– oamenii au primit acordul autoritatilor pentru a intra in gospodarii si au luat geamurile, usile si chiar tabla de pe casa, au golit hambarele si au salvat animalele

Natura a alungat din case peste 60 de persoane din catunul Berindesti, sat Gâsteni, din comuna Racaciuni. Sunt oameni gospodari, care au muncit prin strainatate pentru a-si face o locuinta si a le asigura copiilor lor un confort. Si-au ridicat imobile frumoase, mari, in care au investit zeci de mii de euro si nici nu le-a trecut prin minte ca intr-o noapte, chiar in Saptamâna Mare a Pastelui, pentru ca este o comunitate de catolici, vor trebui sa plece ca sa-si salveze vietile. Dealul din spatele caselor a luat-o, pur si simplu, la vale, peretii au inceput sa crape iar drumul s-a rupt pe portiuni intregi.

Locul satenilor a fost luat de pompieri, jandarmi si politisti, mobilizati acolo pentru a-i ajuta si a monitoriza situatia. Când si-au dat seama ca nu mai sunt sanse ca sa revina acasa, autoritatile le-au permis proprietarilor sa intre in gospodarii si sa ia tot ce se poate. Ajutati de militari au golit hambarele, au luat animalele, pasarile, au scos geamurile si usile de la case, mobila din casele care nu erau in pericol iminent de prabusire iar unii si-au dat si tabla jos de pe acoperis. Sunt constienti ca-i asteapta vremuri grele, ca trebuie sa ia totul de la zero si ca orice lucru salvat pentru ei este un câstig. Au muncit ore in sir iar când s-a lasat intunericul au lasat catunul pustiu in grija fortelor de ordine si a autoritatilor locale care au strabatut zona afectata de la un capat la altul de mai multe ori.

PUBLICITATE

“Avem nevoie de fonduri de la Guvern”

„Problema a fost provocata de acel deal si a impins aluviunile si terenul catre locuinte si de aici valea a devenit deal si dealul vale. Ramâne sa vedem cum vor evolua lucrurile. Cert este ca avem nevoie de fonduri in regim de urgenta de la Guvern, pentru ca nu este vorba de o investitie de câtiva lei. Vorbim de aproape doi kilometri de drum si peste 20 de locuinte. Sunt sinistrati, clar vor fi stramutati si trebuie sa le oferim un teren si apoi sa le facem case. Sunt oameni gospodari si merita”, spunea Lucian Cheta, primarul comunei Racaciuni. Aproape de miezul noptii, sotii Roca, sositi in localitate abia a doua zi de la evacuare, au vrut sa mai arunce o privire la casa care sta sa se prabuseasca. Desi sunt constienti ca pierd mult, nu cauta vinovati si se imbarbateaza ca sa mearga mai departe.

„Casa este distrusa in totalitate si este mai rau ca n-am salvat nimic, pentru ca noi nu am fost aici. Aveam foarte frumos pe interior, am investit bani, dar asta este. Ce putem sa facem?”, se intreba Elena Roca, proprietara unui imobil. Fenomenul, fara precedent pâna acum in aceasta zona, i-a luat prin suprindere pe toti si se presupune ca se datoreaza izvoarelor de suprafata, iar alunecarile ar fi putut fi provocate si din cauza cutremurelor repetate din ultima perioada. Cuvântul final il vor avea insa specialistii care fac cercetari in sat. In ultimele 30 – 40 de ore intensitatea cu care pamântul se deplasa s-a redus cu mult, insa pericolul nu a trecut. Autoritatile locale spun ca in zona se pot face lucrari de forare si captare a apei, dar si de blocare a dealului cu piloni speciali, insa pentru asta au nevoie de bani multi, bani ce ar trebui sa vina de la bugetul central.

Guvernul ii ajuta pe sinistratii din Racaciuni

Premierul Victor Ponta, venit in Bacau, miercuri, a aflat despre alunecarile de teren produse in Gâsteni-Racaciuni si situatia dramatica a sinistratilor. El a anuntat ca a vorbit deja cu Gabriel Oprea, ministrul de Interne, pentru ca locuitorii sa fie ajutati: “Mâine, in sedinta de guvern, vom lua toate deciziile sa-i ajutam pe oamenii care au ramas fara casa, mai intâi cu solutii provizorii, pentru ca nu are nimeni case peste noapte, ci doar acele module ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Dupa aceea vor trebui stramutati. Vreau sa asigur aceste familii ca facem tot ce putem pentru a le ajuta cât mai rapid”, a declarat prim-ministrul României.
Silvia Patrascanu

Crucea Rosie Bacau monitorizeaza sinistratii din Gâsteni

In urma calamitatilor din zona Racaciuni de la sfârsitul lunii trecute, echipa Crucea Rosie Bacau s-a deplasat marti, 31 martie, in satul Gâsteni, comuna Racaciuni. Persoanele evacuate au primit de la Crucea Rosie Bacau apa, pâine, conserve, biscuiti. Pe lânga acestea, 40 de paturi au fost predate din depozitul filialei Bacau de Cruce Rosie catre administratorul adapostului amenajat la scoala din Gâsteni. „Vom continua sa monitorizam cazurile si vom ramâne pe receptie pentru a contribui, in masura posibilitatilor, la salvarea persoanelor aflate in situatii critice”, a declarat Dan Marcel Babliuc, directorul Crucii Rosii Bacau. (Fl.S.)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ