17 aprilie 2024
EconomieAn cu schimbari la APIA Bacau. "Am crescut la toate masurile"

An cu schimbari la APIA Bacau. “Am crescut la toate masurile”

Gabriela Mazilu, directorul Centrului Judetean Bacau al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a organizat o conferinta de presa in care a prezentat, la sfârsit de an, rezultatele institutiei. “Pentru mine, lunile – din 6 martie, când a avut loc concursul si numirea in aceasta functie – au trecut destul de repede. E o institutie complexa si din punct de vedere al activitatii, si al rezistentei la schimbare, dar pe final de an incercam sa ne armonizam relatiile atât in interior, cât si cu grupul nostru tinta, fermierii”, a declarat Gabriela Mazilu.

Intre schimbarile intervenite in institutiei, mai importante au fost mutarea APIA din sediul Directiei pentru Agricultura in corpul nou si infiintarea Centrului Local (CL) Vultureni. “Institutia a fost relocata dupa ce a functionat timp de mai multi ani in cladirea CL Podu Turcului. Prin acest demers, APIA a venit in sprijinul fermierilor din cele 5 comune arondate CL Vultureni – Iz. Berheciului, Filipeni, Oncesti, Stanisesti si Vultureni -, care erau nevoiti sa parcurga intre 50 si 80 km pâna la Podu Turcului pentru a depune cererile.”

APIA Bacau are opt centre, cu 66 de angajati, care au instrumentat 24.790 de dosare in 2013, ceea ce inseamna 376 dosare/salariat. Institutia gestioneaza derularea masurilor, a masurilor de piata si a ajutoarelor specifice. Dintre primele, cele mai importante sunt Plata unica pe suprafata (SAPS), Platile Nationale Directe Complementare (PNDC) si Schema de plata pentru Zonele Defavorizate.



La avansul acordat pe SAPS, au fost autorizati 24.555 fermieri, care au primit in total 8,4 milioane de euro, iar pentru avansul pe Axa II au fost autorizati 12.485 de fermieri, care au primit in total 5,66 milioane de euro. La plata finala pe Axa II, s-au achitat 6,56 milioane de euro. Pentru 2014, directorul APIA Bacau isi propune sa amenajeze puncte de informare in fiecare primarie din judet si sa infiinteze un centru local in Moinesti.

“In anul 2013, am crescut la toate masurile. Doar la SAPS, numarul fermierilor a scazut, dar suprafata pentru care s-a solicitat sprijin a crescut la 141.000 ha, de la 137.000 ha, cât a fost anul trecut. Acesta e un lucru bun pentru ca se incearca comasarea terenurilor.”
Gabriela Mazilu, director APIA Bacau

In ultimii sapte ani, sumele alocate pe SAPS au crescut de la 50,55 la124,28 euro/ha. La platile nationale directe complemetare (PNDC), ajutorul a scazut de la 47 la 21 de euro. In rest, pe toate masurile, sumele au crescut ori s-au mentinut la nivelul din 2007. Din 2011, au fost introduse si ajutoare pentru cei care practica agricultura ecologica.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri