22 mai 2024
ActualitateMuzeele, „sanctuare ale memoriei”, elogiate în Bacău de ziua lor

Muzeele, „sanctuare ale memoriei”, elogiate în Bacău de ziua lor

Ziua Internațională a Muzeelor a fost marcată, miercuri, 18 mai, și la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, din Bacău. Evenimentului i-a fost dedicată conferința științifică „Ecce Museum! Elogiu sanctuarelor memoriei”, susținută de prof. dr. Anton Coșa chiar în sala dedicată celui care a întemeiat primul muzeu regional de istorie în Bacău, eminentul prof. univ. dr., muzeograf, istoric și publicist, dar un strălucit orator, Iulian Antonescu, de la nașterea căruia peste circa o lună se vor împlini 90 de ani. Chiar Muzeul de istorie din Bacău împlinește 65 de ani în 2022.

Prelegerea pasionatului și documentatului profesor de istorie și muzeograf băcăuan Anton Coșa a fost, practic, un eseu despre un domeniu, o instituție și despre oamenii care s-au dedicat și se dedică profesionist muzeografiei. Conferențiarul a făcut aprecieri asupra condițiilor în care s-a dezvoltat acest domeniu la noi, asupra activității unor muzeografi și istorici pentru care muzeul a fost și este ca o casă ori ca o familie, iar Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” are în cartea sa de aur numeroase nume ale unor astfel de personalități. La conducerea instituției au fost până acum 13 asemenea specialiști, istorici, profesori sau oameni de artă, Complexul fiind compus din instituții muzeale din domeniile istorie, artă și etnografie.

Anul acesta, tema propusă de Consiliul Internațional al Muzeelor pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Muzeelor a fost „Puterea muzeelor”. Sub acest generic a avut loc, în Bacău, elogiul dedicat „sanctuarelor memoriei”, așa cum a denumit muzeele Anton Coșa.



Ziua Internațională a Muzeelor este cel mai important moment în care instituțiile muzeale din întreaga lume își celebrează existența. Această zi a fost instituită pe 18 mai 1977 de Consiliul Internațional al Muzeelor, «cu scopul de a sublinia rolul important pe care aceste instituții culturale îl joacă în dezvoltarea societății și a comunităților, facilitând schimbul cultural, colaborarea între muzee și publicul din întreaga lume»”.

Participanții la eveniment, în majoritate muzeografi activi sau foști muzeografi, au omagiat în intervențiile lor domeniul cărora s-au dedicat. Vorbitorii s-au declarat optimiști cu privire la viitorul acestui domeniu. Și Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, reprezentată de secretarul acesteia, a transmis muzeografilor, cu acest prilej, sincere mulțumiri pentru excelenta relație de colaborare în organizarea unor evenimente și a exprimat considerația pentru activitatea Complexului Muzeal Județean.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri