25 aprilie 2024
ActualitateA crescut cererea pentru dispozitivele medicale

Aproape 2.800 de decizii emise numai în acest an pentru pacienții asigurați

A crescut cererea pentru dispozitivele medicale

Tot mai mulți bani sunt alocați anual pentru băcăuanii care au nevoie de proteze și orteze. Adresabilitatea acestora către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a crescut, numărul celor care beneficiază de acest sprijin financiar decontat de către stat fiind cu 10% mai mare față de anul trecut.

Toate persoanele asigurate în sistemul de sănătate au dreptul la dispozitive medicale necesare recuperării unor deficiențe organice sau fiziologice – pentru corectarea văzului, auzului, protezarea membrelor, dar și la alte materiale de specialitate. Aceste aparate medicale se acordă la recomandarea medicului de specialitate și cu aprobarea CJAS.

Casa Județeană de Asigurări de Sănatate (CJAS) Bacău are, în prezent, încheiate peste 70 de contracte cu diferiți furnizori de dispozitive medicale. Numai în primul semestru al anului 2018, CJAS Bacău a emis un număr de 2.764 de decizii pentru dipozitivele medicale, toate în valoare de 3.588.722 lei. Este o creștere cu peste 10% față de perioada similară anului trecut.
Principalele tipuri de dispozitive medicale pentru care s-au emis decizii sunt:



* Dispozitivele de protezare stomii și incontinență urinară – 872 decizii
* Echipamente pentru oxigenoterapie – 634 decizii
* Dispozitive auditive – 411 decizii
* Orteze pentru coloana vertebrală – 98 decizii
* Orteze pentru membrul inferior – 68 decizii
* Cristaline – 142 decizii
* Încălțăminte ortopedică – 85 decizii
* Proteze pentru membrul inferior – 57 decizii
* Dispozitive de mers – 282 decizii
* Proteze de sân – 39 decizii.

Creșteri semnificative au fost la proteze pentru membru inferior (57, față de 43 anul trecut), cristaline (142/95) și dispozitive de mers (282/190). Toate dispozitivele medicale care sunt decontate prin CJAS Bacău sunt fabricate conform normativelor europene.

Actele necesare

Pentru obținerea dispozitivului medical, asiguratul, unul dintre membrii de familie cu grad de rudenie I și II, soț/soție, o persoană împuternicită legal în acest sens de acesta, prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului depune:

– cerere la casa de asigurări de sănătate în evidențele căreia se află asiguratul beneficiar al dispozitivului,
– actul de identitate (în copie),
– prescripția medicală pentru dispozitivul medical,
– certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap pentru echipamentele pentru oxigenoterapie şi ventilație noninvazivă, după caz.

Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează prescripția medicală pentru dispozitivul medical recomandat, cu specificarea domiciliului copilului, şi certificatul de naştere (în copie), codul numeric personal – CNP/cod unic de asigurare. Documentele se pot transmite casei de asigurări de sănătate și prin postă.

„Pentru dispozitivele care sunt considerate de utilitate imediată și nu suportă programarea lor pe o listă de asteptare, de exemplu stomiile și aparatele pentru oxigenoterapie, se emit decizii într-un interval de timp foarte scurt, respectiv câteva zile. Timpul de așteptare pentru celelalte tipuri de dispozitive medicale este acum de maximum 60 de zile de la emiterea recomandării de către medic.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău

Dispozitivele medicale se acordă pentru o perioadă determinată sau nedeterminată, în baza unei prescripții medicale eliberate de un medic de specialitate aflat în contract cu CJAS Bacău. Aceste prescripții își pierd valabilitatea dacă nu sunt depuse de asigurat în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri