Ediția a patra a Festivalului de vin Selgros a fost deschisă vineri, 23 august, la magazinul cunoscutei rețele de retail din Bacău, în prezența primarului municipiului, Cosmin Necula. Edilul, însoțit de directorul de district al Selgros și al magazinului băcăuan, Irina Stănciuc, și de moderatorul celor trei zile de program ale festivalului (23-25 august), actorul Marius Florea-Vizante, a vizitat standurile în care au fost expuse ofertele din acest an ale unor cunoscute case de vinuri și podgorii din România și din Republica Moldova, dar și ale unor fabricanți de produse alimentare, circa 30 la număr.

Alături de organizatori s-au aflat liderii Scaunului și Legatului Bacău al Ordinului European al Cavalerilor Vinului, dar și unul dintre cei mai cunoscuți somelieri din România, carismaticul și elegantul Sergiu Nedelea.
Festivalul este dedicat deopotrivă profesioniștilor și pasionaților de vin și propune senzații noi, gusturi clasice, inovații și nume consacrate, inclusiv prin câteva demonstrații gastronomice susținute de doi celebri maeștri bucătari ai României, Cezar Munteanu și Nico Lontras.

Prima zi a fost consacrată, însă, atât cunoscătorilor de vinuri cât și celor care vor să afle mai multe despre arta de a consuma licoarea adorată de zei. În fața lor, maestrul Sergiu Nedelea a explicat ce este vinul, cum se obține un vin bun, cum este recunoscut vinul valoros și mai ales cum trebuie consumat.

Pentru a face demonstrația și mai interesantă, dar și pentru a demonstra ce calități trebuie să aibă degustătorul de vinuri, Sergiu Nedelea a organizat un concurs mai puțin obișnuit de degustare de astfel de licori, „degustarea în orb” sau, cum ar spune englezii, ”in bild”. În pahare perfect negre au fost turnate, din sticle ale căror etichete nu erau vizibile, vinuri pe care trei dintre spectatori le-au degustat. Ei au făcut aprecieri, iar după rezultatele acestui inedit concurs a fost întocmit și un clasament, participanții fiind răsplătiți cu premii pe măsură din partea organizatorilor.

„La o asemenea probă – ne-a declarat Sergiu Nedelea –poți să miroși vinul, dar nu poți deosebi culoarea, vinul fiind într-un pahar din sticlă neagră de cobalt. Miroși și guști vinul, dar nu-i vezi culoarea. Am fost surprins să constat că aici, în Bacău, concurenții au fost foarte bine pregătiți. Nici eu nu i-am încurcat prea mult, dar ei au distins bine soiurile, caracteristicile lor și chiar anii de producție”.


Sâmbătă, 24 august, programul festivalului are loc între orele 10,00 și 19,00. Dar, între orele 12,00 și 14,00 va avea loc un nou spectacol în program, unul gastronomic susținut de chef Cezar Munteanu, alături de somelierul Sergiu Nedelea, pentru că o mâncare bună face casă perfectă cu un vin pe măsură.