Elena Lichi pregateste o noua serie de notificari pentru rau platnici / foto: Ramona Ionescu

locatarii rau planici sunt chemati sa-si achite datoriile la intretinere n asociatiile de proprietari au facut nominalizari la scara blocului

Daca nu e Craciun, e Pasti, apoi vine concediul, sezonul muraturilor si inceperea anului scolar. Daca toate aceste cheltuieli ar fi prioritare pentru toata lumea, niciun locatar nu ar mai trece pragul asociatiei de proprietari pentru a-si plati obligatiile fata de furnizorii de utilitati. Asa sustin reprezentantii asociatiilor de proprietari, satui sa se tot certe cu locatarii rau planici de fiecare data când le reamintesc ce obligatii au.

Notificarile, amenintarea cu executarea silita, trimiterea dosarului in instanta pentru recuperarea datoriilor, toate aceste masuri sunt la indemâna administratorilor si presedintilor interesati sa recupereze de la populatie sumele restante. Cei care inteleg ca nu-i de gluma, mai trec pe la mediator si incearca in baza unui grafic de plata sa-si achite datoriile.

PUBLICITATE

„Sunt destui insa cei care nu platesc deloc, drept pentru care n-au mai trecut pe la asociatie de ani de zile. Cu acestia ducem o lupta continua, iar acolo unde nu am gasit deloc intelegere s-a mers pâna la executarea silita. Avem o situatie in care proprietarul a facut imprumut in banca si a girat cu apartamentul, iar in momentul in care nu a mai platit ratele banca i-a luat casa, iar noi am ramas cu o datorie neachitata de 8.710 lei. Ne judecam in continuare pentru a recupera suma restanta”, declara Elena Lichi, administrator la Asociatia de proprietari nr. 57.

Datorii de milioane bune

Sumele acumulate de locatarii rau platnici nu sunt deloc de neglijat. In „Topul rusinii” intocmit de conducerea Asociatiei de proprietari nr. 57 figureaza locatari racordati la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, centralisti, dar si chiriasi ai Primariei Bacau.

Primul loc in topul datornicilor il ocupa un locatar cu o datorie de 22.925 lei, urmat de altii cu 7.899 lei si 6.551 lei. Datorii mari mai sunt cu sume de genul: 4.466 lei, 4.318 lei, 3.905 lei sau 2.263 lei.

„Probleme mari ridica si chiriasii primariei. La blocul nr. 11, scarile A si B, sunt doua locuinte sociale. Chiriasul care locuieste la scara A are de plata 19.298 lei, iar cel de la scara B are in fisa 48.404 lei. Sunt sume importante de bani pe care trebuie sa le recuperam de la oameni ca sa achitam furnizorii de utilitati”, spune Lichi.

Asociatia de proprietari a ajuns in instanta cu marii datornici. Se pare insa ca unele dosare au fost respinse pentru ca instanta a refuzat plata penalitatilor calculate de asociatie sau a gasit tot felul de motive ca judecata sa se prelungeasca.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. sunt obligat sa platesc anumite cheltuieli ale scarii de bloc, la care nu am aderat si totusi vecinii au trecut la treaba?! nu am fost de acord, considerandu-le fix fara rost si estetic si de securitate. de ce trebuiesc trecute prin asociatie, cand alte investitii s-au facut in liniste si colaborare? asadar, daca vreunul vrea sa puna fluturi pe casa scarii, de ce sa mi se impuna??

  2. Din moment ce vorbim de proprietari, ar trebui ca toate utilitatile (apa, canalizare, gaze, energie electrica) sa fie platite individual, la furnizori. Dar pentru asta trebuie sa existe facturi individuale, ceea ce implica contorizare la nivel de apartament. Ori, cate apartamente au contorizare completa la toate utilitatile?! Suntem inca un fel de C.A.P. in tranzitie … capitalisti, dar inca putind a comunism! In loc sa tot modifice legea asociatiilor de proprietarii, alesii nostri ar trebui sa impuna prin lege si regulamente de aplicare bine gandite tocmai aplicarea obligatorie a contorizarii la nivel de apartament! Atunci garantat nu vor mai exista restantieri la plata utilitatilor iar administratorii asociatiilor de proprietari vor avea de administrat numai spatiile comune (casa scarii, subsoluri s.a.) ceea ce i-ar degreva de multa munca. Atunci lucrurile ar fi clare si toata lumea ar fi multumita. Dar cine sa dea legea contorizarii, cine sa “ia taurul de coarne”? Nu se ofera nimeni… alesii sunt prea ocupati cu alte probleme (concedii si salarii mult preamarite fata de omul de rand).

  3. Bine ai gândit cetățene, dar cineva ar trebui să ia taurul de coarne și să îl pună în aplicare cu o lege de contorizare obligatorie a tuturor utilităților dintr-un bloc. Propun pentru consumul energiei electrice pe o scară de bloc și pentru cei care au ascensoare. Ca energia electrică consumată să fie încasată odată sau de două ori pe an ( sau de mai multe ori ) de către primărie odată cu plata impozitului pe locuință. Nu vor mai fi restanțieri la plată, pentru că se individualizează plata energiei electrice pe o scară de bloc.Dispare plățile lunare comune către asociație

  4. Eu m-am saturat de administratorul de la asociatie, care nu stiu cine l-a ales ,ca la bloc nu a fost de cel putin 5 ani iar in blocul nostru nu mai e nici un apartament racordat la CET, el vorbeste de pausal la apa calda /apa rece unde toti isi produc apa calda cu centralele . Cand i-am spus sa verifice toti locatarii la contoarele de apa rece sa vada daca declara corect sau daca nu au robinete la subsol si mi-a spus ca ce am contract cu asociatia ca nu-i datoria lui sa urmareasca cate persoane sunt sau daca metri cubi de apa corespund cu citirile lui de pe fise ca este sef de scara. Surpriza poate ne spune el cine e sef de scara ca in bloc la noi chiar nu avem de vreo 5 ani . Imparte el consumul de apa rece dupa cum vrea el . Mie mi-a trecut in plus vreo 40 metri cubi de apa (umpli o piscina ) pe parcurs de 1-2 ani si nu-i mai scade . Suma pe minus nu l-a invatat cei care i-au dat atestatul de administrator . Cine raspunde in Bacaul asta de administratorii astia care nu au auzit de programe soft pt asociatii,internet, card si plata din cont bancar cica au conturile blocate si toti trebuie sa platim numai cu numerar ???

  5. La aspectul acesta cu chitanta din pix si indigou, m-am gandit si eu de multe ori. Nu numai ca sunt inapoiati, dar nu au nici un interes sa depasesca nivelul comunist. Cu pixul si legea pe genunchi se face legea la noi…

LĂSAȚI UN MESAJ