Ultimele declaratii ale managerului Teatrului „Bacovia”, Anca Sigartau, publicate in ziarul Desteptarea, au generat reactii dintre cele mai diverse, unele mergând pâna la ultimatumuri.

Ce spune Anca Sigartau in interviul acordat ziarului nostru? In principal s-a vorbit de unele probleme financiare aparute dupa incheierea Festivalului International Theaterstock, probleme care tin, insa, de competenta institutiilor abilitate.

La observatia noastra ca, in ultimul timp, teatrul municipal a devenit o institutie de impresariat artistic, managerul teatrului s-a dezlantuit: „Teatrul Municipal si-a asumat rolul de initiator al unor proiecte culturale. A facut acest lucru pentru ca nimeni nu si le asuma. Asta e purul adevar. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar, la nivel cultural, Bacaul, în afara de câteva repere (si am aici clar în minte Filarmonica «Mihail Jora» si Colegiul National de Arte «George Apostu») era practic inexistent” (s.n.).

PUBLICITATE

In acelasi timp, managerul a reiterat o mai veche declaratie care, in esenta, acuza lipsa de performanta a trupei, o stare de lentoare si prafuire profesionala, slaba finantare, reticenta unor vârfuri teatrale de a veni in Bacau, considerat de catre acestia o groapa a teatrului românesc, nivelul scazut al actorilor, atmosfera neprielnica actului artistic.

Aroganta si tupeu

La ultima sedinta a Consiliului Local, Gheorghe Huluta, consilier UNPR, i-a cerut viceprimarului Ilie Birzu sa rezolve problemele de la Teatrul Bacovia, intrucât s-a aratat de nenumarate ori un sustinator al noii echipe de conducere. Huluta a declarat ca ceea ce a citit in cotidianul Desteptarea l-a „oripilat”.

„Cred ca doamna Sigartau trebuie sa ceara scuze bacauanilor pentru ceea ce a declarat. Nu cred ca nu exista cultura pâna la venirea dumneai aici. A dat dovada de aroganta si tupeu pentru care trebuie sa-si ceara scuze. Am citit ca festivalul il poate duce unde vrea ea. Sa nu uitam ca a fost finantat substantial de noi, de la bugetul local. Anul trecut, pe final, am mai dat 7 miliarde lei vechi si ne-ati spus ca sunt pentru productie. Apoi am citit, tot in Desteptarea, ca s-au oprit repetitiile la niste productii noi. Va rog sa linistiti lucrurile acolo”, a cerut Huluta.

In Bacau a existat dintotdeauna teatru

In editia de joi, am publicat opinia actritei Firuta Apetrei fata de declaratiile managerului sau, astazi redam declaratia actritei Constanta Zmeu, care a incântat publicul bacauan mai bine de 45 de ani.

“Am ramas surprinsa de declaratiile din presa ale doamnei Anca Sigartau cu privire la cultura bacauana, dar mai ales fata de teatrul din Bacau. In Bacau a existat dintotdeauna teatru (prima reprezentatie, in 1852. – s.n.), ca au existat repertorii mai mult sau mai putin adecvate publicului, poate fi discutat, dar teatru a existat, au existat trupe, actori extraordinari. Nu putem desfiinta ce a fost in trecut, putem imbunatati, asta da, sunt de acord”, spune actrita care a interpretat zeci si zeci de roluri pe scena din Bacau. Teatrul din Bacau, ca teatru de stat, a fost infiintat in 1948, aici au jucat trupe si actori de mare calibru, nume mari ale scenei românesti, o simpla incursiune in istoria postata pe site-ul teatrului este edificatoare. “Când am terminat facultatea, in 1963, am venit aici, eu stiam ce trupa este, ce actori, ce regizori vor veni, aici s-a facut teatru pe pâine, au fost si sunt spectatori care iubesc teatrul, l-au iubit mereu. Eu nu-mi permit sa dau sfaturi, insa menirea fiecaruia care vine la conducerea unui teatru este sa construiasca, sa cladeasca pe ce este, pe ce a fost. Cum sa afirmi public ca n-a fost nimic inainte? N-a fost cultura, n-a fost teatru! Sa va mai spun ceva: am intrat in teatru si n-am mai vazut in hol fotografiile actorilor, cei care au cladit acest teatru. Ne place, nu ne place, ei l-au tinut in viata, ei au adus bucurie in sufletele oamenilor. S-a sters, practic, istoria acestui teatru. Nu-i posibil”, a spus indragita actrita.

Bellum omnium contra omnes?

Un cunoscator al istoriei si activitatii Teatrului “Bacovia” este si Ion Fercu, membru al Uniunii Scriitorilor (autor al monografiei “Teatrul Bacovia, 50. Frumosii nebuni ai marilor iluzii”. Editura „Plumb” Bacau, 1998), care ne-a transmis urmatorul text: “Anca Sigartau, ai statuie-n inima mea. Si asta datorita faptului ca ai gena de artist. Esti artist innascut, nu facut. Cunosc istoria culturala a Bacaului, a teatrului bacauan. Am si scris câte ceva din aceasta perspectiva. Mi-ai deschis o rana, atunci când ai spus ca pâna la sosirea Ta aici n-a existat cultura. Nu-Ti cer sa-mi oblojesti rana. Dar Te rog sa ma crezi ca Te-a luat prea mult valul. E greu sa fii manager in asa vremuri de restriste; stiu. Dar nimic nu ne indreptateste sa aruncam vorbe grele peste o istorie care are chiar si piscuri frumoase. Cred ca Firuta Apetrei are multa dreptate. Manifestarile teatrale nationale oferite Bacaului sunt minunate, dar nu-i poti exclude din acest exercitiu spiritual pe actorii bacauani. Ei ar trebui sa fie sufletul acestei provocari. Cândva ati spus: «Eu nu mi-am dorit niciodata sa fiu actrita… Eu mi-am dorit sa traiesc». Mai ales ca manager, nu se poate trai fericit decât impreuna cu altii, Anca Sigartau. Cu actorii Tai, cu toti colegii Tai, cu toata comunitatea Ta…Un bellum omnium contra omnes, lipsit si de argumente, este o strategie manageriala care nu va primi aplauze pe niciun meridian al sufletului”.

Am contactat mai multi oameni de cultura, scriitori, directori de institutii culturale, profesori universitari, pentru a le consemna opiniile fata de declaratiile managerului teatrului bacauan. Surprinzator, cei mai multi au refuzat, invocând diferite motive, unele de interes personal, iar altii din teama de a nu deranja „monstrul sacru”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

15 COMENTARII

 1. Dupa asemenea Declaratie,normal ar trebui sa-si dea demisia>DEMISIA<,daca are
  putina demnitate ,ca"" OM"";
  Nu este posibil sa jignesti o comunitate,in care castigi o bucata de paine alba???
  As fi f.f.curios sa vad ce reactie are d-l viceprimar ABABEI,deoarece a sustinut-o de la
  inceput,NORMAL,trebuia sa castige CONCURSUL un actor bacaoan,care a fost inscris
  la concurs,dar cum toate functiile de conducere sant politizate,acestai Rezultatul??!!!
  Oare Nu a existat teatru la Bacau,nu cunoste in Bucuresti,atatia actori din orasul nostru???
  Poate doar maestrul RADU BELIGAN,,sa-i aduca aminte???

 2. Daca e cum spune doamna Sigartau trebuia sa se ocupe de cultura nu de afaceri. Probabil ca la cultura se pricepe mai bine decat la afaceri, dar cand vrei sa le combini pe amandoua, sa mai adaugi o fundatie, niste persoane dubioase rezultatul e urmatorul: va duce cultura in niste locuri unde chiar nu s-a auzit de ea, la parnaie. Doamna Sigartau nu stie de un proverb : ca trebuie sa te intinzi cat iti este plamuma? cat mai trebuie sa platim pentru acest spectacol? Si despre felul in care am fost pusi pe harta culturala a lumii incep sa se vada rezultatele: invitatii ne dau in judecata ca nu au fost platiti. Rusine, rusine, rusine.

 3. Din pacate si teatrul din Bacau (ca de altfel Cultura in anasamblu ) sunt la acelasi nivel ca si administratia locala= O .Si asta nu ca as vrea neaparat sa-i dau dreptate d,nei Sigartau. A mai auzit cineva de vreun spectacol sau eveniment Teatral sau cultural remarcabil in ultimii ani?

  • Cum nu? Da’ Bregovich și festivalul șaormei de pe centru ce-o fost? 🙂 Cultura pe burta goală e ca muzica de jale la nuntă, adică nu se prea pupă. Cam greu, cam greu să faci cultură-n cimitir…că ăsta e Bacăul, un cimitir în devenire.

 4. banii nu sint ai consilului local bai nataraule ca nu iai adus tu de la mata si iai pus in cont ci sint ai oamenilor din bacau care platesc inpozite sa va intre bine in minte ca nu faceti nimic in orasul asta si stati pe banii nostri nu a lui mata

 5. Ai puctat f bine Pui B.

  Nici eu nu am auzit de evenimente deosebite culturale pana acum.
  Ca drept dovada ca atiunci cand se intampla, trebuie sa aruncam cu noroi.
  Sunt absolut convins ca A Sigartau a derajat foare multi din “intelectualii bacauni” care in lentoarea lor culturala earu obisnuiti sa mai ciupeasca ceva.

  D-na Firuta Apetrei vorbeste de istoria teatrului, care se opreste undeva prin 60.
  Dupa 90 cu ce s-a remarcat Teatru “Bacovia” ?

  D-l Huluta poate ne poate spune cate proiecte de renovare, reabilitare modernizare a avut depuse la Consiliul Local cu privire la Teatru Bcovia…si apoi sa si dea cu parerea.

 6. in ultimiii 10 ani au fost festivaluri internationale de teatru “Gala star” care a adus artisti precum Marcel Iures, Maia Morganstein, Ion Caramitru, Horatiu Malaiele si multi altii, plus FELICIA FILIP care nu a mai cantat nicaieri in alt oras in tara decat Bucuresti si in Bacau. D-na Sigartau, esti mare artista, jeg de caracter…

 7. Felicia Filip n-a cantat niciodata la Bacau. Doar Angela Gheorghiu acompaniata de marele pianist Dan Grigore pe 15 Aprilie 2013. Dar o asteptam si pe Doamna Felicia Filip la Bacau , ca vad ca bani sunt.

 8. Fenomenul Theaterstock a fost cea mai mare manifestare culturala a judetului Bacau. Ceea ce a reusit dna Anca Sigartau este senzațional iar miile de spectatori care au fost prezenti in fiecare seara au dat dovada ca orasul stie sa se ridice la inaltimea evenimentului. Pacat ca intra in scena politrucii locali certați cu cărțile și cu scoala, care arunca cu noroi intr un act de cultura si intr o doamna care într un an a făcut enorm de mult pentru viața culturala băcăuană. Si păcat Desteptarea ca mediatizati astfel de indivizi.

 9. si d-nul Huluta conduce o institutie. acum inchisa. Casa de CULTURA. nu-i pasa. poate trai din salariul de consilier. el cu ce se lauda?! cine pe cine ia la rost?!

 10. Dany are dreptate “Fenomenul Theaterstock a fost cea mai mare manifestare culturala a judetului Bacau. Ceea ce a reusit dna Anca Sigartau este senzațional”
  Pacat ca doamna Sigartau n-a reusit sa fie un la fel de bun chibzuitor al banilor si un la fel de mare om pe cat de mare artist este.
  Pacat, mare pacat ca managerul Anca Sigartau si, mai ales, omul Anca Sigartau nu se ridica la nivelul artistului Anca Sigartau!

LĂSAȚI UN MESAJ