13 aprilie 2024
Zona zeroFapt diversAniversarea Palatului comunal din Buzău pe mărci poștale

Aniversarea Palatului comunal din Buzău pe mărci poștale

Romfilatelia introduce în circulație miercuri, 28 februarie, emisiunea de mărci poștale „Patrimoniu cultural, Buzău, Palatul Comunal”, alcătuită din două timbre și un plic „prima zi”, care marchează aniversarea a 120 de ani de la finalizarea construcției acestui emblematic edificiu românesc.

Frumoasa construcție a Palatului Comunal prezentată în imaginea mărcii poștale cu valoarea nominală de 4 Lei, reprezintă o creație de referință în domeniu, combinând elemente românești cu motive arhitecturale locale (regăsite la casele boierești), la care se adaugă elementele decorative ce fac trimitere la vița de vie (prezență majoră pe plaiurile buzoiene).

În afara acestui monument arhitectural de o deosebită valoare, numele lui Nicu I. Constantinescu este strâns legat de sistematizarea orașului (în special modernizarea străzilor) și de construirea mai multor sedii pentru școli. Un edificiu de cultură cu care buzoienii se mândresc este evidențiat de clădirea Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, edificat în anul 1893.După mai bine de un secol de existență a Palatului Comunal, busturile aparținând lui Nicu I. Constantinescu din Bulevardul Nicolae Bălcescu și respectiv de pe platforma scării principale a Palatului Comunal amintesc buzoienilor locul și rolul acestui primar în istoria orașului lor. O stradă îi poartă numele, iar din anul 2016 Sala de Festivități a Palatului Comunal (Primăria Municipiului Buzău) este cunoscută sub denumirea Sala I. Constantinescu.

Marca poștală cu valoarea nominală de 22 Lei, prezintă în imaginea sa portretul lui Nicu I. Constantinescu asociat unui detaliu de arhitectură a Palatului Comunal, obiectiv de valoare deosebită a patrimoniului cultural și arhitectonic al Municipiului Buzău.

Plicul „prima zi” înscrie în grafica sa brandul orașului Buzău (Buzău, oraș deschis), care a  câștigat în anul 2021, la Londra, medalia de aur la un concurs în care s-au înscris principalele orașe ale Europei, inclusiv Parisul și Londra.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri