24 aprilie 2024
ActualitateAsta-i România, aferim, „Cuza”!

Asta-i România, aferim, „Cuza”!

Fără bacșiș și fără plecăciune. În schimb, cu multă demnitate. Și cu umor, inspirație și pasiune. Asta-i România! Sau, cel puțin, asta-i România pusă în scenă – la propriu- de micuții-mari actori ai claselor a VI-a E și a VII-a C de la Școala „Al. I. Cuza” cu ajutorul profesorului coordonator Ionela Manolachi și al regizorului Mihaela Murafa, autoarea piesei „Hayir bacșis, hayir plecăciune, evet România!”. În traducere, „Fără bacșiș, fără plecăciune, asta-i România!”.

„Deși comedie, piesa se bazează pe un fapt istoric real care-l are în prim-plan pe Principele Al. I. Cuza și pune în lumină multitudinea calităților și faptele drepte ale domnitorului”, a prefațat prof. Ionela Manolachi actul artistic derulat marți după-amiaza, în Amfiteatrul Școlii „Al.I. Cuza”, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de ființare a unității de învățământ conduse de prof. Doinița Sârbu.

Profesori și elevi, părinți și bunici au aplaudat și s-au amuzat copios în timp ce pe scenă Yarden, Matei (demn Cuza și…demn de Cuza), Ștefan, Matei, Luca, Dragoș, Gabriel, David (adevărat sultan!) și anotimpurile-cadâne Rebecca, Mateea, Smaranda și Bianca au dat viață-fără-de-moarte personajelor.



„Pupat papuc”, „mâncat rahat, turcesc și nu numai-”, „salvat cap tăiere și făcut ghiulea”: cum să nu râzi? Și cum să nu aplauzi „recunoașterea administrativă și legislativă a României”? La final, a fost loc, ce-i drept, și de o plecăciune: a actorilor în fața publicului.

În rest, toți cei prezenți în Amfiteatrul Școlii „Al. I.Cuza” au ținut mândri și demni, capul sus. Pentru că -nu-i așa?- „capul plecat cum nu trebuie, sabia mai ușor îl taie”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri