Primele sedinte publice s-au organizat pentru repartizarea in sistem a profesorilor titulari / foto: Liviu Maftei

Dupa sedintele publice de ocupare a posturilor titularizabile din sistemul de invatamânt, judetul Bacau se confrunta cu o situatie alarmanta: doar putin peste 35% dintre catedrele care asigura un contract pe perioada nedeterminata au fost acceptate in acest an de profesorii care au dat examenul de titularizare.

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau a finalizat prima etapa de miscare a personalului didactic din invatamântul preuniversitar privind ocuparea posturilor titularizabile din acest an (contracte pe perioada nedeterminata in sistem). Rezultatul este ingrijorator: 64,42% locuri au ramas neocupate.

„Din cele 208 posturi titularizabile in acest an, in sedintele publice de la sfârsitul lunii trecute, s-au ocupat numai 74 de catedre sau posturi. Restul, conform metodologiei, sunt transformate in locuri netitularizabile, adica in locuri cu contracte pe perioada determinata.”
prof. Doina Marinov, inspector scolar ISJ Bacau

In aceste conditii, sute de catedre sunt, in momentul de fata, libere in scoli. Diferenta foarte mare in repartizarea pe post provine, la fel ca si anii trecuti, din faptul ca cererea si oferta pe discipline sunt diferite. Au existat locuri in care oferta a fost mai mare decât numarul de candidati (care, bineinteles, „vâneaza” in special un post in mediul urban) sau, invers, in care cererea a fost foarte mare si oferta mica. In continuare, cele mai solicitate ramân posturile si catedrele din invatamântul prescolar si primar, dar si cele de pe disciplinele Limba si literatura româna, Matematica si limbi straine.

In total, anul acesta au fost disponibile in sistem 208 posturi titularizabile (perioada nedeterminata), dar si alte 1.772 netitularizabile (perioada determinata). In prima etapa au fost atribuite posturi doar titularilor, adica cei care au luat note peste 7 (sapte) la examenul de Titularizare 2015. Anul acesta au avut teze evaluate 549 de candidati, iar dintre acestia 193 au luat nota titularizabila. Alte 232 de teze au fost cu note intre 5 (cinci) si 7 (sapte).

Urmeaza detasarile, restrângerile de activitate si completarile de norma

In perioada urmatoare, in calendarul miscarii personalului didactic din invatamântul preuniversitar vor fi rezolvate dosarele depuse la ISJ Bacau pentru completari de norma, restrângeri de activitate, detasarea pe post sau catedra in interesul invatamântului si detasarea la cerere, urmând ca spre finalul lunii sa fie organizate noi sedinte publice pentru repartizarea in sistem a dascalilor care au luat note intre 5 (cinci) si 7 (sapte), adica cei ce vor fi angajati pe perioada determinata, ca suplinitori.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ