27 iulie 2024
ActualitateJazzman-ul Harry Tavitian concertează din nou în Bacău

Jazzman-ul Harry Tavitian concertează din nou în Bacău

Cel mai important jazzman român contemporan – așa cum îl numea, în 1990, International Herald Tribune -, Harry Tavitian, va concerta, sâmbătă, 25 mai, de la ora 18,00, la Teatrul Municipal Bacovia, din Bacău. Concertul are loc în suita de manifestări organizate, în aceeași zi, de Sucursala Bacău a Uniunii Armenilor din România prin care se cinstește împlinirea a 106 ani de la proclamarea Republicii Democrate Armene – cunoscută și sub numele de Prima Republică Armeană, primul stat modern armean, constituit la 28 mai 1918. 

La Teatrul Bacovia vom putea asculta „Rezonanțe Armenești în Jazz” – concert prezentat de excepționalul muzicolog Ozana Kalmuski Zarea. „Aștept cu bucurie să mă reîntâlnesc cu publicul băcăuan, care m-a primit de fiecare dată cu multă căldură. Compatrioții mei de la Uniunea Armenilor din Bacău sunt organizatorii acestui eveniment” – a scris pe pagina sa de Facebook artistul. La concert intrarea este liberă. 



Harry Tavitian s-a născut într-o familie de armeni din Constanța. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. A absolvit cursurile Academiei de Muzică din București, iar la 22 de ani a participat la prima ediție a Festivalului de Jazz de la Sibiu și a cântat la patru mâini cu Richard Oschanitzky într-un jam-session (improvizații muzicale). 

Republica Armeană a fost înființată pe teritoriul Armeniei Orientale (gubernia Erevanului si regiunea Kars) din Imperiul Rus, în urma Revoluției din 1917 și a dezmembrării Republicii Federative Caucaziene. În primele luni ale existenței sale, din iunie 1918 până în noiembrie 1918, majoritatea teritoriilor armene erau sub controlul armatei otomane, doar 12,000 km2 din jurul capitalei fiind sub controlul guvernului de la Erevan. În urma tratatului de pace dintre turci si Imperiul Britanic, din noiembrie 1918, armata otomană s-a retras din majoritatea teritoriilor ocupate. Republica Armeană a avut, însă, multe probleme în scurta perioadă a independenței sale, având de înfruntat o avalanșă de refugiați armeni din calea genocidului comis de autoritățile otomane, precum și războaiele de amploare redusă cu vecinii săi Georgia și Azerbaijan din motive teritoriale.

Regatul României a recunoscut independența Republicii Armenia la 10 august 1920 și a stabilit relații diplomatice cu aceasta pe 21 septembrie 1920.

Ziarul Deșteptarea este partener media al evenimentului din 25 mai.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri