28 martie 2024
EvenimentPelerinaj maghiar la „Granita de 1.000 de ani”

Pelerinaj maghiar la „Granita de 1.000 de ani”

Circa 14.000 de turisti maghiari, sositi din România si din Ungaria cu doua trenuri speciale – Rapidul Secuiesc si Expresul Sumuleu -, cu autocare si masini personale, au participat, duminica, la anuala suita de manifestari organizate cu prilejul sarbatorii Rusaliilor, în comuna bacauana Ghimes – Faget.

Multi dintre cei care au venit în zona purtau steaguri ale Ungariei, dar si steagul lui Arpad, folosit de organizatia extremista „Noua Garda Maghiara”, scoasa în afara legii, în anul 2009, de autoritatile de la Budapesta.

Peste 300 de jandarmi, politisti si pompieri au asigurat, în sistem integrat, timp de sapte ore, derularea fara incidente a fluentei si sigurantei circulatiei, pe parcursul a mai bine de 10 km de pe DN 12 C (Comanesti – Miercurea Ciuc), traseu strabatut de coloana de pelerini pentru a vizita „Cantonul 30”, ce face parte, potrivit istoriografiei maghiare, din zona denumită „Granita de 1.000 de ani”, ruinele Cetatii Rakoczi, precum si obiectivul denumit „Monumentul istoric al tuturor maghiarilor”.



„În premiera, organele de ordine românesti au îndrumat pelerinii în limba maghiara, atât prin conversatii directe, cât si prin îndrumarile oferite cu ajutorul unor statii de radioamplificare instalate pe masini”, a declarat, pentru Agerpres, maiorul Cristian Cretu Laricu, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bacau. Potrivit acestuia, „turistii maghiari au salutat initiativa”.

Dupa ce au luat parte la alocutiunile rostite în gara Ghimes si la liturghia oficiata de preoti în zona bisericii Contumati, pelerinii maghiari s-au îndreptat catre ruinele fostei cetati construite de principele Rakoczi, în 1624, ca punct de vama si unitate de graniceri, situata la cea mai estica limita a fostului Imperiu Austro-Ungar.

Acolo, dar si la „Cantonul 30„ au depus flori sau au lasat câte un steag al Ungariei. O parte dintre turistii maghiari au fost prezenti si la o scurta ceremonie ce a avut loc la „Monumentul istoric al tuturor maghiarilor”. Acesta este compus din cinci stâlpi funerari sculptati în lemn, reprezentând Ungaria cu cele patru zone istorice pe care le-a pierdut în urma Tratatului de la Trianon.

Un grup de tineri participanti au scandat lozinci, având un continut promaghiar si referitoare la anularea Tratatului de la Trianon, semnat la finele Primului Razboi Mondial. Pelerinii ajunsi în zona fostei granite a Imperiului Austro-Ungar au asistat si la spectacole artistice.

„Copilul Trianonului”

Printre participanti, s-a aflat si un bărbat, de 94 de ani, din Budapesta, care se autointituleaza „copilul Trianonului”. „Eu sunt din Budapesta si m-am nascut odata cu Trianonul, sunt copilul Trianonului. Am venit sa mai vad aceasta zona care, înainte de 1920, era teritoriul nostru, deci era unul adevarat unguresc si am un sentiment neplacut.

Acum este stapânita de altii, cu toate ca tatii nostri nu au pierdut razboiul, au fost învingatori. Dar, nemernicia Marilor Puteri i-a determinat pe tatii nostri sa depuna armele în Italia, în Iugoslavia, ca sa poata distruge Ungaria”, a spus, pentru Mediafax, Major Lajos, barbatul în vârsta de 94 de ani, din Budapesta.

Barbatul cu parul alb si cu o esarfa rosu-alb-verde în jurul gâtului, vegheat îndeaproape de sotia cu care a venit la pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu-Ciuc, a atras atentia tuturor persoanelor din jur. Multi tineri, impresionati de determinarea batrânului, i-au strâns mâna cu admiratie, iar el s-a mândrit în fata lor ca a fost „soldatul si politistul” guvernatorului Horthy Miklos.

Ajutat de pelerinii mai tineri, lovindu-si din când în când pulpele cu pumnii, ca sa îsi „stimuleze circulatia” si sa îsi „dezmorteasca oasele”, Major Lajos a urcat treptele abrupte spre ruinele Cetatii Rakoczi. „Aceasta este ultima statie a Granitei de o mie de ani, a vechii granite unguresti, de fiecare data, când venim aici, avem un sentiment minunat si, cu ocazia aceasta, eu vreau sa arborez steagul ungar pe Cetatea Rakoczi”, a spus un alt pelerin din tara vecina, aratând drapelul cu care a venit din judetul Bekes.

Circulatia rutiera pe DN 12C Miercurea Ciuc-Onesti a fost perturbata timp de aproximativ sase ore, din cauza numarului foarte mare de autoturisme si autocare cu turisti, traficul desfasurându-se alternativ, pe o singură banda, sub coordonarea politistilor rutieri, dupa cum a transmis corespondentul Mediafax.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri