O mama si-a injunghiat fetita de 8 ani si a incercat, apoi, sa se sinucida. Copila a ajuns in stare grava la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Femeia este si ea internata, dar la Psihiatrie. Cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau. Mama, de numai 33 de ani, risca ani grei de inchisoare pentru tentativa de omor.

“Am vrut sa o omor si apoi sa-mi pun si eu capat zilelor, ca sa scap de greutati!” Astfel si-a explicat senina femeia (Ana, in vârsta de 33 de ani) incredibilul gest. Asta dupa ce a luat un cutit din bucatarie, l-a infipt in pieptul fetitei, de numai 8 ani, si apoi, cu acelasi cutit, a incercat sa-si ia zilele, ratând cu un centimetru inima.

Nenorocirea s-a intâmplat duminica seara, in comuna Parincea, unde femeia, impreuna cu fetita ei era in vizita la rude. Mama tinerei a fost cea care a sarit sa-si salveze nepoata si imediat a fost chemata Salvarea.

PUBLICITATE

“Zicea ca nu vrea sa faca prostitutie”

Problemele Anei au aparut din ianuarie, de când a ramas fara serviciu. A lucrat la o firma din Bacau, iar de atunci a stat mai mult in casa parinteasca din Parincea. “Tot sustine ca e amenintata. Dar de când a ramas fara munca nu m-am mai inteles cu ea. Imi zicea ca luni (15 iulie, n.r.) trebuie sa fie neaparat martora intr-un proces. Ce proces, numai ea stie! Nu am crezut ca vorbeste serios. Zicea ca e mai bine sa moara sa nu sufere si familia”, a povestit speriata si mama tinerei, Elena Tutunaru.

Femeia a rememorat si scenele de groaza prin care a trecut duminica seara, in timp ce era cu nepotica ei si o invata sa scrie pe calculator. “Eram toate trei in camera. Ana era foarte agitata, se tot uita pe geam, ii era frica. Deodata m-am trezit cu Ana, cu un cutit in mâna. A lovit fata, apoi a incercat si ea sa se omoare. Asa din senin. Zicea ca nu vrea sa ajunga sa faca prostitutie si ca neaparat trebuie ajunga la acel proces. Nu stiu, nu stiu prin ce trece”, a mai spus bunica fetei, Andreea.

Fetita este monitorizata permanent

Micuta Andreea a fost internata imediat in Sectia Pediatrie, la Terapie Intensiva. Rana pe care a suferit-o nu ii pune viata in pericol. “Starea ei este buna. Este echilibrata cardio-respirator, i s-au facut toate investigatiile medicale. A suferit in schimb un soc emotional puternic, e palida si speriata. Plaga i-a fost suturata si nu prezinta niciun pericol. Va ramâne insa in spital, pentru supraveghere”, a explicat dr. Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

Tot in spital a ajuns, cu o alta ambulanta, si mama fetei. Vorbea incoerent, despre sechestrare de persoane, de martori, de dosare, dar fara sa se inteleaga ceva concret.

Dr. Liliana Petrescu, impreuna cu echipa de la Urgente, a investigat-o medical, insa s-a dispus trimiterea ei in sectia de Psihiatrie. “Prezenta o plaga injunghiata in zona latero-toracica, la un centimetru de inima. Fara probleme deosebite insa. Ne spunea tot timpul ca a vrut sa-si omoare fata pentru a scapa de griji”, a declarat medicul Liliana Petrescu. Medicii de la Psihiatrie nu o aveau in evidenta pe femeie ca având probleme de sanatate sau vreo internare. A fost prima ei tentativa de suicid, fara o cauza medicala in antecedent.

Fapta se incadreaza in sfera patologica

Cazul a intrat si in atentia Centrul pentru servicii de interventie in regim de urgenta al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectiei Copilului (DGASPC) Bacau, dupa sesizarea ofiterilor de la Politia Bacau. Specialistii arata ca, din datele pe care le au pâna acum si din explicatia mamei, fapta se incadreaza in sfera patologica. DGASPC colaboreaza, in prezent, cu Primaria Parincea, Politia si Spitalul Bacau, “in scopul oferirii de servicii specializate copilului si familiei, in special, psihologice si psihoterapeutice.” Bunica si matusa fetitei vor sa ia pe copila in grija lor dupa externare, dispunând de resursele necesare. (Silvia Patrascanu)

Un alt caz: baietel de 6 ani aruncat pe geam

In urma cu o luna, un alt caz asemanator a cutremurat Bacaul. O femeie, aflata in evidenta medicilor specialisti cu afectiuni psihice, si-a aruncat baietelul de numai 6 ani, pe geam de la un bloc din zona Cornisa Bistritei. Acasa, femeia mai are o fetita despre care se spune ca ar fi fost la un pas sa fie sugrumata, tot de mama, in urma cu mai mult timp.

“Nu pot sa inteleg ce s-a intâmplat cu ea de a facut acest lucru. Este o mama buna, isi iubeste mult fetita, nu i-ar fi facut rau. Toti suntem socati de când am aflat pentru ca nu ne asteptam la asa ceva” – a declarat Dorina Trifan, o vecina.

“Este ingrijorator faptul ca numarul cazurilor de agresiune si autoagresiune fizica, psihica si sexuala a crescut semnificativ in acest an, cadrul producerii acestor fapte datorându-se atât vulnerabilitatii individuale, biologice ale persoanei, cât si celor sociale, cum ar fi pierderea locului de munca, esecurile in plan familial, social, surmenajul, pierderea unei persoane dragi etc. Conjugate, aceste cauze pot genera aparitia unor cognitii (facultatea de a cunoaste, n.r.) si comportamente bizare care, nefiind diagnosticate la timp, duc la astfel de situatii limita” – spune Delia Colac, psiholog DGASPC Bacau

“In calitate de psihologi care instrumenteaza zilnic astfel de cazuri, recomandam ca fiecare dintre noi sa fie mai atent la cei din jurul nostru, sa ofere sprijin si sa nu ezite sa ceara ajutor institutiilor specializate, pentru ca diagnosticarea la timp si includerea persoanei intr-un program medical psihoterapeutic ar putea duce la evitarea unor tragedii” – considera Liliana Buganu, psiholog DGASPC Bacau

Geta Panaite
Roxana Neagu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ