28 martie 2024
EvenimentMaidanezii pot fi sterilizati. Adoptii mai multe sau eutanasiere

Maidanezii pot fi sterilizati. Adoptii mai multe sau eutanasiere

Silviu Cârligeanu, bacauanul care ne sesiza saptamâna trecuta ca a vrut sa adopte un câine maidanez din adapost, dar nu reusea pentru ca acesta nu putea fi sterilizat din cauza lipsei de materiale sanitare a formulat o petitie la autoritatile locale in acest sens. Omul ridica si alte probleme, cum ar fi ca in adapost câinii nu au suficienta hrana, se manânca la propriu intre ei (pentru ca puii sunt pusi impreuna cu adultii), iar cei bolnavi sunt cu cei sanatosi laolalta. Insistentele sale ne-au adus la cunostinta si ca in adapost nu erau materiale sanitare pentru sterilizare. Acest lucru s-a remediat, intre timp.

„Acum, maidanezii pot fi adoptati conform OUG 155/2001, pe baza unei cereri de adoptie, dupa ce sunt sterilizati, deparazitati, microcipati, vaccinati si inregistrati. Cererea se introduce cu a opta zi dupa cazarea in adapost”, a explicat Gabriel Gritcu, directorul Directiei Servicii Publice. Pentru sterilizare, serviciul plateste 75 de lei pentru fiecare mascul si 105 lei pentru fiecare femela. „De la inceputul anului au fost sterilizati peste o mie de câini, dintre care 650 de masculi si 370 de femele si s-au inregistrat 352 de morti”, a mai spus Gritcu. Acesta spune si ca in adapost animalele sunt separate in functie de vârsta, sanatate, agresivitate si mamele cu puii stau separat.

Eutanasiere?



Silviu Cârligeanu crede si ca se pregateste o campanie de eutanasiere masiva a animalelor aflate in adapost, dupa ce directorul Directiei Servicii Publice a anuntat intr-o emisiune TV ca a cerut lamuriri privind procedurile pentru eutanasiere. „De ce nu se promoveaza mai mult adoptiile sau de ce nu pot asociatiile sa ia mai multi câini si sa ìi dea strainilor interesati sa le ofere conditii decente de viata? Am prieteni care sunt interesati, am reusit impreuna cu alti voluntari sa trimitem mai multi maidanezi in strainatate”, spune Silviu Cârligeanu.

Posibilitatea ca o mare parte dintre câini sa fie eutanasiati daca nu sunt revendicati in 14 zile de la sosirea lor in adapost a ajuns si la asociatiile de protectie a animalelor, care nu sunt deloc multumite de solutia gasita de autoritati.

Responsabilii sunt depasiti de proportia problemei. Directorul Gabriel Gritcu a recunoscut ca in adapostul amenajat de primarie ar trebui sa fie cazati in conditii decente „circa 350-400 de câini, pentru ca are o capacitate de 500 de locuri”. In schimb, in adapost sunt acum circa 2500 de animale, pentru care e evident ca nu se pot asigura conditiile impuse de lege: sa aiba un anumit spatiu de miscare si sa le fie verificata starea de sanatate in fiecare zi, lucru care trebuie notat intr-o fisa.

Alte solutii

Bineinteles, daca si proprietarii de câini de rasa comuna i-ar steriliza, numarul inmultirilor ar fi mai mic. In plus, este nevoie ca in curtile firmelor sa nu mai fie hranite animale si protejate atunci când vin hingherii. Iar daca in localitatile din jurul Bacaului ar exista un serviciu de gestionare a câinilor comunitari, asa cum spune legea, poate nu asa de multi pui ar fi abandonati in municipiu. O alta solutie ar fi ca asociatiile sa poata lua mai multi câini pe care sa ìi dea spre adoptie. De astfel de proceduri s-a ocupat Maria Manea, o bacauanca ce si-a deschis un refugiu pentru maidanezi in Itesti.

Aici, are grija de circa 150 de câini, iar in ultimii ani a reusit sa dea spre adoptie 50 de suflete, in special in Anglia si Olanda. De altfel, din aceste tari obtine si sponsorizari pentru a hrani si ingriji câinii sai. „As reusi sa dau spre adoptie circa 20 de câini pe luna daca as putea sa-i scot din adapost. Sincer, la cât de multi sunt, e aproape imposibil sa le asiguri conditii bune. Aceasta ar fi o solutie. Dupa ce i-am scos din adapost, le-am facut pasapoarte si cei din Olanda care i-au luat au platit si costul transportului”, a explicat Maria Manea.

Gabriel Gritcu anunta ca in luna decembrie in Consiliul Local se va promova un regulament care va permite voluntarilor si asociatiilor de protectie a animalelor sa se implice mai mult in activitatea adapostului.

„Noua ni s-a promis inca din vara ca se va rezolva problema materialelor necesare sterilizarii. Ne opunem categoric ideii de a eutanasia câinii, mai ales ca Primaria nu s-a straduit sa creasca numarul adoptiilor, desi noi am suportat si costurile sterilizarilor la unele patrupede.” (traducere din limba engleza)
Lesley Ford, voluntar englez la Sadies Stray Dog Rescue

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri