30 aprilie 2024
ActualitateTRAIAN: Festival Folcloric „Anton Sarateanu”

TRAIAN: Festival Folcloric „Anton Sarateanu”

Cea de-a II-a editie a Festivalului Folcloric „Anton Sarateanu”, organizat de Scoala Gimnaziala Traian, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, Primaria Traian si Ansamblul Folcloric „Busuiocul”, a avut loc week-endul trecut.

Evenimentul a reunit 9 formatii din judetele Bacau, Neamt si Vaslui. Au participat ansamblurile: „Hora”, (Scoala Gimnaziala „Ion Ionescu de la Brad” Poiana Negri, condus de înv. Victoria Burca), „Mugurasii” (Scoala Gimnaziala Saucesti, îndrumati de prof. Angelica Sarig), „Crai Nou” (Scoala Gimnaziala „Gh.Avramescu” Prajesti, coordonator prof. Costel Gavrila), „Ciucurelul” (Colegiul National „Vasile Alecsandri” din Bacau, pregatiti de prof. Pavel Sova si intructorul de dans prof. Mitica Pricopie), „Stejareii” (Scoala Gimnaziala Buhoci, însotiti de prof. Marta-Luminita Istoc si prof. Alina Covaci), „Obârsii Negrestene” (Scoala Gimnaziala „Mihai David”, Negresti – Vaslui, prof. Elvira Grigoras si prof. Veronica Rusu), „Plaiuri Nemtene” (Scoala Gimnaziala nr.1 Piatra-Neamt, prof. Doina Nastase si prof. Marius Lupu), „Florile din Cucuieti” (Scoala Gimnaziala Cucuieti – Solont, Bacau, prof. Tamara Gherasimescu si prof. Irinel Cernat) si, bineînteles, gazdele, „Rapsozii Traianului” (pregatiti de prof. Venantiu Mariut).

Juriul a fost format din domnul prof. Petre Vlase, din partea Ansamblului Folcloric „Busuiocul” Bacau, inspectorul scolar pe arte – prof. Marinela Potârniche si Dana-Ofelia Moraru, un mare suflet iubitor de folclor din comuna Traian, implicata de altfel în toate manifestarile de acest gen.



„Prestatia deosebita a celor de la «Obârsii Negrestene» le-a adus un binemeritat loc I, fiind urmati de «Florile din Cucuieti» si «Plaiuri Nemtene». Câstigatorii editiei anterioare, «Stejareii» de la Buhoci au primit premiul special al juriului iar gazdele, premiul de popularitate. «Florile din Cucuieti» s-au remarcat prin spectacolul deosebit de datini si obiceiuri, în timp ce «Mugurasii de la Saucesti» au primit un premiu de excelenta pentru dansuri populare. Premiul pentru cea mai buna coregrafie a revenit «Rapsozilor Traianului», iar cele mai apreciate costume au fost ale celor din Buhoci si Piatra-Neamt. ”
prof. Ioana Suciu, Scoala Gimnaziala Traian

Dintre dansatorii prezenti pe scena, s-au remarcat în mod deosebit Celestin Burca de la „Rapsozii Traianului” si Lucia Prisecariu de la „Obârsii Negrestene”, iar Crina Varlam, din ansamblul gazdelor, a primit un premiu pentru „Tinere Sperante”. Datinile si obiceiurile populare au încântat publicul din Traian, „Ciucurelul” primind premiul de autenticitate pentru cea mai frumoasa uratura si pentru obiceiul Ursului, „Stejareii” pentru obiceiul Caprei si „Florile din Cucuieti” pentru Calut, în timp ce „Crai Nou” si „Hora” au primit premiul pentru „Tinere Sperante”.

Manifestarea a fost sustinuta de oamenii de suflet ai comunei: Sorin Ghergheluca, Dana-Ofelia Moraru, dar si Liviu Blaj, care a pus la dispozitie locatia de desfasurare a evenimentului. O contributie deosebit de importanta la realizarea acestui eveniment a avut-o prof. Petre Vlase, directorul Ansamblului Folcloric „Busuiocul” Bacau, care le-a oferit celor din Traian consultanta de specialitate, asa cum a tinut sa ne precizeze directorul Scolii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri