„Step by Step” – pas cu pas fara fundatie

Fundatie care se scufunda, pereti crapati, clase cu miros de mucegai pe timp ploios, pe structura unei cladiri care dateaza din anul 1900. In aceste conditii invata peste 150 de prescolari in Gradinita 12 „Step by Step”. Problemele sunt vechi, de peste 20 de ani, dar toate demersurile conducerii institutiei au ramas fara raspuns. Unitatea de invatamant este in administrarea Primariei Bacau, care da vina pe lipsa fondurilor necesare unei reabilitari capitale.

Aflata la doi pasi de Primarie, in spatele Casei de Sanatate, Gradinita “Step by Step” cu program prelungit nr. 12 se scufunda, la propriu, in pamant. Institutia de invatamant functioneaza intr-o cladire ridicata in anul 1900, in care a functionat prima maternitate a Bacaului. Abia in 1995 intregul imobil a fost renovat, iar de atunci doar s-a peticit an de an, cu o mana de mortar si un sac de ciment. Pana si cadrele didactice spun ca nu este o cladire propice pentru desfasurarea activitatilor educativ-didactice, din cauza vechimii ei, mai ales ca fundatia se crapa vazand cu ochii. Mai mult decat atat, in interior spatiul nu este adecvat desfasurarii activitatilor metodice, sursele de iluminat nu corespund, iluminatul natural fiind asigurat doar printr-o singura fereastra la fiecare clasa, motiv pentru care din octombrie pana in mai activitatile cu prescolarii se desfasoara permanent cu lumina electrica 10 ore pe zi, de la 7 dimineata, pana la ora 17.00. Nici suprafata unei clase nu este corespunzatoare numarului mare de copii, iar atunci cand ploua, parchetul de la parter se umezeste instant, iar covoarele prind miros de mucegai.
Situatia este cunoscuta la Primaria Bacau. Dovada stau dosarele groase de memorii, expertize, adrese si scrisori ce fac parte din corespondenta care exista intre cele doua institutii. Acum, raspunsul venit din partea edililor actuali este simplu – nu sunt bani.

Promisiuni, nicio finalitate

“Investitiile la scoli si gradinite se realizeaza din fonduri guvernamentale. In anul 2008, Primaria a realizat, cu finantare de la bugetul de stat (Guvernul Tariceanu) trei proiecte pentru constructia a trei noi gradinite, printre care si Gradinita nr. 12/ Step by Step, gradinita care urma sa fie relocata intr-o cladire noua. Din nefericire, in ciuda numeroaselor demersuri pe care le-am facut la parlamentarii PDL si la Ministerul Educatiei nu s-a primit niciun leu finantare pentru inceperea lucrarilor. Dupa schimbarea guvernului Boc, am reinitiat demersurile si exista toate premisele pentru ca in exercitiul bugetar viitor Bacaul sa primeasca finantare pentru inceperea acestor trei noi obiective cu destinatia gradinite.”
Ionut Tomescu, purtator de cuvant al Primariei municipiului Bacau

E nevoie de o gradinita noua

Intr-un memoriu adresat Primariei Bacau, conducerea gradinitei a cerut construirea unor sali spatioase pentru activitatile cu prescolare care sa permita:
– participarea familiilor alaturi de copii la unele activitati
– desfasurarea activitatilor de desen si pictura la lumina naturala
– organizarea si desfasurarea de activitati de educatie fizica cu prescolare, corespunzator programei scolare
– o expertiza a podului gradinitei in care se pot organiza spectacole, activitati extracurriculare si chiar ore de gimnastica

Alte articole