Doua termene cu amânari in procesul fostei sefe a DSVSA

Procesul fostei sefe a Directiei Sanitar-Veterinare, Carmen Carleta Bodea, cercetata pentru mai multe fapte de coruptie, s-a blocat in tot felul de cereri.

5

Daca luna trecuta fosta directoare a recuzat-o, fara succes, pe judecatoare, la ultimul termen, avocatul ei a pus in discutie imposibilitatea de a avea acces la inregistrarile din dosar. In acest context, Carleta Bodea nu a putut fi audiata.

Dar nici alti inculpati din dosar, pentru ca avocatii lor vor sa stie mai intâi pozitia fostei directoare in instanta. Judecatoarea a acceptat o amânare pâna pe 1 noiembrie, cu precizarea ca nu garanteaza ca audierile vor incepe cu Bodea.

Fosta sefa a DSVSA a fost trimisa in judecata, in aprilie 2016, de procurorii DNA, fiind acuzata de 8 fapte de luare de mita si 6 fapte de folosire, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

PUBLICITATE

A fost trimis in judecata si dr. Vlad Gheorghita, fost purtator de cuvânt la DSVSA, pentru complicitate la luare de mita, acesta fiind singurul care a cerut procedura simplificata, la termenul trecut, mai precis recunoasterea faptei. Acesta a refuzat sa explice in presa decizia, doar avocatul sau ne-a declarat ca urmeaza ca instanta sa stabileasca daca este sau nu vinovat.

Fanel Bogos, Dumitru Vasiliu, Alexandru Scripcaru si Costel Pânzaru sunt acuzati de dare de mita, conform rechizitoriului. Procurorii sustin ca, pe 26 octombrie 2015, Bodea, cu ajutorul lui Vlad Gheorghita, a pretins si a primit suma de 2.700 lei de la Costel Pânzaru, administratorul unei societati comerciale cu obiect principal de activitate comert cu ridicata al carnii si produselor din carne.

“Banii au fost pretinsi si primiti în legatura cu atributiile de serviciu referitoare la planificarea actiunilor si controalelor, autorizarea/înregistrarea obiectivelor supuse controlului sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, suspendarea/anularea autorizatiei/înregistrarii sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor si dispunerea masurilor complementare de sanctionare”, arata anchetatorii. În perioada 12-27 octombrie 2015, Carleta Bodea ar fi acceptat promisiunea unor sume de bani de la Dumitru Vasiliu, medic veterinar caruia i-a fost atribuita, prin concesionare, de catre DSVSA Bacau, o circumscriptie veterinara.

“Promisiunea remiterii unei sume de bani este în legatura cu îndeplinirea atributiilor de serviciu referitoare la emiterea deciziei privind constituirea comisiei de evaluare a achizitiilor de servicii sanitar-veterinare, avizarea documentatiei de participare la licitatie, avizarea raportului de atribuire a achizitiei si semnarea, în numele DSVSA Bacau, a contractului de servicii sanitar-veterinare, cu câstigatorul procedurii de atribuire”, sunt acuzatiile procurorilor.

În acelasi context, Bodea i-ar fi furnizat medicului respectiv informatii confidentiale despre licitatie – conditiile ce vor fi prevazute în caietul de sarcini, dotarile pe care va trebui sa le aiba la data licitatiei si care îi vor asigura un punctaj favorabil, perioada în care trebuia sa aiba loc licitatia si componenta comisiei de licitatie care urma sa fie numita prin dispozitia sa.

Bodea mai este acuzata ca, in noiembrie – decembrie 2015, când urmau sa fie organizate concursuri in institutia pe care o conducea, a furnizat mai multor persoane variantele de subiecte pentru proba scrisa, asigurându-le astfel un avantaj fata de ceilalti candidati.

De la rudele candidatilor favorizati, Bodea ar fi primit 5.000 lei, 200 euro si un set de produse cosmetice, în valoare de 50 euro.

“În ziua de 11 decembrie 2015, prin intermediar, inculpata Bodea Carmen-Carleta a primit de la inculpatul Scripcaru Alexandru, administrator al unei societati comerciale un ceas în valoare de 1.045 lei, în legatura cu atributiile sale de director executiv al DSVSA Bacau, respectiv aprobarea/dispunerea modificarii în baza de date – Sistemul National de Identificare si Înregistrare Animale – a rasei bovinelor proprietatea firmei acestuia din urma.

La data de 08 ianuarie 2016, inculpata Bodea Carmen-Carleta a primit de la inculpatul Bogos Fanel, administrator al mai multor societati comerciale, suma de 3.000 lei, în legatura cu atributiile sale de director executiv al DSVSA Bacau. Banii respectivi au fost primiti de inculpata pentru a prelua probe (oua) puse la dispozitie de omul de afaceri, în scopul efectuarii analizelor asupra acestora cu încalcarea procedurilor interne privind achitarea contravalorii analizelor solicitate si în scopul influentarii rezultatelor analizelor asupra acestor produse alimentare”, mai spun procurorii.

Bodea ar mai fi primit de la un medic mai multe bunuri în valoare totala de 949 lei, in schimbul reîncadrarii acestuia în functia de consilier principal în cadrul Serviciului Laborator. 7 inculpati din dosar au încheiat cu procurorii acorduri de recunoastere a vinovatiei.

In fata procurorilor, Carleta Bodea s-a declarat nevinovata, dupa cum ne-a spus avocatul ei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Dar Gheorghita ce face??? A aranjat cu JUDECATORII treaba?? Care Gheorghita??? VLAD, sotul somitatii de la Isj Bacau, IDA VLAD, sefa de la Isj, ca Sotcan mai mult prin CONCEDIU si prin CAMPANII ELECTORALE sta.

  2. Luciane te-ai scos cu pielea sefilor ! Esti tare priceput cand e vorba de pielea ta,Da cu ouale babelor ce-ai avut ?Nu dadeau nimic .Pai de la un ou de unde spaga ?

LĂSAȚI UN MESAJ