Caravana CASPER a sosit luni, 22 iulie 2013, in Bacau, in cadrul unui proiect, sugestiv denumit: “Darâmam ziduri pentru a construi punti”, derulat de Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC din Baia Mare, cofinatat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni. Proiectul si Caravana au drept obiectiv sensibilizarea opiniei publice, a institutiilor publice centrale si locale asupra abilitatilor persoanelor cu dizabilitati si urmareste schimbarea mentalitatii opiniei publice referitoare la acest aspect.

“Ne bucuram ca a fost ales si Bacaul ca oras de tranzit al Caravanei CASPER, intânlirea cu membrii caravanei, cu bacauanii au deschis noi punti intre noi. Ei sunt modele pentru noi, iar prezenta lor poate schimba opinia unor oameni, dar si a unor institutii cu privire la situatia persoanelor cu handicap. Probleme sunt si vor mai fi, nimeni nu si-a dorit handicapul, insa natura a vrut altfel, insa trebuie sa traim impreuna, cu drepturi egale”, ne-a spus Laura Damian, presedinte al Asociatiei Nevazatorilor din România, Filiala Bacau.

Au participat la aceasta intânlire de suflet, membri ai unor asociatii a persoanelor cu handicap, reprezentanti ai OJFOM, SPAS si DGASPC, ocazie de a se informa reciproc si a face schimburi de materiale promotionale. “Acum suntem in Bacau, in fiecare zi suntem in alt oras si prin demersul nostru vrem sa darâmam zidul care exista inca intre persoanele cu dizabilitati si celelalte persoane, este un zid in fiecare dintre noi, spargerea lui simbolica poate face lumina, arata ca aceste persoane pot face si lucruri deosebite.

Turul este facut de doua echipe, care se deplaseaza cu bicicleta, in tandem, cu face permanent Florin Georgescu, nevazator, impreuna cu insotitorul lui, persoana normala. Anul trecut, Florin Georgescu a parcurs, in tandem 2500 de km, pâna la Londra, la JO, pentru a demonstra ca se poate”. ne-a declarat Peter Hurley, expert in comunicare, ASOC – Baia Mare. Cei doi ciclisti au daramat un zid din carton, pe care era inscriptionat cuvântul DIZABILITATE, dupa care mai multe persoane cu dizabilitati s-au plimbat cu bicicleta, in aplauzele celor prezenti.

Un mesaj al sperantei, al tolerantei, al egalitatii in diversitate.

“Este vorba de a duce mai departe, in toata tara, mesajul pe care il avem, de a darâma ziduri, pentru a construi punti, cu scopul de diminua acest fenomen de respingere, care mai persista, de excludere din societate, din viata sociala a persoanelor cu handicap. Noi vrem sa aratam tuturor ca stim si putem sa facem tot ceea ce fac si semenii nostri, noi oferim modele, avem nevoie de toleranta, de tratamente egale, de intelegere a diversitatii umane. Nu vrem mila, nu vrem compaiune, dorim sa fim tratati ca oameni” – spune Florin Georgescu, ciclist nevazator, membru al Asociatiei TANDEM.

Alte articole