29 martie 2024
ReportajSalt in timp de 30 de ani / Sacagii de doua luni

Salt in timp de 30 de ani / Sacagii de doua luni

De aproximativ doua luni, localnicii din Zemes nu au apa la robinete. Ca sa faca provizii pentru bucatarie si baie, oamenii stau ore in sir la cele doua cismele din sat. La dispensarul medical, sterilizarea se face pe sponci, iar cei aproape 400 de elevi umbla cu bidonasele in ghiozdane. Primarul din Zemes arata acuzator spre Prest Serv Moinesti, in timp ce conducerea unitatii spune ca nu ii pasa, de vreme ce are de recuperat debite de 400 milioane.

La scurt timp dupa gerurile din luna ianuarie, la robinetele locatarilor din Zemes nu a mai curs un strop de apa. Oamenii au inteles ca au inghetat conductele si au lasat ragaz autoritatilor sa rezolve problema. Numai ca, dupa aproape doua luni de asteptare, seceta din casele zemesenilor nu a luat sfarsit. Mai mult. Ei sunt &#8222incurajati” ca vor avea apa abia la primavara, cand se va dezgheta pamantul. &#8222Reteaua de apa nu este tocmai conforma standardelor, explica Ionut Selaru, primarul din Zemes. O parte din ea s-a preluat de la Petrom si e deja depasita din punct de vedere tehnic, iar o parte a fost realizata de autoritatile locale. Nu exista o imagine clara a conductelor, nu se stie unde trebuie sa se sape, pentru a se depista tronsonul cu probleme. S-a inlocuit teava de plastic, acolo unde s-au gasit dopurile de gheata. In cazul conductelor metalice s-a incercat chiar metoda apei clocotite. Insa aceste eforturi nu au fost in masura sa aduca apa in casele oamenilor”.

In locul masinilor de spalat, clasicul zolitor



De doua luni, zemesenii sunt nevoiti sa stea la cozi infernale pentru a-si umple bidoanele. Nevoile unei gospodarii sunt mari, iar oamenii nu mai prididesc cu transportul recipientelor de toate marimile. &#8222E groaznic ce se intampla la noi, se plange Mioara Dogariu, una dintre localnice. Am facut un calcul, cam cata apa trebuie sa car zilnic. Ca sa umplu cada si sa am rezerva pentru toaleta am nevoie de 150 litri de apa. Mai am doua butoaie de 25 de litri, necesarul in bucatarie si nu mai vorbesc de apa pentru spalat rufe. Masina nu o mai pot utiliza si prin urmare mi-am facut rost de zolitor. Spal ca in urma cu 30 de ani. Asa ceva nu e posibil”. In comuna Zemes sunt doua cismele cu apa potabila, iar dupa amiaza se sta si cate o ora la rand, pentru a se umple recipientele. &#8222De acasa de la mine si pana la izvor fac o jumatate de ora. Imi mai astept randul o ora si imi mai trebuie alta jumatate de ora sa ajung la domiciliu. Imi petrec o multime de timp doar pe drumuri. Si de ce?! Pentru ca autoritatile locale nu-si dau nici cel mai mic interes sa rezolve problema?!” spune manioasa Laura Ivu.

Elevii cara apa in bidonase

Din ianuarie, in sarcina femeii de serviciu de la dispensarul medical din Zemes intra si aprovizionarea cu apa. Pentru ca cerintele sunt mari, biata angajata se speteste la caratul galetilor, zi de zi. Medicii sunt si ei revoltati de ceea ce se intampla si sustin ca nu mai pot tolera aceasta situatie. &#8222Noi avem consultatii foarte multe, declara dr. Luminita Munteanu, medic de familie. Sunt si cate 50 – 60 de solicitari zilnic. Trebuie sa te speli pe maini dupa fiecare pacient. Mai este nevoie de apa pentru sterilizari si, in general, pentru curatenie. Apoi, cred ca in curand vor ceda si caloriferele, pentru ca apa de la centrala nu o putem folosi la nesfarsit. Daca in cateva ore nu primim apa, maine (astazi n.a.) voi sesiza Directia de Sanatate Publica”. Si la cele doua scoli din comuna Zemes, zilnic se cara sute de kilograme de apa pentru toalete. &#8222In aceasta unitate sunt 201 copii, iar la scoala cealalta inca 197, precizeaza directorul Didina Purcaru. Ne ingrijim ca elevii sa aiba toaletele curate, sa nu ne trezim cu canalizarea infundata. Este foarte greu sa facem fata situatiei, insa nu avem alternative”. In ce priveste apa pentru baut, copiii au primit indicatii sa-si aduca provizii de acasa.

Daca nu inghetau conductele, Prest Serv &#8222ingheta” furnizarea

Autoritatile locale spun ca de fapt obligatia rezolvarii problemei apei potabile in comuna Zemes revine societatii Prest Serv Moinesti, care a concesionat reteaua de distributie. &#8222Are obligatia sa intervina in 24 de ore de la semnalarea defectiunilor, iar in 48 de ore sa lichideze si cel mai mic neajuns. Au venit cativa muncitori la inceput, cand au fost solicitati. Dupa cateva zile, insa, au renuntat”, precizeaza primarul Ionut Selaru. &#8222Este adevarat, am incercat sa izolam cateva tronsoane din retea, dar nu am reusit, ne-a declarat Relu Adam, directorul societatii Prest Serv Moinesti. Recunosc, nici nu ne-am dat foarte mult interes, pentru ca exista o neconcordanta intre furnizor si client. Avem de recuperat de la Consiliul Local Zemes 400 de milioane de lei, pentru serviciul de furnizare a apei potabile. Debitele s-au acumulat inca de anul trecut. Chiar daca nu inghetau conductele, aveam de gand sa sistam noi furnizarea apei potabile in Zemes&#8222. Directorul socitetatii Prest Serv spune ca el administreaza sistemul, dar conductele de distributie sunt proprietatea Consiliului Local. In consecinta, acesta trebuie sa se ocupe de reabilitatea lor. &#8222Autoritatile din Zemes trebuie sa refaca sistemul si sa-l aduca la parametri normali de functionare. Atunci nu vor mai fi deficiente. In orice caz, daca nu-mi voi recupera banii, voi renunta la orice colaborare. Si asa merg doar in pierdere cu Zemesul”, a mai spus directorul Relu Avram. Tinand cont de acest aspect este posibil ca obiceiul de a sta la cozi infernale pentru cateva bidoane cu apa sa devina ceva familiar zemesenilor.Scris de Lili ADOCHITEI

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri