Prognoza agro-meteorologică (21-27 februarie)

  În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, se va produce o răcire accentuată a vremii, în cea mai mare parte a regiunilor.

  Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 1…9°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C şi -11…4°C în restul zilelor, limite mai scăzute cu 1…6°C comparativ cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol.

  Temperatura maximă a aerului va oscila între -7…14°C, la nivelul întregii ţări.

  Temperatura minimă a aerului se va situa între -15…3°C în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheţ la sol.

  Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.

  Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole.

  În nordul și local centrul Dobrogei, nordul și estul Munteniei, sudul, estul, izolat în centrul, nordul și nord-estul Moldovei, sud-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina reluări lente de vegetaţie la culturile de toamnă din zonele de câmpie îndeosebi în zilele cele mai calde, iar în restul ţării se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%).

  Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor înfiinţate în perioada optimă va fi bună şi medie, iar în semănăturile tardive, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă. În funcţie de data înfiinţării culturilor, la rapiţă se va înregistra înfrunzirea (6-9 frunze), la scara întregii ţări. La speciile pomi-viticole se va semnala în continuare starea de repaus biologic.

  Lucrările agricole specifice acestei perioade (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, etc.) se vor putea desfășura pe ansamblu normal.

  Recomandări de specialitate:

  Controlul biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod în plantaţiile pomi-viticole;

  Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;

  Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) la pomii fructiferi şi viţa de vie;

  Efectuarea arăturilor adânci pe suprafețele agricole fără strat de zăpadă și cu îngheț superficial la sol.

  Alte articole