În comuna Măgirești a avut loc, sâmbătă, 7 septembrie, dezvelirea bustului episcopului Ioachim Mareș, personalitate marcantă a spiritualității și culturii ortodoxe și Episcop de Huși, originar din această comună. Ceremonialul a avut loc la zece ani de la trecerea la Domnul a episcopului. La eveniment au participat, alături de fii ai comunei, deputatul Ionel Palăr și fruntași ai Organizației PNL Bacău, senatorul Viorel Ilie, primarul de Moinești, Valentin Vieru, primarul din Slănc Moldova, Gheorghe Baciu, oameni de cultură și de artă, scriitori, istorici și medici din Moinești și din Bacău, dar și finanțatorul și autorul lucrării. A fost prezentă și sora înaltului prelat, Elena.

Ceremonialul a început cu o slujbă de pomenire și cu sfințirea bustului, amplasat la intersecția din fața primăriei și în preajma bisericii, și a continuat cu depunerea de coroane de flori din partea familiei episcopului, q Școlii Gimnaziale, a Primăriei și a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. De asemenea, primarul Câdă Ionică a înmânat unor oficialități, unor invitați și unor fii ai satului care s-au remarcat prin ducerea la bun sfârșit a proiectului ridicării bustului plachete comemorative.

Primăria și Parohia ortodoxă din Măgirești, împreună cu Fundația culturală „Urmașii răzeșilor găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”, au organizat, cu acest prilej, un simpozion în care personalitatea episcopului a fost prezentată de dr. George Găman, directorul executiv al Asociației pentru Dezvoltarea Turismului MONTPESA, și în care au susținut comunicări referitoare la viața și personalitatea episcopului, preotul Sorin Mareș, ing. Nicola Nigro – donatorul bustului episcopului Ioachim Mareș, prof. Mihai Nechita Burculeț – autorul lucrării și prof. univ. dr. Constantin Parascan. Despre episcop, despre cei care au realizat bustul și despre eveniment au mai vorbit, între alții, dramaturgul Viorel Savin, profesoara Georgeta Nechita Burculeț, Ionel Palăr și primarul Câdă Ionică.

Evenimentul a cuprins și un program muzical susținut de Corul „Pro Musica”, din Onești, dirijat de prof. Georgeta Nechita Burculeț, precum și vizionarea filmului „In memoriam Ioachim Mareș, episcopul Hușilor”, o producție a Editurii Filocalia.

Ioachim Mareș s-a născut în Măgirești la 12 martie 1927 și a fost botezat cu numele Ioan. A fost preot la Dămienești, Moinești, Leorda și în Bacău, dar și secretar protopopesc la Moinești, președinte al Consistoriului eparhial al Episcopiei Romanului și Hușilor, vicar administrativ al acestei eparhii, apoi arhiereu-vicar, cu titlul de „Vasluianul”, pe seama aceleiași eparhii. La 4 iulie 1996 a fost ales episcop al Hușilor, înscăunat la 15 septembrie 1996.

„Sărbătoarea dedicată episcopului Ioachim Mareș se va repeta an de an, în amintirea Preasfinției Sale. Ideea organizării ei a apărut de mai mult timp. M-am sfătuit cu părintele paroh Sorin Mareș, iar Dumnezeu a făcut să ne întâlnim cu Nicola Nigro, întreprinzător italian, dar locuitor al comunei noastre, care a finanțat proiectul. Ziua sfințirii lucrării a venit în preziua hramului bisericii de la noi. Și sunt sigur că de la această manifestare am plecat, toți, mai buni, cu sufletele mai liniștite.”
Câdă Ionică, primarul comunei Măgirești