Un băcăuan, tată al unei fetițe ce suferă de o boală psihică, a vrut să își ducă fiica la un tratament „mai special” în străinătate. A apelat la stat, pentru ajutor, dar i s-a respins dosarul. „Avem specialiști pentru așa ceva și în țară”, i s-a spus. Și i s-a recomandat o clinică în București. A mers și acolo, plin de speranțe, numai că a aflat că medicul respectiv ar fi în concediu prelungit, fără plată… Și acum bărbatul mai speră că poate să facă ceva mai mult pentru copilul său. Dar nu pe banii statului. Deja face demersuri să obțină un împrumut în bancă pentru a mearge peste hotare, dar pe cont propriu.

O altă pacientă a depus dosar de finanțare (decontare de cheltuieli) pentru băiețelul ei, care, spune mama, ar putea fi tratat de o boală neurologică prin injectare de celule Stem. Nici acest dosar nu a fost aprobat, pe motiv că procedura medicală nu este avizată de Organizația Mondială a Sănătății.
Sunt doar două cazuri, înregistrate recent în Bacău. Cine poate beneficia totuși de tratamente gratuite (cu bani de la bugetul statului) în afara țării?

Din datele furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău reiese că, numai anul trecut (iar media se păstrează și în anii anteriori) s-au aprobat aproape 4 milioane de euro (15.663.061, 89 lei) pentru tratamente în țările din spațiul Uniunii Europene (ex. în Germania – 2.276.703 lei, în Italia – 6.844.047 lei, în Spania – 375.963 lei etc).



Aproape 80 la sută din această sumă a fost „accesată” prin cardul european de sănătate (urmare a unor accidente la schi sau a unor accidente auto – s-a înregistrat un astfel de caz în Spania, cu paralizia pacientului, pentru care s-au decontat 800.000 de euro, dar și pentru altfel de situații de urgență, cum ar fi inclusiv o criză de apendicită, care a necesitat intervenție medicală imediată). Restul sumei s-a cheltuit prin fomularele specifice, în principal prin formularul E121 valabil pentru pensionarii care sunt asigurați în România, dar care s-au stabilit pe o perioadă îndelungată (chiar definitivă) în străinătate (din 2007, de când am intrat în UE, și până în prezent, numai în județul Bacău s-au eliberat peste 300 de formulare E121, iar facturi vin în fiecare trimestru).

Aceștia accesează în țara în care s-au stabilit servicii medicale din pachetul de bază, dar care sunt decontate de CJAS Bacău. „Trebuie să se înteleagă că aceste tratamente în străinătate se aprobă doar atunci când ele nu pot fi acordate în timp util în țară pentru salvarea pacientului. Foarte important este ca tratamentul solicitat să se regăsească printre serviciile medicale din pachetul de bază acordate asiguraților din România”, a explicat Dan Stoica, director executiv la CJAS Bacău.

Un alt formular este E 112, care se eliberează pentru un serviciu medical prestabilit (anul trecut, doi copii din Bacău au beneficiat de tratament peste hotare prin acest formular), în baza acelei prescripții medicale a medicului curant care a considerat că tratamentul respectiv nu poate fi asigurat imediat în România pentru salvarea vieții pacientului. Contravaloarea serviciilor medicale efectuate în baza documentelor portabile (formulare) se decontează numai între instituţii, pe baza de facturi, nu direct pacientului.

Fenomen invers

Alte chetuieli pentru astfel de tratamente au fost pe un… fenomen invers. Adică în baza formularelor E121, E106 și E109, pentru servicii medicale din pachetul de bază din România, pentru acei pacienți (asigurați) – în prezent peste 200 se află pe teritoriul județului Bacău – care sunt înregistrați ca cetățeni străini (în special italieni, germani și spanioli) care s-au mutat aici, numai că aceștia sunt asigurați în țara lor de origine (străinii), fie sunt români (băcăuani) angajați la firme în străinătate (E106) în Polonia, Slovacia, Luxemburg etc și au beneficiat acolo de servicii medicale, iar pe E109 sunt cei care figurează membrii familiei lor. Numai pe aceste trei sisteme, s-au decontat 135 de facturi externe în 2016, în valoare de 438.736 lei, la care s-au adăugat și 26 de facturi de dializă (pentru cetățeni germani sau italieni, care, aflați în tranzit prin Bacău, au făcut și o ședință de dializă).

„Noi ținem zilnic corespondență și cu instituțiile similare din UE, care ne întreabă prin E001, E107, E104 și E108 de calitatea de asigurat a diferiților pacienți. Se poate întâmpla, de exemplu, ca un român, în speță băcăuan, să beneficieze de servicii medicale într-o clinică dintr-o țară europeană și nu are bani să plătească. Atunci, suntem întrebați, prin aceste formulare, dacă este asigurat în România, pentru a putea fi decontat acel serviciu. E104, de exemplu, confirmă stagiul de asigurare din România, E106 confirmă același lucru pentru studenți și masteranzi cu burse de studiu în afară. Sunt formulare despre care deja se știe, de aceea putem vorbi de o creștere a acestor cheltuieli, de la an la an. Asta înseamnă că băcauanul, românul în general, călătorește, pentru că s-au deschis porțile spre UE. Iar acest lucru asigură și dreptul pacientului de a beneficia de servicii medicale în spațiul european, dar nu în orice condiții. Mai mult, legea prevede că poți fi asigurat numai într-un singur stat european. ”
Dan Stoica, director executiv la CJAS Bacău

Etape pentru întocmirea corectă a dosarului

Pentru început este nevoie de acordul medicului curant, finalizat cu un raport medical, emis de un spital clinic universitar din România pentru efectuarea tratamentului în străinătate. Apoi, documente medicale necesare sunt: bilet de ieşire din spital; analize şi rapoarte medicale; rezultate examene histopatologice (unde e cazul); rezultate investigaţii de imagistică (RMN, CT, PET/CT); buletine radiologice şi ecografice etc. La acestea se adaugă argumentarea motivelor pentru care serviciile medicale solicitate nu pot fi efectuate într-un interval de timp corespunzător într-o unitate sanitară din România, dar și precizarea că deplasarea pacientului în străinătate nu agravează starea de sănătate a acestuia.

Apoi, pacientul care solicită tratamentul în străinătate trebuie să trimită medicului de la spitalul unde doreşte să fie tratat toate aceste documente scanate şi să solicite acceptul pentru tratamentul/intervenţia chirurgicală de care are nevoie. Medicul din străinătate va trimite înapoi pacientului acceptul clinicii respective, într-un document scris.

ATENȚIE! Casa de Asigurări de Sănătate din România NU decontează: stabilirea diagnosticelor; analize, investigaţii solicitate de medicul care a preluat cazul în străinătate; transportul pacienţilor şi al însoţitorilor (valabil şi în cazul copiilor); şederea în spital a însoţitorilor.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"