Angajații din penitenciarul Bacău protestează miercuri, 19 septembrie începând cu ora 10, în fața penitenciarului, iar pe 3 octombrie vor fi prezenți la miting, la Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor.


PUBLICITATE

Dacă în urma acestor acțiuni de protest în stradă autoritățile nu vor reacționa, angajații spun că iau în calcul blocarea activității penitenciarului, urmare a refuzului angajaților de a lucra ăn condițiile oferite de angajator referitor la siguranța personală și respectarea standardelor de personal în raport cu misiunile de indeplinit.

Pe lista de revendicări sunt incluse:

1. Condiții de lucru mai bune – ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru in penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. In schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.

2. Plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 9 luni la Penitenciarul Vaslui că acestea vor fi platite, nu s-a ținut de cuvânt.

3. Stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depașirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se află de mai bine de 2 luni in această situație.

4. Eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării și pentru personalul din sectorul de aparare ordine publică și siguranță națională incepând cu octombrie 2018.

5. Aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor in proiectele transmise prin forțarea procedurii de avizare la Parlament.

6. Încetarea abuzului asupra pensionărilor – cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, incepând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor si militarilor.

7. Plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută in Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.

Alte articole