anticomuniste, imnul s-a înaltat pe strazi, însotind uriasele mase de oameni, risipind frica de moarte si unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului, devenind, din 1990, Imnul oficial al României, data de 29 iulie fiind stabilita Ziua Imnului National.

Imnul are 11 strofe, insa la ceremonii oficiale se cânta strofele 1,2,4 si 11. In incheiere, Fanfara Militara a Garnizoanei Bacau a cântat Imnul “Desteapta-te române!”, bacauanii prezenti la ceremonie cântând alaturi de fanfara.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri