16 aprilie 2024
Reportaj“Impreuna cu George Apostu, la el acasa”

“Impreuna cu George Apostu, la el acasa”

Trei tineri sparg linistea satului Stanisesti. Mânuiesc cu iscusinta drujbele, daltile, ciocanele. Au, fiecare, in fata, un urias bustean de stejar, care incepe sa prinda forme doar de ei stiute. Ai zice ca sunt taietorii de lemne, daca nu ai stii ca sunt in curtea vechii case in care s-a nascut, a copilarit si a creat marele sculptor George Apostu.

Printre ei, Dinu Apostu, nepotul sculptorului, sotia acestuia, dar si sateni, vecini sau prieteni ai celor care au locuit aici. Suntem la editia a II-a a Taberei de vara “Impreuna cu George Apostu, la el acasa”, care se desfasoara si anul acesta la Casa memoriala “George Apostu” din Stanisesti, locul de unde a plecat, in cautarea gloriei si recunosterii talentului extraordinar, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, continuator al lui Brâncusi, insa cu o linie si o conceptie proprie despre arta sculpturii in lemn, piatra, otel, granit si marmura.

Creatorul ciclului “Tatal si fiul”, unic in creatia artisitca româneasca si europeana, George Apostu s-a plasat de la inceput in rândul marilor creatori de idei si frumos, incheindu-si opera si viata in capitalei Frantei, in anul 1986, la numai 52 de ani. Timp de 10 zile, casa marelui artist prinde iar viata, aici, in organizarea Asociatiei de Prietenie Româno-Franceza – Filiala Bacau, impreuna cu Consiliul Judetean, in parteneriat cu Primaria Stanisesti, vor crea, aidoma lui George Apostu, in aceeasi materie – stejar de Rachitoasa, un lemn cald, comunicativ – trei tineri artisti, Kolumban-Antal Jozsef, Ana Maria Negara si Valeriu Stancescu, tineri talentati, medaliati la diferite concursuri de creatie din tara si strainatate.



Sufletul acestei initiative, organizatorul si sustinatorul ei este, nimeni altul, decât Dinu Apostu, manager de proiect, nepotul marelui artist, care a militat ani la rând ca aceasta casa sa fie repusa in drepturi, iar memoria lui George Apostu, activitatea, creatia si personalitatea lui sa fie repuse in valoare, dupa ani de nemeritata uitare.

“Mi-am dorit de la inceput o apropiere intre spiritul lui Apostu si tineretea unor sculptori de perspectiva, care au un talent si o determinare speciale, sprijinit fiind de prietenii lui Apostu, cum sunt sculptorul Gheorghe Zarnescu sau pictorul Craita Mândra Vasile, care au spus, dupa 20 de ani, hai sa dam viata casei lui George Apostu. Ca urmas al lui Apostu, incerc sa fac ceea ce trebuie, cum trebuie pentru memoria sculptorului de talie mondiala care a fost George Apostu. Am reusit – si sunt multumit – ca am trecut de la vorbe la fapte”, ne-a spus Dinu Apostu.

Lucrarile tinerilor artisti vor ramâne in patrimoniul Casei Memoriale, asa cum s-a intâmplat si cu cele de la prima editie. Astfel gradina si curtea vor deveni, in timp, un muzeu in aer liber, un muzeu al sculpturii monumentale, care va constitui, alaturi de Casa, un punct de atractie pentru turisti, va deveni un loc de pelerinaj. Vernisajul expozitiei, “Prin arta, mai aproape de tatal si fiul” cu lucrarile executate, va avea loc pe 1 septembrie, 2013.

“Ma bucur din suflet ca am ocazia sa lucrez in locul unde s-a nascut, a copilarit si a creat George Apostu, terenul, atmosfera sunt pregatite de dânsul pentru noi, aici gasim inspiratie, este minunat. Proiectul meu, care face parte din teza de doctorat, este un labirint, am sa-l numesc «Calea» sau «Calea lui George», inspirat si executat in spiritul creatiei lui George Apostu.”
Ana Maria Negara, doctorant, anul III, Universitatea “George Enescu” Iasi

“Suntem o echipa buna, avem gazde minunate si nu ne ramâne decât sa intram in atmosfera, in tainele celui care a creat aici, iar lucrarile noastre sa fie pe placul celor care vor veni in vizita” – spune Kolumban-Antal Jozsef, student la Universitatea Nationala din Bucuresti, masterand, Sectia Sculptura.

“Tabara reprezinta o experienta, o modalitate de a te dezvolta, sa lucrezi la tehnica, sa te plasezi in spatiu, sa duci la capat un proiect de anvergura, ceea ce nu poti face la facultate. Este un loc admirabil, peste tot, aici, in sat, pe dealuri, te intânlesti cu George Apostu” – spune
Valeriu Lucian Stancescu, anul I Master, Universitatea “George Enescu” Iasi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri