21 iunie 2024
ActualitateNoua lege a pescuitului recreativ, prevederi neconstituționale? CRE va cere președintelui să...

Noua lege a pescuitului recreativ, prevederi neconstituționale? CRE va cere președintelui să nu o promulge

Centrul Regional de Ecologie Bacău a anunțat că va înainta un memoriu Președintelui Klaus Iohannis, cerându-i să nu promulge legea pescuitului recreativ în forma actuală. De asemenea, organizația va trimite o petiție semnată de peste 2400 de persoane, mulțumindu-le pentru sprijinul și implicarea lor.

Organizația consideră că noua lege include prevederi neconstituționale și omisiuni grave, dintre care cele mai notabile sunt:  • Obligativitatea afilierii tuturor asociațiilor de pescuit recreativ la AGVPS (Art.4(4)), considerată o încălcare a dreptului de asociere prevăzut la Art.40 din Constituția României și în contradicție cu Ordonanța 26/2000 privind asociațiile și fundațiile.
  • Blocarea Ministerului Mediului de a interzice pescuitul comercial în anumite zone (Art.5 lit.f), afectând protecția mediului.
  • Obstrucționarea autorităților de control prin limitarea accesului la ambarcațiuni, autoturisme și spații de depozitare și aplicarea amenzilor în raport cu valoarea peștelui braconat (Art.55(1)).
  • Împuternicirea personalului de pază al asociațiilor de pescuit recreativ să aplice sancțiuni contravenționale fără a avea autoritatea publică necesară (Art.29(6) și Art.58(1)).
  • Eliminarea articolului care interzice pescuitul cu lanseta folosind plasă monofilament (Art.59 lit.g din OUG nr.23/2008).

Centrul Regional de Ecologie Bacău susține că aceste prevederi contravin principiilor constituționale și cer o revizuire urgentă a legii pentru a proteja atât drepturile pescarilor recreativi, cât și mediul înconjurător.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img