– interviu cu Vlad Popovici, presedintele Asociatiei Elevilor Bacau, si Gabi Gradinaru, secretarul general

Elevii bacauani si-au infiintat, asa cum scriam si in editia de ieri a cotidianului „Desteptarea”, o asociatie idenpendenta, o replica a Colegiului Judetean al Elevilor. O asociatie formata, deocamdata, din cinci membri: Vlad Popovici (clasa a XII-a, la Colegiul National „Gh.Vranceanu”) – presedinte, Gabi Gradinaru (clasa a XII-a, la Colegiul Economic „Ion Ghica”) – secretar general, Delia Grigore (clasa a XII-a, la Colegiul National „V.Alecsandri”), Dumitru Godina (absolvent al Colegiului „H.Coanda” si reprezentantul elevilor basarabeni in Bacau) si Cristian Ghinghes – mentor si membru suport. Cu ce scop? Ce isi doresc de fapt acesti tineri?

Ati infiintat Asociatia Elevilor din Bacau. De ce? A cui a fost ideea?

PUBLICITATE

Vlad Popovici: Este o idee imprumutata de la elevii din Constanta. Ei au fost primii care au infiintat o astfel de asociatie, in urma cu doi ani. Noi am „copt” acest demers iarna trecuta, dupa ce s-a ajuns la o criza de identitate a Consiliului Judetean al Elevilor, o entitate care nu are un statut juridic si care a devenit doar o simpla marioneta a Ministerului Educatiei, alaturi de profesorii formatori care nu te lasa sa-ti spui ideile, gândurile, sa reprezinti de fapt elevii care te-au ales, fara niciun exercitiu democratic. Primul semnal a fost proiectul „Bani de liceu”, pe liste care erau facute publice si care creau ceva probleme pentru ca fondurile erau directionate spre elevi ce provin din familii defavorizate.

Ce v-ati propus, ce obiective aveti?

Vlad Popovici: Vom lucra pe proiecte de lege. In primul rând, strângerea fondului scolilor este ilegala. S-au infiintat acele asociatii de parinti, dar sub presiune. Plus ca vrem transparenta in cheltuirea banilor in scoli. Mai vrem sa beneficiem de terenurile de sport din scoli si licee si in afara orelor de curs, vrem facilitati in transportul public. Acum exista subventie de 50 la suta de la Primarie, dar vrem gratuitate pe perioada vacantei. Mai vrem, legal, sa obtinem manuale pentru clasele a XI-a si a XII-a, pentru ca ministerul de resort nu aloca bani si pentru acesti elevi. Ne mai dorim ca in consiliile de administratie ale scolilor si liceelor elevii alesi sa aiba si putere de decizie. Or, acest lucru se intâmpla numai in unele institutii de invatamânt, nu in toate. Si, cel mai important, vrem sa depolitizam invatamântul.

Finantare, de unde? Cine va sustine?

Vlad Popovici: Va fi o cotizatie minima a membrilor, dar vom atrage si sponsorizari, donatii, proiecte. Ne vom descurca. Vrem ca elevii sa aiba curajul sa vorbeasca, sa-si ceara drepturile, sa fim respectati.

De ce te-ai inscris in aceasta asociatie? Ce doresti concret sa realizezi?

Gabi Gradinaru: Imi doresc in primul rând implicare in sustinerea de proiecte. In Consiliul Judetean al Elevilor au fost anul acesta 15 proiecte si niciunul nu a fost sustinut. Apoi, vreau respect pentru ceea ce facem. Vreau sa organizez dezbateri academice in Bacau, imi doresc sa aratam o noua viziune pentru viitor, vrem sa fim o voce care sa se faca auzita si de care sa se tina cont.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Poate daca ati fi incercat sa va impuneti, frumos, in consiliul judetean, ati fi schimbat ceva in bine, asa cum doreati. Cu ce drept, acuzi practic, profesorii formatori ca sunt niste persoane care nu te lasa sa iti spui ideile? Tutela de “profesor formator” ti se pare pusa aiurea, Vlad? Acei profesori au mai multa minte decat tine si isi indeplinesc sarcinile cat de bine pot, daca nu te-au lasat sa iti spui ideile, e probabil pentru ca nu aveau rost, nu contau, nu aduceau niciun beneficiu sau realizare materiala. Oamenii astia care pe tine nu te lasa sa vorbesti, sunt mai destepti decat tine, deci poate ar trebui sa cobori pe pamant si sa iti vezi de lungul nasului. Asta e deja o prostie, nu vad niciun viitor pentru aceasta asociatie, fiind infiintata de niste persoane care mereu au fost contra si care mereu au vrut sa fie deasupra celorlalti, fara a avea un impact bun.CJE-ul ar avea un viitor stralucitor, atata timp cat s-ar lucra in el si nu s-ar trage chiulul.

  2. Nu observam pozitia dumneavoastra ce va da dreptul de a critica o initiativa oarecum inovatoare pentru judetul nostru. in primul rand nu inteleg de ce dati un comentariu sub anonimat in care incercati sa ne demonstrati ca tutela de ” profesor formator” este net superioara noua, elevilor, si ca in viziunea dumneavoastra suntem doar niste bagatori in seama ce cauta superioritate. FALS. sa lamurim lucrurile. 1 nu acuzam toti profesorii formatori, ci doar pe aceia ce s-au opus proiectelor infiintate de CJE unele benefice, cred eu; cum ar fi acela cu urnele pentru plangeri, sugestii, etc. Majoritatea presedintilor CSE s-au plans de faptul ca, consilierii educativi din liceele lor nu ii lasa sa indeplineasca ” misiunea” acesta fiind un exemplu concret. Daca doriti sa ne reprosati ceva faceti-o cu fapte concrete nu doar cu absertii neargumentate pe care commentul dumneavoastra le are din belsug. Pe de alta parte noi nu vedem o continuitate a CJE-ului respectiv CSE deoarece tot procesul electoral prin care se aleg reprezentantii elevilor s-a transformat intr-un concurs de popularitate in majoritatea cazurilor. si de aici apar probleme ca si : chiulul de la sedinte ( in AG-uri am avut mai putin de 50% prezenta ) si exemplele continua. Dar cea mai grava parte mi se pare faptul ca ridicati in slavi formatorii si denegrati elevii, Vlad fiind unul dintre ei. Ce postura va da dreptul sa faceti asta? Si ca un mic sfat, daca doriti sa criticati ceva, mai intai informati-va despre acel subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ