25 aprilie 2024
ActualitateS-a deschis regalul anual „Zilele Economiei Băcăuane”

S-a deschis regalul anual „Zilele Economiei Băcăuane”

Conferința „Starea economiei băcăuane” a deschis, luni, 9 decembrie, la Centrul de Afaceri și Expoziții, ediția a doua a regalului„Zilele Economiei Băcăuane”, organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI). Manifestările au loc în perioada 9-13 decembrie, într-un format nou, și includ ediția a 26-a a Topului firmelor.

Pentru acest prim eveniment, au răspuns invitației președintelui CCI Bacău, Doru Simovici, numeroși oameni de afaceri și șefi de instituții. Programul conferinței a cuprins prezentări și dezbateri susținute de profesioniști în domeniu. Cătălin Trifu, directorul reprezentanței București a CCI Bacău a vorbit despre „Condițiile necesare inițierii și dezvoltării afacerilor”, inspectorul școlar Mihaela Ciuchi, de la Inspectoratul Școlar Județean, despre „Învățământul profesional și tehnic – necesitate a comunității de afaceri”, iar Cezar Olteanu, director pentru Dezvoltarea Afacerilor la CCI Bacău, despre „Contribuția firmelor și a angajaților acestora la bugetele locale și bugetul de stat”.

De asemenea, tema „Forța de muncă în județul Bacău” a fost susținută de conf. univ. dr. Mihai Căprioară de la Universitatea „George Bacovia”, tema „Digitalizarea – condiție pentru îmbunătățirea comunicării” de prof. univ. dr. Elena Nechita, prorector al Universității „Vasile Alecsandri”. Proiectul CCI Bacău „Angajați mai bine pregătiți, întreprinderi mai performante” a fost prezentat de Corina Ungureanu, manager de proiect, iar despre proiectul „Starea economiei județului Bacău” a vorbit Constantin Cernat, tot de la CCI Bacău.



Concluzii și opinii interesante au fost formulate de Eugenia Harja, director al Direcției de Statistică Bacău, și de singurul primar prezent, Ștefan Șilochi, edilul șef de la Tg. Ocna.

Analize pe domenii de activitate economică

Conferința s-a concentrat pe analize simple și accesibile a mai multor indicatori, structurați pe cele cinci secțiuni de activitate economică (agricultură, industrie, construcții, comerț și servicii) și pe 12 domenii de activitate (agricultură, industrie alimentară, industrie ușoară, industria lemnului, industria prelucrătoare, construcții, comerț, cercetare-dezvoltare și ITC, servicii medicale, transport și depozitare, turism și alimentație publicăși servicii diverse). A fost prezentat și numărul de întreprinderi la mia de locuitori, cu adaptare la normele și reglementările europene.

Interesantă a fost prezentarea cifrei de afaceri și a profitului pe grupe de mărime, dar și a numărului de salariați pe grupe de mărimi.

Programul zilelor următoare

Astăzi, tot 10 decembrie, tot la Centrul de Afaceri și Expoziții și tot de la ora 11.00, va avea loc Topului firmelor din județ, iar în Aula Universității „Vasile Alecsandri” conferința „Securitatea cibernetică” și la Centrul de Cultură „George Apostu” vernisajul expoziției „Patrimoniul la Centenar”.

Pe 11 decembrie, în Aula Universității „Vasile Alecsandri” va avea loc conferința „Contribuția mediului universitar la dezvoltarea antreprenoriatului și afacerilor din județ”.

Pe 12 decembrie, va fi prezentat Topul firmelor din zona Onești, la Salonul Alexander, iar la Sala Ateneu din Bacău va avea loc un concert dedicat comunității de afaceri.

Pe 13 decembrie, în Aula Universității „George Bacovia” va avea loc conferința „Relația mediului de afaceri cu mediul universitar”, iar la Centrul de Afaceri și Expoziții din Bacău Gala laureaților Topului firmelor din zona Bacău.

Evenimentele sunt organizate în parteneriat cu universitățile „Vasile Alecsandri” și „George Bacovia”, cu Inspectoratul Școlar Județean, cu Centrul de Cultură „George Apostu” și Filarmonica „Mihail Jora”.

„Scopul elaborării Stării Economiei este de a pune la dispoziția firmelor, autorităților și instituțiilor statului (parlamentarilor, Instituției prefectului, Consiliului Județean, primăriilor și instituțiilor descentralizate ale statului) o radiografie a activităților economice care să folosească atât în activitatea de elaborare a strategiilor de dezvoltare și de adaptare a acestora la nevoile firmelor și comunităților, cât și ca suport informațional pentru comunitatea de afaceri în inițierea și dezvoltarea afacerilor.”
Doru Simovici, președintele CCI Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri