Ionel Palăr, președintele PNL Bacău

PNL demarează o campanie de informare în județul Bacău, privind pesta porcină africană, astfel ca fiecare proprietar de suine să afle cum trebuie să procedeze pentru a-și proteja animalele.

”Noi nu ne putem substitui autorităților, care sunt complet depășite și acționează haotic. Nu putem lua măsuri în locul lor, dar nici nu putem asista neputincioși la acest adevărat masacru, ale cărui efecte se vor resimți pe termen mediu și lung. Pentru că pesta porcină africană afectează nu doar crescătorul individual, ci și zootehnia și industria românească de prelucrare a cărnii de porc.

Noi venim cu ceea ce reprezentanții autorității sanitar-veterinare trebuiau să facă încă de anul trecut: informăm ce trebuie să facă un crescător, pentru ca animalul să nu fie expus bolii. Venim cu o serie de sfaturi, date de specialiști în domeniu, astfel ca pagubele să fie cât mai mici. Ne propunem să ajungem cu pliantele de informare în toate gospodăriile din județul Bacău”, spune Ionel Palăr, președintele PNL Bacău.

Potrivit ultimelor statistici oficiale ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pesta porcină africană a fost confirmată până acum în 898 de focare din 12 judeţe, în 207 localităţi. Peste 230.000 de porci afectaţi de boală au fost eutanasiați, atât în gospodăriile populației, cât și în complexele de creștere a suinelor.

Până acum, din fericire, în județul Bacău nu a fost semnalat niciun focar, ceea ce face ca demersul liberalilor, de prevenție, să își poată atinge scopul.

Alte articole