Extrem de patrioti când ne critica unii, ne delimitam rapid de infractorii rromi care sperie Europa: Nu sunt români, sunt rromi, zicem noi bucurosi ca ne-am scos. Apoi infieram cu mânie proletara decizia de a schimba denumirea de “tigan” in cea de “rom” care ar fi produs confuzii grave, strainii confundându-ne pe noi, românii, cu “romii”.

De unde si ideea de a adauga un “r” in plus, pentru a deosebi, chipurile “românii” de “rromi”. Doar ca o singura litera nu face diferenta. Nu e de ajuns un “r” ca sa-i faca pe europeni, americani sau alte natii sa considere necesara o diferentiere intre “român” si “rom”.

Daca ne uitam la programele televiziunilor noastre, va fi greu sa explicam unui strain ca noi suntem mândrii urmasi ai Romei si ca am fi o natiune culta. E dificil sa-i explici unui francez, de exemplu, de ce e nevoie de toate pitipoancele aproape imbracate care sunt promovate pe TV doar pentru ca poporul sa poata râde de prostia lor.

PUBLICITATE

Ca sa nu mai vorbim de politica: o mai mare, scuzati, tiganeala nu exista in vreo tara. Politica o fi o femeie de moravuri usoare iar politicienii, in general, lipsiti de scrupule, insa exista niste limite care doar in România au fost trecute de mult.

Asadar, atunci când se mai face vreo confuzie intre romi si români, sa nu mai sarim in sus deranjati. Ca poate nu este cazul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. amice chiar esti pe contrasens. Te rog spune undeva in lume intr-o cafenea ,intr-un Bristrou ori alt oricare loc public ca esti Roman ai sa sesizezi rapid schimbare de coportament a interlocutorului tau . Au ajuns spaima euopei ,groaza si sila stirnesc peste tot unde se aseaza haitele de tigani ,ca sunt din Romania ,ori Bulgaria ( mai nou si bulgarii se dau acum rromi din romania ). Am stat la o cafenea in Viena iar un tigan cu acordeonul si cu inca doi amici au tabarit la propriu pe turistii ce serveam cite o cafea ori inghetata am facut greseala sa trimt satra la plimbare pe romaneste ca cel de linga mine un belgian mai tinerel sa si indepartat cu scaun cu tot de la masa mea unde pina sa apara tiganii, aveam o cit de cit interesanta discutie cu el

LĂSAȚI UN MESAJ