“Speed Park” Bacau intentioneaza ca din 2016 sa organizeze, anual, Cupa “Dumitru Sechelariu” la karting in memoria celui care ar fi implinit, azi, 57 de ani

Competitia campionilor

Astazi, 14 iulie, Dumitru Sechelariu ar fi implinit vârsta de 57 de ani. Soarta a decis, insa, ca pentru fostul primar al Bacaului, timpul sa se opreasca in loc pe 16 februarie 2013. De atunci, despre Sechelariu s-a vorbit doar la trecut. Cu bune, cu rele, dar mai mult cu bune. De atunci si pâna acum, deci, toate povestile despre Seche au inceput, invariabil, cu “a fost odata”. Si câte nu s-au povestit! De astazi, in schimb, despre Dumitru Sechelariu se poate vorbi si la viitor.

PUBLICITATE

Nu e un paradox “prototipul Sechelariu” (asa cum au fost atâtea care l-au insotit pe omul de afaceri bacauan, ca o marca inregistrata, pe intreaga durata a vietii), ci mai degraba un proiect cu valoare de omagiu. Ideea ii apartine managerului “Speed Park” Bacau, Eduard Nunu si vizeaza crearea unei competitii de karting dedicata celui care a pus Bacaul pe harta motor-sportului national si international. Prima editie a Cupei “Dumitru Sechelariu” la karting se va desfasura, dupa toate probabilitatile, in 2016 si isi propune sa reuneasca la start campionii nationali ai tuturor claselor de concurs. Pentru ca, fara doar si poate, Dumitru Sechelariu a fost, la rândul sau, un campion.

a03

Recunoasterea meritelor

“Crearea unei astfel de competitii vine ca o recunoastere a meritelor pe care Dumitru Sechelariu le-a avut in dezvoltarea kartingului si a motor-sportului din România. De asemenea, ea vine si ca o apreciere a capacitatii lui Sechelariu de a da un element de unicitate orasului Bacau prin construirea unui circuit cum nu se va mai ridica prea curând in România”, si-a motivat Eduard Nunu demersul:

“La trei ani de zile de când am preluat kartodromul Speed Park, fostul Selena Motor Sport, pot spune cu mâna pe inima ca stiu cât de greu este sa rezisti si, in special, sa performezi in acest domeniu. Sechelariu a reusit, pornind de la zero, sa realizeze un circuit de anvergura mondiala, sa organizeze o super-competitie fara egal pâna acum in tara noastra precum Grand Prix-ul Selena si, de asemenea, sa creeze o scoala de pilotaj care a lansat adevarati campioni. Este suficient sa-i amintesc aici pe fiul sau, Doru Sechelariu, care a ajuns sa concureze cu succes in Formula GP3, Denis Marcu, laureat mondial al clasei Mini, in WSK si Alexandra Marinescu, devenita prima românca prezenta in Formula 4 britanica”.

z40

In toamna lui 2008, pilotul bacauan Doru Sechelariu a devenit primul pilot roman invingator in ambele curse de Formula BMW, zona Asia Pacific, desfasurate in preambulul etapei de Formula 1 de la Singapore

Invitati de peste hotare

Cupa “Dumitru Sechelariu” se doreste o competitie care sa reuneasca, eventual in premiera, piloti care activeaza si in campionatul FRK, si in cel organizat de FRAS si in cel Interscolar. “Va fi o Cupa destinata kartingului nu unei anumite Federatii. Desi nu-mi sta in caracter, voi bate cu pumnul in masa, daca va fi nevoie, la ambele Adunari Federale pentru ca aceasta competitie sa beneficieze de intreaga sustinere, astfel incât ea sa devina un etalon”, a declarat Eduard Nunu.

Managerul “Speed Park” va incerca sa coaguleze in jurul acestei idei toate numele care si-au pus amprenta asupra kartingului românesc, de la Jacques Iancu si Vladimir Bortov si pâna la Doru Sechelariu si Mihai Marinescu. Proiectul ar putea capata o dimensiune internationala, prin invitarea unor piloti de peste hotare.

“Vom incerca, inca de la prima editie, sa aducem sportivi din Ucraina, Bulgaria, Turcia, a caror prezenta, alaturi de campionii nationali, sa ridice stacheta competitiei, dar si gradul de spectaculozitate al curselor”, a precizat Eduard Nunu, care tine mult sa reintroduca Bacaul in circuitul kartingului international:

“Sa nu uitam ca orasul nostru a gazduit competitii importante precum Campionatul Europei de Sud-Est. Totusi, nimic nu se compara cu fastul Grand Prix-ul Selena din 2003, care a reunit campioni mondiali din auto-moto si nume de rezonanta din cadrul CIK FIA. Din pacate, n-am stiut sa apreciem nici atunci si nici acum faptul ca, prin acea competitie, Sechelariu a facut cunoscut Bacaul in intreaga lume”.

In ianuarie 2011, la Gala Campionilor WSK de la Montichiari (Italia), in momentul in care a aflat provenienta lui Denis Marcu (Selena Motor Sport Bacau), laureat cu titlul mondial la clasa MINI pe 2010, constructorul italian Dino Chiesa, de la “Chiesa Corse”, a exclamat: “Bacau? Aaa, certo, Sechelariu!”

“Menirea unora dintre noi”

Si daca povestea noastra, fiind din viitor, nu a inceput cu “a fost odata”, ea se va incheia, totusi cu un nelipsit “ca niciodata”. Niciodata, Bacaul nu a reunit, cu prilejul unei competitii, mai multe nume cu rezonanta in sportul mondial precum “Grand Prix-ul Selena” din august 2003. Si niciodata, probabil, orasul nostru nu a cules mai multe elogii.

“Aceasta pista magnifica este un atu pentru România. Prin circuitul Selena Motor Sport, Bacaul a introdus tara dumneavoastra in marea familie a kartingului mondial”, declara in august 2003, presedintele Comisiei Internationale de Karting, Yvon Leon. “Bacaul este indreptatit sa gazduiasca etape de Campionat Mondial si European”, spunea, tot atunci, Mike Wilson, de sase ori campion al lumii la karting. Iar reprezentantul Federatiei Internationale de Automobilism, Horst Seidel lauda investitia facuta de Dumitru Sechelariu, apreciind-o drept un model demn de urmat.

“E un circuit splendid, care se remarca in special prin conditiile de siguranta pe care le ofera. Un circuit cu adevarat de talie europeana”, considera Seidel. “Incercam sa aducem Europa la noi pentru ca Europa ne primeste mai greu la ea”, afirma, cu ocazia primei editii a “Grand Prix-ului Selena”, Sechelariu, care mai spunea: “Asta este menirea unora dintre noi, sa dezvoltam limitele comunitatii in care traim”. Din nefericire, in anii din urma, limitele comunitatii bacauane au devenit tot mai restrânse.

Comunitatea kartingului românesc, in schimb, are acum sansa de a dezvolta o competitie unica. O competitie care sa reuneasca la start toti pilotii de profil din tara, o competitie menita sa onoreze memoria lui Dumitru Sechelariu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

18 COMENTARII

  1. Sa stiti ca am povestit pe aici despre Bacaul meu din anii 2000 si despre primarul nostru.Mi-a parut rau tare cand am aflat ca s-a dus.Recunostinta pentru tot…

  2. Felicitari! Cu posibilitatea unor sponsori , si implicarea celor care sint la conducerea acestui oras pista de carting pe care o detinem in orasul bacau ar putea duce copii nostri pe cele mai inalte culmi din Europa.Totul are un inceput , iar la noi in bacau a inceput Dumitru Sechelariu iar in acest moment va continua Eduard Nunu. Nu cred ca ar trebui sa blocam dezvoltarea acestui sport datorita problemelor politice din trecut si a disputelor dintre edilul din trecut si cel actual. In viata daca nu ar exista iertarea si binenteles sa uitam lucrurile urite din viata noastra (procese, jicniri, lupta pentru a detine o functie, etc.)Trebuie sprijinit cu maxim de forte pentru a ne face cunoscuti potentiali campioni pe care bacaul ia nascut aici. Avem potential dar trebuie promovat iar asta va fi posibil cu ajutorul dvs.domnilor care v-am ales sa fiti acolo si sa ne reprezentati interesele bacaoanilor. Mult succes le doresc echipei de la pista de carting in frunte cu Eduard Nunu.

  3. Sa se odihneasca in pace! …pe vremea lui Bacaul avea fata de oras. Se transforma pe zi ce trece intr.un targusor , cu tot ceea ce implica aceasta catalogare.

LĂSAȚI UN MESAJ