28 martie 2024
ReportajUn 1 Martie optimist

Un 1 Martie optimist

aAstazi e ziua ta/Zi frumoasa ca tine/Ti-am trimis ghiocei/ Ca sa-ti murmure ei/ Cat de mult te iubesc…”

In ciuda vremii de afara, care nu prea vrea sa se acomodeze ideii de primavara, iata ca a venit si 1 martie. Un 1 martie optimist, plin de fericire si viata, de ghiocei si semne ale renasterii, ale unui nou anceput. Mergand pe strada este imposibil sa nu remarci un entuziasm crescut al oamenilor. Peste tot martisoare, flori (ghiocei, zambile etc), agitatie. Toti par a trai acest moment cu intensitate maxima, toata lumea pare a fi cuprinsa de spiritul primaverii, de o adevarata euforie.

Definitie



Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca, zi care celebreaza venirea primaverii. De i martie se ofera persoanelor de sex feminin apropiate martisoare, ca mici semne de multumire. Se crede ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc, ele fiind formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb – culoarea rosie semnificand iarna, iar albul primavara. La snur se adauga alte simboluri ale norocului: trifoiul cu patru foi, potcoava, cosarul. Insa, obiceiul s-a schimbat si el, conform noii reguli, persoanele de sex masculin primesc martisoare pe 1 martie, iar doamnele si domnisoarele pe 8 martie (asta ca sa nu se faca discriminari).

Origini

Descoperirile arheologice arata ca prima zi a primaverii se celebra inca de acum 8000 de ani. Si pe vremea dacilor, simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie. Martisoarele erau atunci pietricele albe si rosii insirate pe o ata. Alte surse arata ca martisoarele constau an monede care erau atarnate de fire subtiri de lana, vopsite in negru cu alb. Tipul de moneda (aur, argint sau bronz) indica statutul social. Ele erau purtate pentru a avea noroc si pentru vreme buna. Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Amuletele erau purtate pana cand copacii incepeau sa anfloreasca si apoi erau atarnate de crengile lor.

Legenda

In urma cu multi ani o femeie batrana care se numea Dochia avea o fiica vitrega pe care o ura de moarte. Intr-o zi cumplita de iarna, Dochia i-a dat o haina foarte murdara, cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Tanara fata a spalat-o mult timp, dar cu cat o spala ea mai tare, cu atat devenea haina mai neagra. Pe cand se petreceau acestea, a aparut un barbat (Martisor) care a antrebat-o de ce plange. Cand fata i-a povestit ce i se antamplase, Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si una alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa, panza era alba ca neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa ii creada ochilor. Deodata, vazu floarea din parul fetei. aDe unde o ai?” o intreba batrana. Este inca iarna”. Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea fu frumoasa, asa ca Dochia renunta la cojoacele pe care le purta. La sfarsit fu ansa prinsa de burnita. Cand ajunse in varf, i se arata Martisor. aVezi cat de rau este sa stai in frig si umezeala”, grai el. Tu, femeie rea care ti-ai obligat fiica sa spele iarna hainele la rau?” Apoi disparu. Batrana ramase singura pe munte, veni gerul si ea si oile sale fura transformate in pietre. De atunci, rosul si albul simbolizeaza lupta antre bine si rau, intre iarna si primavara. Ce mai anseamna Martisorul? Unii considera inutila aceasta mica sarbatoare a primaverii, altii o considera un adevarat prilej de sarbatorire a primaverii. Oricum ar fi, nu uita sa pretuiesti martisorul primit, el va fi candva o amintire an alb si rosu, un prilej de rememorare a unor timpuri trecute, dar pline de optimism.

Babele, antre actualitate si trecut

Tot conform obiceiurilor populare care au reusit sa strabata timpul si sa patrunda an cotidian, a ramas traditia alegerii unei ababe”, respectiv a unei zile in intervalul 1-8 martie, care reprezinta un ahoroscop” popular. In functie de cum este vremea an ziua aceea, asa ati va fi si tie anul. Prin urmare, daca va fi vreme buna, vei avea un an bun, plin de prosperitate si bucurii, daca va fi o vreme urata, anul va fi mai putin prosper. Eu mi-am ales deja baba, asa ca nu-mi ramane decat sa astept. Iar voua sa v-o alegeti, daca nu ati facut-o anca.Scris de Raluca PANTIRU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri