Caldura mare, mon cher! O bautura racoritoare potoleste senzatia de sete si hidrateaza organismul. Poate fi un suc natural de fructe sau legume, un sirop natural de fructe, nectar, o batura racoritoare sau apa minerala etc. Contrar asteptarilor, acaludura mare” se suporta mai usor cu bauturi calde, indeosebi ceauri, dar la noi acestea nu prea au cautare. Bauturile nealcoolice se produc astazi in cantitati impresionante, in majoritatea tarilor lumii. Consumul lor a sporit o odata cu diversificarea gamei de produse si penetrarea marilor companii cu filiale pe cele cinci continente. Sunt insa si semanle de apa minerala revine in forta. Franta, de exemplu, a devenit unul dintre marii consumatori de apa minerala imbuteliata (cca. 50 litri/an.persoana), fiind al doilea producator si exportator al lumii. Marile societati franceze Perrier, Vittel, Evian au patruns deja in tarile europene, chiar si pe piata americana, castigand treptat teren in defavoarea bauturilor dulci. Este de asteptat ca si consumatorii sa judece foarte bine compozitia si diferente dintre bauturile nonalocoolice care potolesc setea. Bauturile racoritoare sunt preparate din concentrate aromate, sucuri de fructe sau legume, siropuri de fructe (suc de fructe indulcit cu zahar), substante aromatizate, apa sau apa minerala, indulcitori (naturali sau sintetici), vitamine sau alte substante, cu sau fara adaos de dioxid de carbon. Adaosurile de substante aromatizante, coloranti sintetici, conservanti sau alti aditivi se afla sub incidenta legislatiei si normelor sanitar-igienice. Fructele de padure au un continut oxidant. De exemplu, coacazele si afinele ajuta circulatia, trateaza unele infectii, contribuie la sanatatea celulelor. Fructele de padure pot fi socotite produse naturale, ecologice si cu o consistenta contributie nutritiva. Uneori, aceste avantaje nu scapa atentiei producatorilor care doresc sa-i insele pe consumatori, iar reclama si informatia de pe eticheta este pe masura: aFructe de padure-bautura racoritoare necarbonata cu aroma de fructe de padure”. Puteti crede ca este un produs natural, care nu poate afecta sanatatea. Va inselati. Cititi cu atentie eticheta. Ingredientele bauturii sunt apa si aromele sintetice: E 330-acid citric, E 952-ciclamat de sodiu, E 954-zaharina….in total noua e-uri. Lipsesc fructele de padure. Nu pare nimic grav daca gustul este asemanator. E chiar mai simplu. Fabrici aaroma de fructe de padure”, o amesteci cu apa, cu indulcitori si suficient conservant si bautura e gata. Sa nu uitam imaginea fructelor de padure de pe eticheta frumos colorata. Sunt ironica, pentru ca ma gandesc la adevaratele fructe recoltate din padurile noastre si colectate de conationalii nostri pentru export sau de intreprinzatorii italieni ori spanioli care le trimit in fabricile din tarile lor.
Insomniferul de marti
aDaca admitem ca Dumnezeu ne-a creat pentru fericire, trebuie sa admitem ca tot ce ne conduce spre tristete si esec reprezinta vina noastra.” (P. Coelho)
Scris de Prof. univ. dr. Viorica Paraschivescu














