Disputele  legate de problema  crizei  gunoiului menajer la Onești  au fost  pe moment depășite,  odată cu  desfășurarea ședinței Consiliului Local, în ziua de 30 ianuarie. În dorința de a debloca situația creată la nivel județean dar  și pentru a nu se mai reproșa Oneștiului că are  datorii istorice în privința salubrității,  primarul Nicolae Gnatiuc a inițiat un proiect de hotărâre pentru acordarea unei subvenții de la bugetul local al municipiului pentru finanțarea serviciului public de salubrizare.

”La inițierea  acestui  serviciu public  municipiul Onești și-a asumat 36 000 locuitori. Ulterior, prin semnarea declarației  pe proprie răspundere, sunt 27 000 de locuitori și astfel figurăm cu  o diferență  de  plată pentru 9 000 persoane. Datoria aceasta ni se datorează, pentru că unii în loc să declare  că  au patru membri în familie au declarat doar doi, alții tot la fel. Astfel a ieșit diferența  pe care o achităm de la bugetul local”, a menționat primarul Oneștiului Nicolae Gnatiuc.

El a declarat că ”Unitatea Administrativ Teritorială Onești demarează acțiunea de efectuare a plăților solicitate către ADIS Bacău și sperăm într-o deblocare rapidă  a crizei deșeurilor”. Este de remarcat faptul că la dezbaterea acestui proiect de hotărâre primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc a făcut cunoscut faptul că ”adunate notele de cântar din anii 2017 și 2018 ale mașinilor  ce au transportat din Onești gunoiul menajer la Bacău,  se  certifică un lucru – întreaga cantitate de gunoi a fost generată de 36 000 de persoane!” Un alt  proiect  de hotărâre ce  a fost aprobat de către consilierii locali  la această ședință ordinară a vizat taxa de salubritate pentru persoanele fizice din municipiul Onești.

Astfel, a fost aprobată subvenționarea  de la bugetul local a taxei de salubritate pentru persoanele fizice. ”Aceasta a fost redusă la cuantumul de  10.50 lei / lună, de la 14.27 lei / lună, cum fusese aprobată în luna decembrie  2018. Această hotărâre va intra în vigoare de la 1 februarie, astfel că pentru luna ianuarie 2019 taxa  rămâne la vechiul cuantum”, a menționat Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești evidențiind faptul că  persoanele care  au achitat în avans taxa de salubritate  în valoare de 14.27 lei / lună se pot adresa în scris serviciului de taxe și impozite al Primăriei Onești pentru compensarea sumelor plătite cu alte obligații  fiscale datorate bugetului local.     

Alte articole