Este indicat sa ne ferim de soare prin orice mijloace / Foto: Ovidiu Pauliuc

Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru municipiul și județul Bacău avertizarea meteorologică COD ROȘU, valabilă în ziua de sâmbătă, 1 iulie, intervalul orar 10.00-21.00, și COD PORTOCALIU, valabilă tot sâmbătă, 1 iulie intervalul orar 10.00-21.00.

Avertizarea COD ROȘU este valabilă pentru municipiul Bacău și județul Bacău, cu excepția zonei de munte, unde se vor înegistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade Celsius. Indicele temperatură- umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiază, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Pentru zona de munte din județul Bacău a fost emisă avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU. Disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 36 și 38 de grade Celsius.

PUBLICITATE

În după-amiaza zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică, 1-2 iulie, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se vor semnala vijelii, grindină și averse torențiale.

Recomandări privind protecția populației pe timpul caniculei

– deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat;
– evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00;
– purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
– beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe;
– mâncați fructe și legume sau iaurt, mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
– evitați băuturile ce conțin cofeină sau zahăr în cantitate mare;
– evitați alimentele cu conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
– nu consumați alcool – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
– mențineți legătura cu persoanele în vârstă, interesați-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
– nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
– cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
– creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
– persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
– pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ