Formularele au fost distribuite in asociatiile de proprietari/ Foto: Ramona Ionescu

– asociatiile de proprietari au primit formularele pentru debransarea de la Thermoenergy Group SA – zeci de locatari au ales si anul acesta o varianta alternativa de incalzire pentru perioada rece – majoritatea celor care au solicitat debransarea de la sistemul centralizat de termoficare spun ca s-au saturat sa sufere de frig in apartamente din cauza avariilor – cei care vor sa-si monteze centrale de apartament doresc sa aiba apa calda si caldura la discretie

Avariile in lant de iarna trecuta, i-a determinat pe multi dintre bacauani sa ceara debransarea de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Dupa ce au indurat saptamâni de frig, mai multi proprietari de apartamente au luat decizia sa-si monteze sursa proprie de incalzire. Solicitari au fost facute pe adresa Thermoenergy din mai multe cartiere ale Bacaului, chiar daca furnizorul de energie termica a investit in refacerea retelei de distributie si transport.

Bacauanii care doresc sa-si monteze o sursa alternativa de incalzire, trebuie sa stie ca au de parcurs mai multe etape pentru a intra in posesia procesului verbal de debransare. Mai intâi, solicitantul trebuie sa se adreseze unei persoane fizice sau juridice autorizata in proiectare instalatii termice pentru intocmirea documentatiei tehnice/referatului tehnic de specialitate.

PUBLICITATE

Urmatorul pas este ca proiectantul sa obtina avizul Thermoenergy Group SA pentru documentatia tehnica/referatul tehnic de specialitate intocmit, apoi se obtine acceptul vecinilor cu pereti comuni, dupa informarea acestora despre efectele debransarii apartamentului solicitantului de la incalzire si apa calda de consum, efecte prevazute in documentatia tehnica.

Cu aceste aprobari se merge la asociatia de proprietari pentru a se obtine acceptul, dupa care, solicitantul va depune la sediul Thermoenergy documentatia completa cuprinzând: solicitare scrisa de efectuare a lucrarilor de debransare, acceptul asociatiei exprimat in adunarea generala, acceptul vecinilor cu pereti comuni si documentatia tehnica/referatul tehnic de specialitate avizat de Thermoenergy Group SA Bacau. In momentul depunerii documentatiei complete solicitantul va fi informat asupra zilei in care se va efectua lucrarea de debransare/deconectare.

Desi s-a intârziat nepermis de mult eliberarea formularelor tip pentru debransare, reprezentantii Thermoenergy nu au o explicatie clara. “Noul regulament trebuia sa fie aprobat in Consiliul Local si abia acum a fost suspus dezbaterii. Modificari esentiale legate de noul regulament nu au fost aduse, drept pentru care cei care vor sa se debranseze pot demara acum aceasta procedura. Cum formularele pentru debransare au ajuns in asociatiile de proprietari doar de câteva zile, nu avem inca un raspuns clar de la consumatori”, a declarat Narcisa Antoneac, purtator de cuvânt la Thermoenergy Group SA.

Tarifele practicate pentru populatie la debransare sunt urmatoarele: pentru debransarea unui calorifer se percepe o taxa de 57,66 lei, iar pentru debransarea unui bransament de apa calda se plateste suma de 21,52 lei, cu TVA. Astfel, fiecare solicitant isi poate calcula factura in functie de numarul de calorifere. Proprietarii de apartamente isi pot alege firma sau persoana care va efectua debransarea. Este de preferat ca persoana fizica ccare executa aceste lucrari sa fie autorizata pentru ca este vorba de un proiect tehnic.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Ce se întâmplă dacă pe o scară de bloc mai rămâne un singur apartament branşat la sistemul centralizat de încalzire? Proprietarul nu vrea să îşi monteze centrală deoarece are semnată convenţie cu furnizorul şi întrucât are pensie mică statul îi dă o parte din subvenţie, iar restul până la 100% îi dă Primăria. Prin urmare, omul nu plăteşte nimic, are căldura pe gratis! Dar de ce trebuie să plătească restul de pe scară căldura care trece prin ţevi către sistemul centralizat?! În blocul respectiv toţi sunt proprietari, atenţie, proprietari, nu locatari. În aceste condiţii Thermoenergy ar trebui să-i facă obligatoriu instalaţie separată respectivului. Asta cu atât mai mult cu cât ţevile fiind vechi, în cazul producerii unei avarii la ţevile de căldură care trec prin apartamentul unui debranşat, cine va plăti despăgubiri, cine va plăti reparaţia? Într-un imobil ar trebui să existe un singur sistem de încălzire.

  2. @cetatean: din necunoasterea legii 230/2007 ai tras concluzii gresite; astfel , tu si ceilalti proprietari din bloc sunteti proprietari intr-un condominiu(bloc) si nu proprietari pe teren+casa separat de ceilalti!!! intrucat legea mai sus mentionata e stramba/proasta/romaneasca, cu reglementari total aiurea, esti obligat (pe scurt)sa: imparti cheltuielile condominiului(adica blocului unde locuiesti cu alti proprietari) proportional cu cota indiviza a proprietatii tale din cadrul blocului.
    de aia se plateste “teava” care trece prin apartamentele debransate, de aia se contribuie la reparatiile pe partile comune, de aia ai acces la scara blocului sau lift, sau terasa sau subsol(beciurile). Regulile dintr-un condominiu te transforma, conform legii, intr-un proprietar cu mai multe responsabilitati financiare, fata de restul proprietarilor, decat daca ai fi singur pe pamantul tau si casa ta…Legile actuale sunt f. prost facute si in detrimentul cetateanului, asa cum e si 230/2007 dar binenteles ca sunt scapari si chichite care te pot ajuta si cu offurile tale…mai intreaba 😉 . sau vinzi tot si te muti la casa pe pamant si atunci esti proprietar deplin!

  3. O instalatie de incalzire pentru un singur apartament nu mai poate fi numita instalatie colectiva si nici nu mai poate fi botezata condominiu pentru ca ar contrazice definitia din dictionarul limbii romane . In conditiile in care normele UE interzic subventiile catre agentii economici , interesant este ce tertipuri mai gasesc autoritatile sa dea bani publici unor societati comerciale si cat timp va mai continua aceasta hotie .

LĂSAȚI UN MESAJ