24 aprilie 2024
ActualitateStudenţii i-au făcut fericiţi pe copiii din Fulgeriş

Studenţii i-au făcut fericiţi pe copiii din Fulgeriş

Campania „Şi nouă ne pasă”, demarată de studenţii din anul III, de la marketing (ID), Facultatea de Ştiinţe Economice – Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, a avut un succes nesperat şi le face sărbătorile de Paşte mai frumoase copiilor sărmani din satul Fulgeriş, comuna Pânceşti.

Totul a început ca un proiect oarecare, dar pe parcurs multe persoane cu suflet s-au alăturat campaniei şi în doar câteva săptămâni s-au strâns din donaţii multe dulciuri, alimente, produse de igienă, haine, jucării, încălţăminte, ba chiar şi un pat pentru un copil orb, surdo-mut şi imobilizat la pat, dar şi un cărucior cu rotile pentru o fată care nu se poate deplasa. S-au făcut circa 45 de pachete, pentru tot atâţia copii, care sâmbătă dimineaţa au fost încărcate într-o maşină şi transportate în satul Fulgeriş.

Punctul de întâlnire al studenţilor cu micuţii a fost biserica din sat, care de această dată s-a dovedit a fi neîncăpătoare. Uimiţi de atenţia care li se acordă, dar şi copleşiţi de darurile primite, copiii le-au mulţumit prin zâmbete şi îmbrăţişări timide. Lipsurile lor sunt atât de mari, că nici nu au știut cum să reacţioneze când au primit atât de multe lucruri deodată. Recunosc că mănâncă rar ciocolată pentru că „mama nu are bani să ne cumpere”.



„Aceste daruri înseamnă foarte mult pentru oamenii de aici. Poate că pentru unii dintre noi, care trăim la oraş sau avem bani să ne întreţinem, aceste lucruri ni se par banale, pentru ei sunt un necesar şi le mulţumim studenţilor pentru tot”, a declarat Marian Gabriel Radu, preot paroh Biserica Fulgeriş, comuna Pânceşti. „S-a dovedit a fi un eveniment care ne-a uimit şi pe noi şi ne-a făcut să realizăm că înainte de toate suntem oameni.

Am colaborat cu Asociaţia «Şi nouă ne pasă», care ne-a oferit tot sprijinul. A fost suficient să cerem ajutorul şi, spre surprinderea noastră, a venit de unde ne aşteptam mai puţin”, ne-a spus Ionela Niculiţă, studentă. Foarte darnici au fost şi locuitorii din cartierul CFR Bacău, încurajaţi de preotul de acolo, dar şi Protecţia Copilului a ajutat cu transportul. „S-au făcut pachete pentru copii cu vârste cuprinse între 1 şi 14 ani.

Ne-a sprijinit foarte mult şi părintele Silviu Daniel Matei, de la Biserica Sf. Voievozi din cartierul CFR, care a mobilizat enoriaşii din parohie şi au făcut donaţii, dar ne-a pus la dispoziţie şi spaţiu pentru depozitarea acestora”, mărturisea Geanina Pricop Hulubei, studentă. Localnicii din Fulgeriş au primit cu ochii în lacrimi toate aceste daruri. Sunt mulţumiţi că de Paşte vor avea de toate pe masă şi nu vor mai fi nevoiţi să le spună copiilor sau nepoţilor lor „nu avem”.

„Pentru noi înseamnă foarte mult. Am doi strănepoţi pe care-i cresc şi nu prea aş fi avut cu ce să le cumpăr dulciuri sau haine de sărbători. Am o căruţă cu doi cai şi cu asta câştig o bucată de pâine”, spunea Ion Sârbu, localnic. Pentru o fată de 12 ani, cu probleme locomotorii, studenţii au adus un cărucior cu rotile. „Fata nu merge, este la pat şi ne va fi de mare folos acest cărucior. Nu am avut posibilitatea să-i cumpăr. Acum o să o plimb prin ogradă, pe drum, o duc la biserică. Au făcut o pomană cu noi”, spunea Petruţa Ştefanache.

La final, toate darurile au fost încărcate în căruţe şi duse acasă, dar pentru copii surprizele au continuat, studenţii pregătindu-le şi o zi de neuitat în Bacău. I-au dus la Observator, la muzeu, la film în mall, au servit masa la un restaurant, unde au avut parte şi de un program cu animatori, dar şi de un tort delicios, totul oferit de sponsori inimoşi.

„Noi încercăm să efectuăm campaniile sociale pe teren şi sinceră să fiu este peste aşteptări. Eu fac cu studenţii cam de vreo zece ani lucrul acesta şi cred că este cel mai amplu proiect, cu cele mai multe produse strânse. Zona de aici este săracă. Sunt copii necăjiţi, care veneau la şcoală unul într-o zi, unul într-o zi, pentru că nu aveau cu ce se încălţa. Chiar o fostă studentă, care i-a ajutat de Crăciun, spunea că nu i-a venit să creadă când a văzut că în scrisorile către Moş toţi au cerut de încălţat.”

conf. univ. dr. Diana Prihoancă – Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri