– spune Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului de pe Trotus

Onestenii au un primar nou, dar cu experienta. Aceasta vine din mandatul de viceprimar al lui Nicolae Gnatiuc, care il precede pe cel de acum, de primar PSD. Are 38 de ani si un spirit dinamic. Licean în Onesti, a devenit, la absolvire, analist programator, dar a ajuns pe bancile Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, unde s-a specializat în constructii hidrotehnice si inginerie matematica. Ulterior a devenit masterand în ingineria protectiei mediului, dar si-a desavârsit si pregatirea în tehnologia informatiei. Plus studiile de sociologie si pedagogie. În 2007 a revenit in Onesti, iar din 2009 a devenit seful Serviciului Drumuri al Primariei, apoi inginer sef la Domeniul Public si Privat, pâna în 2012 când a fost ales consilier local si numit viceprimar.

– Aveti, deja, domnule Nicolae Gnatiuc, o buna experienta în conducerea administrativa a municipiului Onesti, pentru ca patru ani ati fost viceprimarul acestui oras. Acum sunteti primar. Desi functiile nu sunt deloc identice, în ce masura considerati misiunea dumneavoastra actuala ca o continuare a celei anterioare?
– Evident, nu toate punctele de vedere privind strategia de dezvoltare corespund cu cele ale predecesorilor mei, nu mai putin de trei in mandatul 2014 – 2016. Este logic ca o parte din proiectele de atunci trebuie sa mearga mai departe, pentru ca sunt benefice pentru locuitorii municipiului Onesti. La fel de logic este ca am si eu o viziune diferita fata de ceilalti si sunt proiecte noi pe care le gândesc si pe care, cu ajutorul Consiliului Local, sper ca le voi indeplini in urmatorii patru ani.

PUBLICITATE

– Despre ce proiecte vorbiti?
– Cel mai provocator obiectiv va fi acela de a genera locuri de munca, lucru pe care din pacate predecesorii mei nu l-au realizat. Este greu realizabil, dar nu imposibil. Mi-am propus ca prin pârghiile care exista sa generez noi locuri de munca si cred ca in urmatorul an se va observa un pas facut in aceasta directie.

– Când ati candidat la postul de primar ati promis sa lucrati alaturi de onesteni pentru a le reda „bunastarea si demnitatea pierdute cu ani în urma”. Cum credeti ca ati putea reusi sa miscati, practic, niste munti din locul lor? Spuneati, la un moment dat: „stim sa cream locuri de munca, stim sa construim”. Mai credeti în astfel de convingeri?
– Am proprietatea si masura cuvintelor si nu ma aventurez in declaratii fara sa am un suport. Ceea ce am spus in luna iunie spun si acum si voi spune si peste patru ani. Stim sa construim, stim sa cream locuri de munca!

– Dupa cei patru ani de mandat de viceprimar ati descoperit „realitatile mai putin placute ale orasului, necazurile si neajunsurile multor familii”. Sunt cuvintele dumneavoastra din scrisoarea catre alegatori. La ce va refereati si cum credeti ca veti putea înlatura acele realitati în urmatorii patru ani, ca primar?
– Este clar ca ma refeream la starea sociala a multor onesteni…

– … a unui oras care a fost cândva infloritor…
– … si a unor oameni care nu se mai regasesc in noul context economic oarecum cu caracter generalizat in tara. Din pacate, zona Moldovei este Cenusareasa României si tocmai de aceea cu precadere Moldova are nevoie de oameni cu viziune. Am reusit sa cunosc mai in amanunt unele aspecte in campania electorala, când am batut la aproape fiecare usa a onestenilor. Realitatile descoperite au fost altele decât cele pe care le credeam eu si nu sunt dintre cele mai fericite scenarii. Este clar ca trebuie facuti pasi importanti si sanatosi intr-o anumita directie, aceea de a dezvolta, dar lucrurile nu pot fi facute peste noapte. Cred ca intelege fiecare ca nu se pot face minuni. Important este sa incepem pe un drum sigur, cu pasi sanatosi, sa realizam ceea ce ne-am propus: adica bunastare. Iar eu pun egal intre bunastare si locuri de munca.

– Ce va solicita onestenii cel mai mult când vin la dumneavoastra?
– Locuinte si locuri de munca.

– Aveti un fond locativ?
– Problema nu este a fondului locativ, ci a banilor. Solicita locuinte cei care nu-si permit sa le cumpere. Majoritatea solicitantilor nu au locuri de munca. Avem locuinte sociale si ANL, dar marea majoritate sunt ocupate. Avem o rezerva pentru medicii care speram sa vina la Spitalul Municipal.

– Un oras ramas fara o buna parte din zestrea sa industriala e un oras aproape mort economic. Deci e si un contribuabil modest la bugetul local. Cum arata acum bugetul Onestiului? În ce directie veti distribui banii si de unde puneti altii în loc?
– Da, bugetul Onestiului este unul modest si poate acoperi doar cheltuielile uzuale de intretinere, adica utilitati si salarii. Noi avem nevoie, insa, de dezvoltare, dar din pacate bani din buget pentru dezvoltare nu sunt. Dumneavoastra ati facut, in intrebare, o radiografie oarecum precisa a ceea ce se intâmpla din punct de vedere economic in Onesti. Bugetul orasului este conceput din taxe si impozite, iar majoritatea taxelor sau cele mai mari proveneau din zona industriala – impozite si taxe pe cladiri si cote defalcate de pe salarii. Cu cât numarul angajatilor scade, cu atât cotele defalcate de pe salarii sunt mai mici. Totodata, cresc salariile in administratia publica locala si nu numai, ceea ce inseamna ca e o presiune si mai mare pe bugetul local. Deci, bani si mai putini pentru dezvoltare. Avem aici numai trei solutii: crearea de locuri de munca, fonduri europene si fonduri guvernamentale. Trebuie lucrat foarte atent pentru a optimiza sansele pe aceste trei categorii.

– Tot dumneavoastra spuneati ca Onestiul are nevoie de mai putina politica si de mai multa administratie reala. În ce fel, în ce sens?
– Exista tendinta ca oamenii politici din administratie sa aloce mult mai mult timp politicii decât administratiei. Eu consider ca dupa campania electorala, dupa ce lucrurile s-au asezat si fiecare dintre noi a primit câte un mandat din partea onestenilor, trebuie sa trecem peste aceasta preocupare politica. Sa trecem la treaba. Pentru ce ne-au votat onestenii? Nu sa facem politica, ci administratie.

– Se vede aceasta tendinta si in Consiliul Local onestean?
– Pentru unii de acolo urmeaza un nou examen politic. O parte dintre consilieri se focuseaza in continuare pe interese politice, nu pe cele de administratie. I-am invitat la o colaborare strânsa tocmai in acest scop, de a crea „plus valoare” in actul administrativ.

– V-ati propus si ati promis sa atrageti în Onesti mai multi investitori, pentru mai multe locuri de munca, pentru a dezvolta economia locala. Cum veti proceda? Se întrevede ceva la orizont?
– Pârghiile administratiei publice locale in a atrage investitori sunt limitate. Dar exista. Administratia publica locala beneficiaza, de exemplu, de suprafete de teren pe care le poate pune la dispozitie unor investitori. Nu vorbesc de infrastructura industriala deja existenta, ci de proiecte noi. Se pot scuti de impozite noii investitori (impozite pe teren, pe cladiri etc.), iar beneficiile sunt impozitele pe salarii. Putem crea facilitati fiscale. Perspectiva este in acest sens si cred ca in maximum un an se va vedea ceea ce am promis si ceea ce poate fi realizat. Adica un investitor si noi locuri de munca intr-o investitie care nu exista in Onesti.

ONESTI
Acum aproape 55 de ani, George Calinescu ajungea la Onesti, un oras care l-a uimit prin aparitia si dezvoltarea sa fulminanta, dar mai ales prin spiritul celor de aici. Marele critic, istoric literar si scriitor a numit aceasta „Miracolul onestean”, un fenomen care apoi a fost explicat in fel si chip de urmasi.
Mai straluceste, acum, Onestiul ca altadata? Tranzitia (parca eterna) la economia de piata l-a lasat fara aproape toata zestrea lui industriala si, de aici, si fara multe dintre valorile sale spirituale. Statistic, orasul ar avea inca peste 52.500 de locuitori. Practic, multi onesteni sunt prin lume, sa caute un trai mai bun. Unii vorbesc de câteva zeci de mii de oameni. Localitatea Onesti a fost atestata documentar acum 558 de ani, dar orasul are numai 64 de ani. Istoria ei este una sinuoasa, dupa vremurile prin care a trecut. Dar de numele zonei se leaga cele ale unor ilustri inaintasi, precum domnitorul Stefan cel Mare, nascut la Borzesti in 1433.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

20 COMENTARII

 1. Onestiul ar trebui sa fie mult peste nivelul actual. Este un oras care poate! E nevoie de investitii si mentalitate deschisa! Ce aveti de gand in acest sens, domnule primar? E usor sa zicem ca vrem, ca trebuie dar concret cand se vor vedea schimbari in bine adica EVOLUTIE?

 2. UN prim gest ar fi fost prezenta dumneavoastra,sau a unui reprezentant la festivitatile organizate de C,N Grigore Moisil,invatamantul fiind singurul care se mentine.,intr-un oras de nerecunoscut de cei care am trait acolo si mai revenim din cand in cand.

 3. Toti isi propun lucruri marete dar in final cand tragi linie vezi ca n-au facut nimic din ce si-au propus sau aproape nimic. Vechiul primar a continuat proiectele incepute de vechea administratie dar nu a realizat nimic din ce trambita in alegeri si nici nu a demarat proiecte noi pe care sa le continuie noua administratie. Parerea mea este ca ar trebui sa-si propuna lucruri obisnuite pentru oras pe care sa le si realizeze: curatenie stradala zinica, curatenie in parcuri, refacerea trotuarelor, refacerea fatadelor cladirilor, administratie mai supla si performanta care sa atraga fonduri pentru dezvoltare cum a facut administratia de la Comanesti. As avea si o intrebare pentru d.nul primar: din toate vizitele facute in afara, a ales un model de oras catre care sa se indrepte actuala administratie?

  • Felicitari pentru obiectivitatea comentariului !

   Cu siguranta Dl. Gnatiuc va citi aceste randuri si isi va da seama ca l-ati incuiat intr-un mod mult prea “elegant”. Dar va trece repede peste, in stilul pompieristic atat de dezvoltat.
   Il sfatuiesc sa vina in Comanesti, un oras la fel de batut de soarta, si sa isi ia notite temeinice.

 4. cu Lemnaru sfatuitor aveti o viziune de dezvoltare noua. Sunteti fotogenic ne place strategia dv. ,dar numai cu atat nu refacem parte de sus a orasului scari rupte, trotuarele pline de gropi , bordurile inalte care au avut numai rolul de a incasa cineva niste comisioane ,cosurile de gunoi rare cite unul pe strada sa nu deranjeze maturatorii care nu prea se vad prin partea de sus .In problema bazarului se merita investitia / ce taxe platesc,ca aduc marfa cu aceasi factura tot anul ,sunt fratii nostri , dar totusi parca e prea mult.Ce sa rezolvat in problema gunoiului, a apei ,asta e bunastarea promisa ?nu vedem nimic rezolvat decat ca aratati bine la pozat,. spor la treaba.

 5. D-LE PRIMAR!DIN CE S-A SCRIS AICI IN COMENTARII AVETI CUNOSTINTA DE ACESTE DEFICIENTE IN ASPECTUL ORASULUI?CRED CA NU .VA PROPUN 5-6 COLABORATORI BENEVOLI CARE SA VA ADUCA JOIA DE EXEMPLU FOTOGRAFII CU ASPECTUL ORASULUI PENTRU CA OAMENII DV. NU ISI PERMIT SA VA DERANJEZE MAI CONCRET SA NU SUPERE SEFUL.SE POT REZOLVA MULTE.JALEA ESTE IN PARETEA DE SUS SI ENUMAR CATEVA: LIPSA BANCUTE IN ZONA FATA HOTEL,GARDUL LA CATEDRALA SI ZONA DIN IMPREJURUL EI, GANGUL DE LA BACANIA SERBAN CU COMERTUL SI TIGANIMEA DE ACOLO,STAREA JALNICA A CASEI DE CULTURA-TUDOREANU. STATIA DE TAXIMETRISTI PENTRU SATE DIN FATA FARMACIEI DE LA ORIZONT.

 6. Termenul de comision (sau procent din tranzactie) va spune ceva? Va intrebati, dragi onesteni, de ce avem atatea banci si foisoare din lemn? Aveti idee cati bani s-au cheltuit pe aceste foisoare infecte care se deterioreaza in fiecare zi si care acumuleaza zilnic atatea mizerii in jurul lor?
  Va intrebati, dragi onesteni, de ce Dl.primar vrea sa achizitioneze zeci de module din lemn pentru bazar ?? Vreun dubiu cine va oferta si cine va si castiga ? 🙂

  Suntem orbi pentru ca ne-am scos singuri ochii. Degeaba ne plangem, altii ne vor conduce cum vor, pentru ca am ramas handicapati !

 7. apropo de bancile montate in partea de sus, sunt facute parca in bataie de joc prea inalte ,suntem majoritatea de inaltime medie si nu sunt comode ,sau asa sa dorit.

 8. Dle primar, stiu ca vei citi aceste randuri. Important e sa si intelegi ceva …
  Ca sa fii un adevarat conducator al urbei, trebuie sa inveti sa asculti de oameni, sa accepti si sa verifici problemele lor marunte care poate si-ar gasi rezolvare fara cheltuieli aberante de timp, finante, efort, personal administrativ, etc etc.
  Onestenii nu vor sa le curga apa plata la robinet, ci vor apa normala, potabila, onestenii nu vor ca Gnatiuc sa reinvie un mort de-a binelea cum este Rafo, nu vor sa transformi orasul intr-un pol industrial (echivalent cu a le promite luna de pe cer), ci vor sa mentii pe lina de plutire ceea ce exista deja, onestenii vor sa fii un profesor, un tata, un manager, un cetatean model al orasului. Onestenii au nevoie si de educatie civica – iar rezultatele se vor vedea pe termen lung, putin cate putin se poate imbunatati ceva in noi, onestenii s-ar bucura sa te vada invatand un grup de copii sa traverseze corect strada sau sa ii inveti sa arunce acolo unde trebuie un banal ambalaj zvarlit instinctiv direct pe jos, onestenii ar aprecia sa stie ca faci eforturi ca orasul sa fie curat, sa nu ne fie sila sa stam pe o banca, sa mergem prin parc, sa deschidem usile jegoase ale pietei alimentare, sa ne lasam copiii sa se joace in iarba etc etc. Onestenii ar vrea sa stie ca poti colabora direct cu organele de ordine, ca faci eforturi ca dementii sa nu mai circule cu atata teribilism pe strazile aglomerate ale orasului, onestenii ar vrea sa isi stie copiii in siguranta atunci cand sunt la serviciu, onestenii si-ar dori o Politie Locala, onestenii si-ar dori o comunitate unita si protejata….
  Cerem NOI imposibilul? Nu ne mai promiteti VOI lucruri intangibile ca nu ne ajuta !

 9. Si daca ai atatea diplome, pune in aplicare, pune in slujba cetateanului toate cunoastintele acumulate ! Altfel raman doar niste hartii despre care s-au scris multe randuri in pagina, cu rezultat cero pentru noi!

  Vrem ceva concret, ne-am saturat de atata demagogie !

 10. samsarii din bazar se pling ca au camasi scumpe dar au facturi pentru ele,sau merg cu o factura de la inceputul anului ,cind au adus 5 buc .,au vandut 3 au mai adus luna urmatoare inca 2 fara factura si uite asa toti au vile si masini dar se vaita ca nu au profit.

 11. Persoanele cu dizabilitati cand isi vor primi banii ? Ar fi bine sa faceti o rectificare de buget si pentru acesti amarati. Stiu ca banii vin de la buget, dar se pot gasi solutii daca este bunavointa.
  Daca nu stiti cum, intrebati-l pe nasul dv.

 12. De ce nu mai veniti martea in direct la tv. kit?Nu va plac intrebarile onestenilor?le cosiderati neimportante? ,nu aveti ce le raspunde? nu ati facut nimic pentru bunastarea onestenilor ?.Asa ajungem sa il regretam pe Neghina,” asa analfabet si condamnat”tot avea simtul raspunderii si era mai gospodar ,dar avem primar cu masterate la pozat si teorii .asta ne-am ales ,asta avem.

LĂSAȚI UN MESAJ